Våra senaste
toppartiklar

- Computer Sweden:

Illustration av www

6 sunkiga protokoll
som sinkar internet


- IDG.se:

Polisväst, pressbild

Årets julklapp
avslöjar bovar


- Computer Sweden:

E-bok

Små steg framåt
för svenska e-böcker


- IDG.se:

Tempus Fugit, screenshot

Rebecka skapar
appteater i mobilen

I fokus just nu
DAB
Tor

Artikelkommentarer

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg.
Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Vi har nolltolerans mot inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande. Även poänglösa datorkrigsinlägg och inlägg som är off topic* tas bort. Brott mot reglerna kan leda till permanent avstängning.

*Inlägg som inte direkt avhandlar artikelns ämne

 

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg.
Vi har nolltolerans mot inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande. Även poänglösa datorkrigsinlägg och inlägg som är off topic tas bort. Brott mot reglerna kan leda till permanent avstängning.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla idg.se@idg.se

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Troberg: "Var é piratbrudarna?"

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-04-17 16:06


Pirater är nördar

2012-04-17 16:23

Hur kopplar du ihop ordet "nörd":s innebörd med att man vill avskaffa delar av upphovsrätten?

Kanske är det egentligen så att en större andel kvinnor än män, hämmar sig själva att uttrycka och stå upp för sin kritik mot etablerade regler inom ett område som redan är mansdominerat?

Vitdom

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-04-17 16:40


Pirater är nördar

2012-04-17 17:28

Du menar helt enkelt att kvinnor inte ser piratpartiets frågor som viktiga?

Neptune

Pirater är nördar

2012-04-17 17:50

Vem vill avskaffa delar av upphovsrättslagen? Jag trodde vi snackade om pirater och inte anarkister/kommunister. De flesta pirater jag träffat är inget av det utan marknadsliberaler.

"Kanske är det egentligen så att en större andel kvinnor än män, hämmar sig själva att uttrycka och stå upp för sin kritik mot etablerade regler inom ett område som redan är mansdominerat?"
Det finns inget som tyder att medlemsantalet i speciellt många partier är mansdominerat, inte heller i piratpartiet. På internationella träffar är det oftast mest bara män, oavsett vilket parti vi pratar om.

falde

Pirater är nördar

2012-04-18 12:45

"Vem vill avskaffa delar av upphovsrättslagen? Jag trodde vi snackade om pirater och inte anarkister/kommunister. De flesta pirater jag träffat är inget av det utan marknadsliberaler."

Jag tror han syftade på den ekonomiska delen av upphovsrätten som godtyckligt skänker ut monopol till enskilda individer på bekostnad av alla människors fri- och rättigheter, samma del av upphovsrätten som bär ansvaret för att kriminalisera fildelning i ickeförvärvssyfte och över 25% av Sveriges befolkning.

kras12

Pirater är nördar

2012-04-25 16:57

"Jag tror han syftade på den ekonomiska delen av upphovsrätten som godtyckligt skänker ut monopol till enskilda individer på bekostnad av alla människors fri- och rättigheter, samma del av upphovsrätten som bär ansvaret för att kriminalisera fildelning i ickeförvärvssyfte och över 25% av Sveriges befolkning."
Detta rör sig inte om några ekonomiska delar utan straffrättsliga delar. Något som antipirater brukar blanda ihop. Piratpartiet vill ha begränsningar på hur långt man får gå i utredningar av upphovsrättsbrott och hur hårda straffen ska vara. De vill inte ta bort det ekonomiska monopolet på skapat material.

falde

Pirater är nördar

2012-04-26 07:14

Jag var nog en aning otydlig där. Det är sant att Piratpartiet inte vill ta bort hela upphovsrättsmonopolet. Däremot vill de förändra monopolet så att det inte längre gäller för handlingar i ickeförvärvssyfte.

