Våra senaste
toppartiklar

- Computer Sweden:

Foto: Charlie Bennet, Tele2

Attack slog ut Tele2:s nät


- IDG.se:

Inga planer på slopad Copyswede-avgift

Vill du behålla privatkopieringsavgiften?

Computer Sweden

Computer Sweden

Därför väljer Apple Lund

Nyheter Det är för att inte tappa nyckelpersoner som företaget väljer Lund som etableringsort för sitt nya utvecklingscenter.


FRA-logga

FRA: Sluta
outsourca it!

Outsourcing dränerar myndigheterna på kompetens och hotar it-säkerheten. Det anser FRA som istället vill se ett gemensamt myndighetsmoln.


Surfplatta med 7-tumsskärm - M3:

Samsung Galaxy Tab: Trevlig tab med tabbar

Samsung Galaxy TabEn av de mest efterlängtade Androidplattorna den här hösten är Samsung Galaxy Tab, en 7-tumsskapelse som kör Android 2.2 och klarar av att spela upp hd-video. Att den dessutom har en högupplöst skärm med 1024x600 pixlar gör den riktigt intressant i segmentet surfplattor utrustade med Android.

Välbyggd

Som vanligt, får vi väl säga när det gäller Samsung, är designen genomtänkt och snygg. Galaxy Tab känns riktigt gedigen och stabil och påminner om en något mindre Ipad med den ganska kraftiga svarta ramen kring skärmen. Högst upp till höger på framsidan sitter en kamera med upplösningen 1,3 megapixlar för videosamtal – en funktion som dock är ganska begränsad idag. Den vita baksidan har en något bättre kamera med 3 megapixlar och autofokus.

Den högupplösta skärmen är riktigt bra även om det inte är en amoled-skärm. Det märks att den inte har samma lyster och intensitet som det vi hittar i till exempel Samsungs egen mobil Galaxy S, men den gör sitt jobb och gör det bra.

När vi testar att surfa, vilket på ett sätt är en av grundtankarna med den här surfplattan, märker vi dock av en ganska påtaglig seghet. Först provade vi med fullversionen av Aftonbladet och tänkte att det kanske var en för maffig sida, men även mobilversionen av Aftonbladet innebär en seg skrollning där skärmen inte känns som den hänger med. Vi provade även med webbläsaren Dolphin Browser HD och upplevde samma problem där. Dock kunde vi i den webbläsaren stänga av Flash vilket gjorde surfupplevelsen något bättre. När vi testade med Firefox-betan gick det dock betydligt snabbare, men det här är ett problem som vi hoppas att Samsung kan lösa med en mjukvaruuppdatering framöver, för just nu blir det en rätt trist surfupplevelse.

Samsung Galaxy Tab
Samsung Galaxy Tab

Klarar hd-film

En annan huvudfunktion är förstås möjligheten att spela upp film, och det är också här Galaxy Tab kommer till sin fulla rätt. Med stöd för hd-uppspelning och en inbyggd och riktigt bra filmspelare glänser den faktiskt på detta område. Vi provade att spela upp 720p-upplösta mkv-filmer med superbt resultat. Vi upplevde inga eftersläpningar eller synkproblem med ljudet, och undertexter stöds också. Måhända blir bilden gärna lite mörk då skärmen inte är fullt så ljusstark som vi skämts bort med i amoled-skärmar, men det gick bra att titta på filmer och serier även i inomhusljus. I mörker är det förstås inga problem alls.

Videospelaren kommer dessutom ihåg var du befinner dig i filmen om du avslutar den, vilket gör att du snabbt kan sluta titta på en film eller serie och återuppta tittandet precis där du var.

Till skillnad från exempelvis Ipad går det även bra att ringa med Galaxy Tab också. Antingen lägger du den på bordet och använder den som en högtalartelefon, eller så ansluter du det medföljande headsetet eller ett bluetoothheadset om du så önskar. Som högtalartelefon fungerar den riktigt bra.

En annan inbyggd funktion är e-boksläsaren som ser riktigt snygg ut, men även här upplever vi stora prestandaproblem. Att bläddra i boken innebär att en liten sidbläddringsanimation ska visas varje gång, och det här är något som Galaxy Tab har svårt att visa utan att det hackar. Men det påverkar inte läsbarheten något.

Bu för egenkontakt
En surfplatta på sju tum blir ju något slags mellanting mellan en vanlig telefon och en större surfplatta typ Ipad, men handhavandet går bra och tangentbordet fungerar faktiskt riktigt bra att skriva med. Den ersätter inte en bärbar dator i våra ögon, men det går bra att skriva mejl och redigera dokument utan att du får kramp. Ett ställ hade varit klockrent när vi vill kolla på video eftersom vi nu måste hålla den. Men att hålla i den eller lägga den på bordet framför sig går också. En tvåtimmars film kan dock skapa träningsvärk i armarna.

