Våra senaste
toppartiklar

It Crowd

Computer Sweden

It-supporten
blir affärskritisk

Nyheter När användarnas upplevelser uppgraderas blir också helpdesk mer central. Tidigare har trenden varit att lägga ut den men nu börjar allt fler placera supporten inne i företaget igen.


- Computer Sweden:

Google

EU sätter massiv
press på Google


- Computer Sweden:

Tv4-logga och telefon

TV4 kräver gratis
tv i mobilnäten


- IDG.se:

Eben Upton med raspberry pi

Sverige älskar
Raspberry Pi


- Computer Sweden:

Kvinnorna som styr It-Sverige

Plats 1 till 20 hittar du i bildspelet ovan.

Har du synpunkter på listan eller mer information om personerna? Redigera själv i CS wiki.


21 (NY) Monique Wadsted

Advokat på advokatbyrån Maqs. Företräder Warner Bros, Metro-Goldwyn-Mayer och Twentieth Century Fox i Sverige. Det gör henne till en tung aktör i fildelningsdebatten.

22 (NY) Anne-Marie Eklund Löwinder
Kvalitets- och säkerhetschef på Stiftelsen för internetinfrastruktur. Ansvarar för att den svenska toppdomänen drivs på ett säkert och effektivt sätt. En av Sveriges mest inflytelserika personer inom it-säkerhet och internetinfrastruktur. Pådrivande för en övergång till dnssec och ipv6. Stort inflytande även internationellt. Satt med i den gamla It-kommissionen. Står bakom de grundläggande dokumenten om svensk it-säkerhet.

23 (9) Anne-Marie Fransson

Förbundsdirektör på IT & Telekomföretagen inom Almega. IT & Telekomföretagen är resultatet av fjolårets sammanslagning av branschorganisationen IT-Företagen och arbetsgivarorganisationen Almega IT. Organisationen har drygt 900 medlemsföretag med omkring 90 000 medarbetare. Anne-Marie Fransson har en bakgrund som it-konsult. Hon är också med i regeringens it-råd.

24 (NY) Victoria Strand
Vd på Ericsson Test Environments. Ansvarig för Ericssonkoncernens testutrustning där alla nya produkter och tjänster provas för att se att de fungerar och är kompatibla med varandra. Har verksamhet i cirka 60 länder. Chef över 950 personer.

25 (NY) Stina Honkamaa
Sverigechef på Google. Inte ett så stort företag i Sverige men hon representerar en världsdominant.

26 (NY) Susanne Holmström

Ansvarig för mobila tjänster på Tele2. Har gjort kometkarriär. Började på ett tvåårigt traineeprogram på Tele2, i dag marknadsansvarig för Sveriges viktigaste affärsområde. Återfinns ofta högt upp på topplistor över framtida kvinnliga ledare.

27 (27) Helena Nordman-Knutsson
Telekomanalytiker på Öhmans. En av de mest framträdande telekomanalytikerna i landet. Stenkoll på Ericsson och Nokia.

28 (11) Katarina Mellström

Vd på Fujitsu Services Sverige. Hon hade ett långt förflutet på flera olika chefsposter inom Ericsson innan hon kom till vd-posten på Mandator. När företaget köptes av Fujitsu Services för knappt ett år sedan fortsatte hon som vd för den nya organisationen. Hennes uppdrag är att göra företaget till det femte största it-företaget i Sverige.

29 (NY) Catarina Lindahl
Chef inom IBMs Business Partner Organisation i Nordeuropa sedan ett år. Det innebär att hon har utvecklings- och försäljningsansvar för IBMs medelstora och mindre kunder i Norden, Storbritannien, Irland och Tyskland. Med 19 år bakom sig på IBM har hon tyngden och erfarenheten som krävs.

30 (NY) Ylva Hambraeus Björling
Tillträdande vd på Apotekens Service. Hon får ansvar för det nya bolag som ska svara för att receptregistret, läkemedelsförteckningen och högkostnadsdatabasen blir tillgängliga för andra apoteksaktörer från och med den 1 juli nästa år. Tidigare var hon vd på branschorganisationen IT-Företagen.