Det var mer åt det hållet som jag ursprungligen tolkade kommentaren ovan. Med det sagt så kan jag inte annat än hålla med om att vissa antipirater tenderar att överdriva/missförstå vad Piratpartiet faktiskt vill åstadkomma.

kras12

Pirater är nördar

2012-04-27 09:57

Faktum är dock att avskaffning av upphovsrätten är mer populärt hos allmänheten än en reform så missförståndet i fråga gynnar piratpartiet. :)

Det har uppstått ett stort irrationellt hat mot hela upphovsrätten som ett resultat av hur ett fåtal lobbyister har fått upphovsrätten implementerad idag.

falde

Pirater är nördar

2012-04-17 19:59

dom gömmer sig bakom en i-phone.

lang999

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-04-18 07:51


Pirater är nördar

2012-04-18 11:03

Tycker du Spotify är bra?

Brouter

Välformulerad fundering

2012-04-17 17:54

Jag tyckte krönikan var en väldigt välformulerad fundering.

Piratpartiet behöver bredda sina politiska frågor, och är ju mitt uppe i processen för att göra det.

Jag har själv sett vilket starkt engagemang som partiet kan väcka hos kvinnor, även hos de helt utan tekniskt intresse, men då är det HBTQ-frågor, frågor kring övervakningssamhället, skolfrågor och den öppna och progressiva synen på psykisk ohälsa som driver engagemanget. (Motioner kring dessa politikområden diskuteras ju för fullt på partiets pågående medlemsmöte.)

Så breddning är vägen framåt. Frågor kring open source och öppen data i kommunal förvaltning, må vara nog så viktiga, men de tilltalar bara en minoritet av befolkningen - nämligen tekniskt intresserade män.

Wester1980

Välformulerad fundering

2012-04-17 18:51

Jag funderade mycket på detta vid mitt besök i Bryssel förra veckan. Jag träffade en fantastisk grupp människor, men ack så få tjejer. Vi behöver fixa ålders- och könsfördelningen, inget snack. Endast genom mångfald växer klarsyntheten fram och den oemotståndliga politiken PP bedriver. Bra Anna!

dr L

Välformulerad fundering

2012-04-18 08:13

I min syn sett är PP's politik i allra högsta grad emotståndlig.

Neptune

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-04-17 19:01


(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-04-17 19:07


Än en gång

2012-04-17 22:14

Nyckelordet är tekniskt intresse.

Idag ses Piratpartiet enbart som ett parti som är "för fildelning och ett fritt Internet". De enda som är villiga att engagera sig i sådana frågor är de som är tekniskt intresserade och därmed förstår innebörden och vikten av ett fritt Internet.

De som inte har detta intresset (vare sig det är män eller kvinnor) kräver enbart att det de gör precis NU skall fungera. Sedan bryr de sig inte om hur det fungerar för andra, eller tänker på om de kommer att kunna göra samma sak i framtiden. För de som enbart ser informationsteknik som ett nöje finns inget driv att engagera sig.


Att fler män än kvinnor har just detta intresset är det inget fel på. Om man anser det så är det kvinnornas fel som inte är intresserade. Vilket bara är nonsens; intresse är inget man väljer.


Som någon tidigare nämnt så lär en lösning vara för dem att bredda området. Att ha en eller väldigt få frågor och ståndpunkter vad gäller politiken gör att man har en väldigt liten del av befolkningen; den del som är intresserad av just det ämnet.

En bra politisk agenda har något för alla.

Mogle

Än en gång

2012-04-18 07:17

"de som är tekniskt intresserade och därmed förstår innebörden och vikten av ett fritt Internet."

Är det bara teknikintresserade som förstår vikten av ett fritt Internet? :)

Kretikos

Än en gång

2012-04-18 08:15

Jag reagerade på samma sak. Sedan undrar jag också om det bara är PP medlemmar som förstår vikten av ett fritt internet också, verkar vara så i argumentationen.

Neptune

Än en gång

2012-04-18 09:29

"Sedan undrar jag också om det bara är PP medlemmar som förstår vikten av ett fritt internet också"

Onekligen är det de, eftersom de andra fossilerna är helt bakom flötet i frågan.

Serveras väl kyld.

Än en gång

2012-04-18 09:34

Så du menar på allvar att alla männiksor är bakom flötet i frågan bara för att man inte röstar på PP. Moget resonerande.

