När Apples Lisa presenterades i Mikrodatorns februarinummer 1983, mötte läsarna ett nytt begrepp:

”Sina order till Lisa ger man i första hand via en mouse, en liten dosa med en knapp som man för över en slät yta. När man rör den lilla dosan så rör sig samtidigt en liten pil på Lisas tv-liknande skärm. Med den lilla asken i hand kan den som kör maskinen flytta, blanda och redigera på ungefär samma sätt som ett barn kör omkring med ett rymdskepp i ett videospel.”

Lisa

Ask, dosa, mouse – det nya skrivbordstillbehöret har ännu inget namn hösten 1983 när Mikrodatorn förkunnar att Råttorna är på väg. När också Microsoft, VisiON och IBM samtidigt aviserar möss så kommer Tekniska Nomenklaturcentralen med rekommendationen ”pekdon” eller ”råtta”. De få exemplar av grafikdatorn Xerox Star som kommit till Sverige hade inte väckt något diskussion om pekdonets namn.
Inte minst hos IBM rådde övertygelsen att ”Vi kan inte sälja något som för tankarna till en intim kvinnlig kroppsdel!”

När också hemdatorer som Atari och Amiga fick möss som tillbehör och Apple gjode musstyrning till ett begrepp med Macintosh, var språkstriden över. Microsofts första mus, anno 1983, var en ful beige sak med två gröna knappar, som till en början kunde användas i Word med en liten textmeny i skärmens nederkant. Den rullade på en tung kula av stål som halkade på de flesta underlag och kostade 195 dollar. Den blev mer användbar i Windows 1 som kom 1985. Då kom också snyggare modeller med gummikula.

MS Mouse

Vid den här tiden var mössen seriella. Microsofts mus såldes dels med ett instickskort, dels med den vanliga seriekontakten. 1986 lanserade Apple sin desktop bus och året därpå kom IBMs PS/2-datorer med samma lilla runda kontakt. Det skulle dröja till millennieskiftet innan de optiska mössen lät oss slippa de smutssamlande muskulorna.