31 (NY) Ingrid Nordmark
Utvecklingschef för Ericssons radionätverksprodukt lte. Hon ansvarar för cirka 650 ingenjörer i Sverige.

32 (32) Marie Ygge

Chef för storkundsförsäljningen på Microsoft. Sitter också med i den svenska ledningsgruppen. Har många års erfarenhet på företaget och har dessutom hunnit med höga chefsjobb på IBM.

33 (5) Cristina Stenbeck

Familjen Stenbecks företrädare i familjesfärens ägarbolag sedan faderns död 2002. Cristina Stenbeck har sista ordet i it-företag som Tele2, Millicom, Transcom och Datametrix.

34 (10) Annika Falkengren

Vd och koncernchef på SEB. Därmed bestämmer hon över SEBs it-kostnader, som uppgår till drygt fyra miljarder kronor årligen. SEB centraliserar successivt sina it-aktiviteter i en organisation som stöder samtliga affärsområden.

35 (17) Katja Ruud

Telekomanalytiker på Gartner. Skarp analytiker som var en tung röst under tiden då France Telecom la bud på Teliasonera.

36 (50) Kristina Höök
Professor i interaktionen mellan människa och maskin på Stockholms universitet. Medlem av regeringens it-råd.

37 (13) Indra Åsander
Chef för mobila innehållstjänster på Telia. En riktig veteran på Telia som nu har en nyckelposition när det inte längre är trafiken i sig utan tjänsterna som ska generera vinster.

38 (1) Lena Treschow Torell
Styrelseproffs. Förra årets etta avgick nyligen som vd på Ingenjörsvetenskapsakademien. Vid årsskiftet blir hon akademiens preses (ordförande). Hon sitter i bland annat Investors, SKFs, Saabs och Dagens Industris styrelser.

39 (23) Annica Bergman

Vd på Dataföreningen i Sverige. Dataföreningen med sina 27 000 medlemmar är en tung opinionsbildande kraft i It-Sverige. Den sysslar med opinionsbildning och kompetenshöjning, bland annat genom kurser, seminarier och metoder och verktyg inom informationssäkerhet.

40 (NY) Marie Reinius

Nytillträdd vd på Svenska Riskkapitalföreningen. Hon har tidigare varit konsult och anställd vid Stokab, Posten och Electrolux. Svenska Riskkapitalföreningen arbetar opinionsbildande i frågor som rör riskkapital.

41 (NY) Maria Karlsson

Vd på Bet24. I oktober tog hon formellt över vd-jobbet. Sedan hon kom in som management trainee hos ägaren MTG 2004 har hon gjort kometkarriär. Senast som finanschef på Bet24. Förra året hade företaget en omsättning på knappt 400 miljoner och nu ska Maria Karlsson se till att den fortsätter växa.

42 (NY) Charlotta Falvin

Vd på Tat. Har sedan hon tillträdde plockat in över 100 utvecklare. När Google valde företagets gränssnitt till sin mobil fick Tat ytterligare skjuts och programmet finns snart i 200 miljoner mobiler.

43 (NY) Eva Nygren

Vd på Sweco Sverige. Chef över de 2 900 som arbetar i Sverigeverksamheten med allt ifrån byggprojekt till geografisk it.

44 (45) Malin Frenning

Vd på Teliasonera International Carrier. Har ansvar för ett omfattande globalt fibernät som Telia tidigt investerade i.

45 (34) Annika Waern

Speldrottningen på Sics, Swedish Institute of Computer Science. Har en central ställning i utvecklingen av framtidens spel och är spindeln i nätet i EUs stora forskningsprojekt om mobila spel. Datorspel är redan en jätteindustri och hon ska se till att Sverige behåller sitt försprång.

46 (NY) Cecilia Fahlberg

Förbundsordförande för fackförbundet Unionen. Med över 50 000 medlemmar inom it har hon en maktposition när det gäller jobben i It-Sverige. 47 (NY) Lena Hägglöf
Chef för enheten för it-politik på näringsdepartementet. En av de högsta tjänstemannapositionerna inom it-politiken.