Neptune

Än en gång

2012-04-18 11:53

Med tanke på vilka lagar och direktiv våra befintliga valda har släppt in i vårt avlånga land så är det absolut vad jag menar.

Men visst, vissa diggar ju Nordkorea, skönt när det är mörkt på nätterna.

Serveras väl kyld.

Än en gång

2012-04-18 12:00

På tal om Nordkorea...

Jo, man måste ju dömma ut andra som bakom flötet för att deras åsikter inte följer den sanna och rätta ideologin.

Du har inte tänkt på att andra människor kanske prioriterar andra politiska frågor? Du vet jobb, sjukvård, pensioner och sådana saker? Inte alla sitter i pojkrummet bakom tangentbordet dagarna i ändan.

Neptune

Än en gång

2012-04-18 12:26

Om man viftar bort en såpass tung fråga som frihet och rättigheter, så har man nog sina prioriteter i fel ordning. Det folk inte verkar inse är att om man ger ifrån sig en rättighet, så får man ALDRIG tillbaka den. A L D R I G.

Jobb påverkar dig, idag. Det jag talar om påverkar dina barnbarnsbarn, för all framtid.

För övrigt sitter jag på jobb bakom tangentbordet dagarna i ända. Enorm skillnad? :P

Serveras väl kyld.

Än en gång

2012-04-18 12:42

"A L D R I G. "

Exakt vilka friheter och rättigheter tänker du på nu. Jag hoppas det inte är rätten till att dela filer för om du anser att den är så viktig att folk skall kämpa för den innan de kämpar för jobb eller mot att falla i fattigdom så har du rejält dåliga prioriteringar. Så exakt vilka frågor ur PP politik är så viktiga att du anser att friheten hotas?

Neptune

Än en gång

2012-04-18 13:48

Vad sägs om rättigheten att kunna uttrycka dina åsikter fritt? Har man rätt till ett privatliv? Eller man kanske får avsäga sig det mesta om man vill kommunicera m.h.a. något mer avancerat än burktelefoner.

Dela filer skiter jag ganska blankt i. Falla i fattigdom är inget som vi ligger inför. Eller ja, det beror ju på hur du väljer att se på det. Tänker du dig svälta-ihjäl fattig eller jag-har-inte-råd-med-en-iphone fattig?

PP har inte helt rätt i alla frågor heller, men de är på rätt väg.

Serveras väl kyld.

Än en gång

2012-04-18 14:04

"Vad sägs om rättigheten att kunna uttrycka dina åsikter fritt?"

Och den har du inte nu menar du?

"Har man rätt till ett privatliv?"

Och det har du inte nu menar du?

"Falla i fattigdom är inget som vi ligger inför. "

Kanske inte du men det finns folk i landet som blivit helt utförsäkrade och har ingen inkomst från något håll. Jag tror knappast de skulle tycka om att kallas tappade bakom flötet för att de inte röstar på PP.

"PP har inte helt rätt i alla frågor heller, men de är på rätt väg."

Problemet är att PP har bara svar på en bråkdel av de frågor som rör samhället i stort.

Neptune

Än en gång

2012-04-19 10:57

"Och den har du inte nu menar du?"

Nej

Serveras väl kyld.

Än en gång

2012-04-19 11:34

Förklara gärna och ge gärna exempel.

Neptune

Än en gång

2012-04-20 10:15

O, den var enkel. Det s.k. Datalagringsdirektivet ger staten rätt att utan misstanke om brott ta reda på var jag har varit och vem jag kommunicerat med.

Än så länge får inte innehållet i kummunikationen samlas in men det är förmodligen bara en tidsfråga.

EU kommer förmodligen rösta ja till att skicka PNR-data till USA. Det är alltså information om hur du reser men det finns också annan information som följer med, matvanor, allergier, antalet väskor, m.m. Totalt 19 olika uppgifter samlas in och skickas till t.ex. USA.

Från en artikel på Europaportalen:
"Jan Albrecht menar att PNR-systemet till sin natur är integritetskränkande och används till så kallad profilering (profiling), vilket innebär att vissa rörelsemönster eller andra typer av beteenden som är mer misstänkta än andra kartläggs. Det kan handla om en rutt som ofta används av misstänkta brottslingar, det faktum att man har med sig extra många väskor eller betalar med en viss typ av kreditkort."