Ett minus är den också att den inte använder micro-usb för laddning och överföring utan Samsungs egen kontakt. Men vill du föra över filmer rekommenderar vi en kortläsare eftersom micro-sd-kortet är lätt åtkomligt från sidan utan att du ens behöver stänga av enheten.
Några frågetecken har vi kring prestandan i webbläsaren, och med det här priset hoppas vi åtminstone på en lösning i en framtida mjukvaruuppdatering. Det rekommenderade cirkapriset på 9 000 kronor är riktigt saftigt men du kan hitta den hos billiga återförsäljare för en bit under 8 000 kr. Och på det stora hela är Galaxy Tab en mycket trevlig bekantskap som får habegäret att kicka in och vill du ha en allt-i-allo-platta för film, surf och telefon är den ett mycket bra alternativ, som förhoppningsvis kan bli ännu bättre framöver.+ 
Filmvisningen
Hög upplösning

-
Seg webbläsare
Ingen vanlig micro-usb
Dyr


=

För filmvisning och underhållning är Galaxy Tab ypperlig, men vi vill gärna se en bättre surfupplevelse i en framtida uppdatering.


BETYG

Form/design: 7

Funktioner: 7

Användarvänlighet: 7

Prisvärde: 6
Totalt: 7

Fakta


Cirkapris: 9 000 kr

Tillverkare: Samsung, www.samsung.seMått 190x120x12 mm

Vikt 380 g

Band HSDPA 7.2/HSUPA 5,6 Mbit/s

Skärm 7 tum, 1024x600

Processor Cortex A8 1 GHz
Batteri Upp till 7 h videouppspelning
Minne 16 GB samt micro sd-kortplats

Kamera 3 megapixel autofokus samt 1,3 megapixel
Övrigt gps, wlan, mini-usb, bluetooth, DLNA

Ickestandard.
Vi vill ha microusb på samtliga kontakter i våra smartphones eftersom vi då kan använda samma sladdar. Usch för företagens egna lösningar

Alternativen.
Camangi heter en surfplatta vi testade i ett tidigare nummer av M3. Den har ett lägre pris, men inte samma prestanda.

Mer från IDG-nätverket


Whitepaper


Så håller du koll på viktigaste nyheterna

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg.
Vi har nolltolerans mot inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande. Även poänglösa datorkrigsinlägg och inlägg som är off topic tas bort. Brott mot reglerna kan leda till permanent avstängning.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla idg.se@idg.se

Läs mer om vår policy i diskussionsforum


Så håller du koll på nyheterna

Aktuella jobb

Utvalda whitepaper

Mobil IT-säkerhet utan kompromisser
App app app... 20 API tips
Sju krav på mejl i molnet

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt dagliga nyhetsbrev!

Morgonens viktigaste it-nyheter och Dagens Dilbert

Please don't insert text in the box below! Please don't insert text in the box below! Villkor

Nyheter

- TechWorld:

It-krig

It-krig gör oss
dumma i huvudet


- Computer Sweden:

Foto: Charlie Bennet, Tele2

Attack slog ut Tele2:s nät


IDG.SE l Foto:Anna Rut Fridholm

IDG.SE l Foto:Anna Rut Fridholm

Inga planer på slopad
Copyswede-avgift

I Finland är avgiften för lagringsmedier på väg att tas bort. Istället ska upphovsmännen kompenseras ur statskassan. Men det är inte aktuellt i Sverige.


Computer Sweden

Computer Sweden

Därför väljer Apple Lund

Nyheter Det är för att inte tappa nyckelpersoner som företaget väljer Lund som etableringsort för sitt nya utvecklingscenter.

- IDG.se:

Nokias N1

7 viktiga saker som hände i veckan


FRA-logga

FRA: Sluta
outsourca it!

Outsourcing dränerar myndigheterna på kompetens och hotar it-säkerheten. Det anser FRA som istället vill se ett gemensamt myndighetsmoln.


- IDG.se:

Google contributor

Skulle du betala för att slippa reklam?

Skulle du kunna tänka dig att betala för att slippa se annonser?

- M3:

Batteri

Här är 10 tips för längre batteritid i mobilen

- IDG.se:

Hossein Derakhshan

Iransk bloggare frigiven efter sex år- Computer Sweden:

Dustin

Stort systembyte ska få Dustin att växa fortare


- IDG.se:

Telia varnar för bluff-sms


- TechWorld:

skadliga annonser

Skadliga annonser finns överallt


- CIO Sweden:

Företagen slåss om datavetarna

- Computer Sweden:

Mobile Heights Center

Här är Apples
nya skånska hem


- TechWorld:

lagring

Behöver du verkligen lokal lagring?


- Computer Sweden:

Fiber

Fet fiber störst för fast bredband


- IDG.se:

övervakningskamera

Verktyget som visar om du är övervakad


- Internetworld:

internetworldpodden

Uber i blåsväder efter journalisthot


- IDG.se:

IDG-redaktörer

"Är det kört för Spotify?"

Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl GrapeOm IDG.se
Copyright © International Data Group