47 (NY) Lena Hägglöf
Chef för enheten för it-politik på näringsdepartementet. En av de högsta tjänstemannapositionerna inom it-politiken.

48 (NY) Elisabet Stjernstoft

Cio på Citymail. Enligt en läsare: ”Hon har inte störst budget, men hon har en vass penna och är en fin förebild för många av oss i it-branschen.”

49 (NY) Mia Irborg

Vd på Office IT Partner. Bolaget har verksamhet på 23 orter och 350 konsulter.

50 (40) Kerstin Wiss Holmdahl
Jurist på Sveriges Kommuner och Landsting. Driver på för e-betalningar i kommuner och landsting och för en gemensam standard för e-faktura.

Fakta

På Computer Swedens lista finns kvinnor med makt i företag eller organisationer med verksamhet inom it i Sverige eller i svenskägda företag/organisationer utomlands.

Med makt avses
inflytande över och påverkan på affärer, teknisk utveckling, regleringar, politik och/eller opinion.

Juryn består av
representanter från Computer Swedens redaktion.Whitepaper


Så rekryterar du jämställt

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg.
Vi har nolltolerans mot inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande. Även poänglösa datorkrigsinlägg och inlägg som är off topic tas bort. Brott mot reglerna kan leda till permanent avstängning.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla idg.se@idg.se

Läs mer om vår policy i diskussionsforum


Foto: Erik Textorius
Snart dags för årets CIO-händelse

Aktuella jobb

Utvalda whitepaper

Mobil IT-säkerhet utan kompromisser
App app app... 20 API tips
Sju krav på mejl i molnet

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt dagliga nyhetsbrev!

Morgonens viktigaste it-nyheter och Dagens Dilbert

Please don't insert text in the box below! Please don't insert text in the box below! Villkor

Nyheter

http

IDG.se

Budrally på svenska
domännamn - här är
dyraste just nu

Punkt SE har auktionerat ut massor av domännamn under hösten. Men flera eftertraktade namn finns ännu kvar. "Det här är ganska unikt", säger vd Danny Aerts.


"Vem är det som ska skydda oss mot trojaner?"

Ledare "Det går inte att slå på stora trumman för varenda förekomst av elak kod", skriver Jörgen Lindqvist.


- PC för Alla:

Arne Anka

Arne Ankas Facebooksida kapad av porrspammare - "Facebook gör ingenting"


- IDG.se:

Bitcoin

Forskare: bitcoinanvändare inte anonyma

- MacWorld:

IOS 8

Här är 8 lösningar på irriterande nyheter i IOS 8


- IDG.se:

Narrative Clip

Riskkapitalister hoppas på Gopro-succé


- Internetworld:

Foto: Niklas Hilden

Just nu: Se livesändningen från Webbdagarna här


It Crowd

Computer Sweden

It-supporten
blir affärskritisk

Nyheter När användarnas upplevelser uppgraderas blir också helpdesk mer central. Tidigare har trenden varit att lägga ut den men nu börjar allt fler placera supporten inne i företaget igen.

- Computer Sweden:

"Miljardsmäll för Microsoft i Kina"


- IDG.se:

Twitter

Twitter spionerar på andra appar


- MacWorld:

Hemskärm

Här är de populäraste apparna att ha på hemskärmen


- Computer Sweden:

wifi

Trådlösa nät tar fart


- Computer Sweden:

Carly Fiorina

HP:s ex-vd vill bli president


- Computer Sweden:

Google

EU sätter massiv
press på Google

- IDG.se:

Hayabusa2

Japan skickar rymdraket för att bomba asteroid


- M3:

Walkman

Sony återupplivar Walkman


- Computer Sweden:

Tv4-logga och telefon

TV4 kräver gratis
tv i mobilnäten


- M3:

hjälm

Här är 10 smarta plagg med inbyggd teknik


Riskkapitalister vill revolutionera bankbranschen

Stockholm ska bli ett centrum för entreprenörer inom finansteknik. Sting och NTF Venture inleder ett samarbete som kan bli ett bankvärldens Spotify.


- M3:

"Piraterna överlistar alla försök att spärra Pirate Bay"

Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl GrapeOm IDG.se
Copyright © International Data Group