Applicera detta på den analoga världen och du har ett DDR.

exxoff

Än en gång

2012-04-20 11:03

Du säger att det ger staten rätt, klargör vilka myndigheter som får denna rätt via datalagringsdirektivet.

Neptune

Än en gång

2012-04-20 13:06

Min första tanke är "varför ska jag klargöra det?" men jag antar att det är lite trollning bakom så här:

Enligt IDG:s egen artikel är det "brottsbekämpande myndigheter".

http://www.idg.se/2.1085/1.441822/har-ar-all-trafikdata-som-ska-lagras

Vi vet ju dock allihop att databaser läcker så vem som faktiskt kommer att ha tillgång till data är en annan fråga.

exxoff

Än en gång

2012-04-20 13:14

Anser du att brottsbekämpande myndigheter inte ska kunna kartlägga vilka någon person under brottutredning talar med via t.ex traditionell spaningsverksamhet?

Jag ser inte skillnad på den data insamling du är emot och spaningsverksamhet.

Neptune

Än en gång

2012-04-20 13:32

Jag visste inte att de hade spaningsverksamhet riktad mot alla hela tiden. Då vill jag tacka de som har i uppdrag att spana på mig för att de lät mig komma undan med fortkörning imorse. Riktigt snällt.

Serveras väl kyld.

Än en gång

2012-04-20 13:50

Den uppenbara skillnaden är ju att du (förmodligen) inte är misstänkt för brott och därför SKA du inte övervakas. Punkt slut.

Ta resonemanget ett steg längre; alla ska ha fotboja. Vi är inte nödvändigtvis begränsade till vissa utrymmen som dagens bärare men ändå, polisen kan vid varje givet tillfälle tala om var du är och med vem.
Vad får det för effekter då?

Jo, vi har t.ex. meddelandeskyddet mellan journalist och uppgiftslämnare. Vem vågar prata med en journalist om missförhållanden inom t.ex. polisen? Ta en titt på Aftonbladet #polisgranskning så ser du att det kan få konsekvenser att tala illa om ledningen.

Gustav Fridolin (mp) skrev på AB Kultur 2007-01-26:
"Utskottet kritiserar en lång rad regeringar i Europa och institutioner inom EU för att de inte velat möta utskottet eller svara på frågor. Man konstaterar att EU:s regeringar avlyssnat, förföljt och försökt tysta journalister och organisationer som försökt ta reda på sanningen."

Valhemligheten är väldigt central i vår demokrati, med DLD kan man snabbt se vilka som träffas eller kommunicerar och på så sätt ta reda på om en person är sosse eller folkpartist.

m.m., m.m.


I vårt samhälle finns det en väldig massa människor, mer eller mindre alla skulle jag tro, som har någonting de vill hålla ifrån det offentliga. Med t.ex. DLD och lite tid, säg ett år av "ditt" data, kan de ta reda på vilken tro du bekänner dig till, vilken din sexuella läggning är, var du står politiskt, vilka bocker du läser, vilken musik du tycker om, vilken vårdcentral du går till, om din tandhälsa är bra eller dålig och om du äter för mycket take-away.

Man behöver inte ha orent mjöl i påsen för att bli åtminstone lite skraj, tycker jag.

exxoff

Än en gång

2012-04-18 17:31

""A L D R I G. "

Exakt vilka friheter och rättigheter tänker du på nu. Jag hoppas det inte är rätten till att dela filer för om du anser att den är så viktig att folk skall kämpa för den innan de kämpar för jobb eller mot att falla i fattigdom så har du rejält dåliga prioriteringar. Så exakt vilka frågor ur PP politik är så viktiga att du anser att friheten hotas?"

1. Vad du kallar för rätten att dela filer är i själva verket rätten till privatliv och privat kommunikation. Det är i själva verket dessa rättigheter som står i konstrast till delar av upphovsrätten, och det är dessa rättigheter som riskeras att inskränkas delvis för att upprätthålla ett godtyckligt upphovsrättsmonopol som ingen längre tycks klara av att motivera.

2. Det råder inget motsatsförhållande mellan att kämpa för fundamentala rättigheter och att kämpa för att få ett jobb.

kras12

Än en gång

2012-04-18 21:05

"1. Vad du kallar för rätten att dela filer är i själva verket rätten till privatliv och privat kommunikation. "

Att dela/ladda ner torrents till och från anonyma personer på internet är definitivt inte privatliv. Det är inte privat kommunikation. Det är samma sak som att säg att man vill ha en rätt till privatliv när man gör svartjobb och säljer stöldgods.

"2. Det råder inget motsatsförhållande mellan att kämpa för fundamentala rättigheter och att kämpa för att få ett jobb."

Visst, men att rösta på ett fåfrågeparti som PP som inte har någon fördelningspolitik hjälper inte den som kämpar för ett jobb eller andra medel för att få pengar till ett uppehälle.

Dina svar är ospecifika. Så vi är tillbaka till frågan exakt vilka friheter och rättigheter tänker du på? Vilka lagar eller lagförslag är du för eller emot och varför? Att prata om ospecifika hot mot dina rättigheter ger ingenting, diskussionen dör om du inte kan vara specifik.

Neptune

Än en gång

2012-04-18 22:04

"Att dela/ladda ner torrents till och från anonyma personer på internet är definitivt inte privatliv. Det är inte privat kommunikation.

Fildelningen sker i människors privata (och skyddade) kommunikation.

"Det är samma sak som att säg att man vill ha en rätt till privatliv när man gör svartjobb och säljer stöldgods."

Ingalunda. Ifall man ska ens den minsta chansen att bekämpa denna fildelning så måste man inskränka människors fri- och rättigheter. Bland annat kommer man att behöva inkräkta på människors privata kommunikation, och därmed deras privatliv.

Det förs inget liknande lobbande från monopolister och liknande lagförslag dyker inte alltjämt upp gällande stöldgods som det nu sker gällande upphovsrättsindustrin.

""2. Det råder inget motsatsförhållande mellan att kämpa för fundamentala rättigheter och att kämpa för att få ett jobb."

Visst, men att rösta på ett fåfrågeparti som PP som inte har någon fördelningspolitik hjälper inte den som kämpar för ett jobb eller andra medel för att få pengar till ett uppehälle."

Den som kämpar för att få ett jobb har större nytta av att själv aktivt söka jobb än att rösta på ett politiskt parti. Lägg därtill att båda blocken ständigt arbetar för att skapa nya jobb, något som inte kommer att förändras genom att man lägger en röst på Piratpartiet.

"Dina svar är ospecifika."

Mina svar var specifika för dess ursprungliga syfte, att i punkt 1 belysa att det aldrig handlat om "rätten att dela filer" utan snarare de rättigheter som gör detta möjligt, vilka rättigheter riskeras att inskränkas för att ytterligare gynna enskilda monopolister, och att i punkt 2 ifrågasätta ett påstått motsatsförhållande. I punkt 1 nämnde jag även 2 berörda rättigheter.

"Så vi är tillbaka till frågan exakt vilka friheter och rättigheter tänker du på?"

Med tanke på att du först nu efterfrågar detta så kan detta omöjligen vara en återkomst till själva frågeställningen. Hursomhelst så nämnde jag två av de berörda fri- och rättigheterna i punkt 1 ovan, dvs rätten till ett privatliv och rätten till fri kommunikation.

Lägg därtill att nuvarande upphovsrättslagstiftning i sin nuvarande utformning inskränker människors fri- och rättigheter (bland annat äganderätten), trots att ingen längre tycks klara av att motivera detta upphovsrättsmonopol, trots att oberoende forskning ännu inte lyckats påvisa den av upphovsrättsindustrin påhittade skadeverkan av fildelning i ickeförvärvssyfte, och slutligen trots att det i dagsläget inte finns något som talar för att detta upphovsrättsmonopol (medlet) skulle vara nödvändigt eller ens önskvärt för att uppnå syftet med upphovsrätten, dvs att kulturmaximera samhället.

Trots detta så förhindras människor att med egna verktyg tillverka kopior av redan införskaffade ting (inskränkning av äganderätten). Trots detta så fortsätter människor att bli stämda för fantasibelopp gällande en skadeverkan som inte ens bevisats existera. Och trots detta så fortsätter det att strömma in lagförslag som riskerar att ytterligare inskränka människors fri- och rättigheter enbart till synes för att underlätta för monopolister att tjäna än mer pengar.

"Vilka lagar eller lagförslag är du för eller emot och varför?"

Alla lagar och lagförslag som riskerar att godtyckligt inskränka människors fri- och rättigheter, eller på annat sätt kan anses vara negativa för ett demokratiskt samhälle.

Hadopi, SOPA, ACTA, etc är exempel på en typ av lagstiftning som ligger i riskzonen.

"Att prata om ospecifika hot mot dina rättigheter ger ingenting,"

Tvärtom. Jag hänvisar till mitt resonemang ovan gällande syftet med mina specifika svar.

"diskussionen dör om du inte kan vara specifik."

Det är ett påstående som är av kontinuerlig natur, dvs tillägg och förtydligande kan ske allt eftersom de behövs utan att en debattör nödvändigtvis behöver vara ospecifik.

kras12

Än en gång

2012-04-18 07:17

"de som är tekniskt intresserade och därmed förstår innebörden och vikten av ett fritt Internet."

Är det bara teknikintresserade som förstår vikten av ett fritt Internet? :)

Kretikos

Än en gång

2012-04-18 10:18

Det är bara teknikintresserade som INSER vikten av ett fritt Internet.
En teknikintresserad kan sedan förklara saker för folk som t.ex "det här skulle betyda att du inte kan göra si och så, för då händer det och det", och hoppas att deras svala intresse fortfarande är nog för dem att välja att engagera sig.

Majoriteten av svenska befolkningen är dock hobbysurfare som sitter inne på Facebook, spelar småspel, chattar eller skriker halsen av sig i multiplayerspel. De har ingen aning om vad som händer runtomkring på Internet, och så länge deras smånöjen inte är direkt hotade bryr de sig heller inte.

Mogle

Än en gång

2012-04-18 07:55

Svesnaks PP var tidigt ute, PP rörelsedn startsde till en del i Sverige. Att få ut att det inte är bara handlar om "tanka gratis" har varit ett stort problem här hemma. "tanka gratis" är en teknikfråga coh berör not fler män än kvinnor. Mänskila rättigheter och utrrande frihet som är de som skiljer PP från övirga partier bör vara något som rör alla människor.

Anders Arnholm

Än en gång

2012-04-18 08:19

Det där är ett väldigt trångsynt och sexistiskt resonemang. Menar du på allvar att intressen skulle ändras beroende på vilket kön man har? Att det är färre kvinnor engagerade i piratmöten beror snarare på den allmänna uppfattningen att kvinnor skall vara tysta och rätta in sig i ledet och inte ge uttryck för sina åsikter, särskilt inte när åsikterna är kontroversiella.

Faster Sixten - Liberal MacTaliban

Än en gång

2012-04-18 10:16

Det är fler män än kvinnor som är intresserade av teknik. Och eftersom man ofta behöver vara intresserad av teknik för att förstå vad ett fritt Internet innebär så är det färre kvinnor än män som engagerar sig.

Att kvinnor ständigt skulle bli förtryckta var de än är är otroligt uttjatat. Så fort kvinnor är underrepresenterade någonstans så är det något som är "fel". Det gäller fotboll också. "Unga tjejer spelar inte fotboll - vad ska vi göra?!"

Meningen med mitt inlägg var inte att kvinnor inte får vara intresserade av teknik. Meningen var att många kvinnor helt enkelt inte är det. Och intresse är inget man kan tvinga fram, så varför det är sådant kvinnohysteri hela tiden har jag svårt att förstå.

Mogle

Positionera om partiet

2012-04-18 09:54

1. Byt namn till Partiet för Integritet och Rättvisa
2. Lyfta frågorna som rör den lilla människan kring personlig integritet, datalagring, kameraövervakning, journalföringssnokande, upphovsrätt, karteller, sunda bolagsvinster och svullande VD'ar, politiskt tillsatta nämdemän etc. Dvs allt som rör demokrati, rättvisa och integritet.
3. Agera seriöst om ni vill bli tagna seriöst.

-jag

Full naturligt beteende

2012-04-18 10:03

Män går först, tar risker och utforskar det nya. Sedan kommer kvinnorna (och kräver genast hälften, inte baserat på intresse, kunskaper eller vilja att lägga ner det arbete som krävs utan på vad de har mellan benen). Det går igen inom alla områden.

Med vissa undantag naturligtvis. Detsamma kan ju sägas om de flesta männen som också kommer efter också.

REx Luthor

Var står PP?

2012-04-18 10:45

Var står PP i frågan om kvotering till företagsstyrelser och andra funktioner för att öka jämlikheten?
För övrigt vore det intressant att veta vad dom står när det gäller ytterligare ett jobbskatteavdrag och utbyte av befintliga kärnreaktorer? Jag har sökt på deras hemsida men hittar inga svar...

Faster Sixten - Liberal MacTaliban

Var står PP?

2012-04-18 12:19

På vilket sätt skulle kvotering öka jämlikheten?

Om du verkligen sökt på PPs webbplats så vet du svaret på dina frågor.

REx Luthor

Var står PP?

2012-04-18 13:07

Om du verkligen hade svar på frågorna så hade du postat länkar istället för nonsens.
Faktum är att PP är ett enfrågeparti avsett för tonåringar som vill kopera ljud och film utan att betala för sig. Inget annat.

Faster Sixten - Liberal MacTaliban

Var står PP?

2012-04-18 17:20

OM du hade läst så hade du sett att det står klart och tydligt var PP står i dessa frågor: "De här frågorna är de viktigaste för oss. De är faktiskt så viktiga, att vi har valt att lägga alla andra meningsskiljaktigheter åt sidan, för att i stället enas kring detta. Vi har därför valt att inte ha åsikter i någon annan fråga än dessa.". Se så enkelt det kan vara om man bara läser det man påstått sig läsa.

REx Luthor

Var står PP?

2012-04-18 18:22

Oj, här var det många olika besked beroende på vem som svarar. "Breddad politik", "vågmästarestrategi" eller annat, de frågor dom deklarerar att dom har som mål att diskutera med både Mona Sahlin(!) och Fredrik Reinfeldt är ganska få till antalet och inom ett väldigt specifikt område. Så oavsett vad sympatisörer säger att dom tycker, så är det i praktiken ett enfrågeparti.

För övrigt REx Luthor så får du nog läsa om det jag skrev, jag skrev just att jag INTE hade läst några svar på mina tidigare frågor. Det du skrev dök nämligen inte upp när jag sökte på "jobbskatteavdrag" Det var lite därför jag frågade om någon visste ser du.

För övrigt anser jag att det nödvändigtvis inte behöver vara fel att ha enfrågepartier, det finns många frågor som engagerar men som skuffas undan och tystas ned i dag.

Faster Sixten - Liberal MacTaliban

Var står PP?

2012-04-19 10:07

Svaret på dina frågor är helt enkelt att de inte tar ställning i dessa frågor. Se så enkelt det var.

REx Luthor

Var står PP?

2012-04-18 17:38

"Faktum är att PP är ett enfrågeparti avsett för tonåringar som vill kopera ljud och film utan att betala för sig. Inget annat."

Vad du precis kallade för ett faktum är i själva verket din högst personliga åsikt. Faktum är att Piratpartiet är ett parti som välkomnar folk i alla åldrar och kämpar för alla människors rättigheter, oavsett ålder.

Att du sedan felaktigt försöker reducera partiets politik till att enbart handla om effekten av partiprogrammet gör inte saken bättre.

kras12

Var står PP?

2012-04-18 13:09

Kvotering innebär att jämna ut statistik, inte att öka jämställdheten. Det enda som kan öka jämställdheten är att man behandlar alla medarbetare likadant, vilket man inte gör om man låter en viss grupptillhörighet göra det svårare/enklare att få en högre position.

Att "kvotera in" innebär att man ger en grupp en fördel gentemot kollegorna vilken inte är grundad i vare sig ens kompetens eller den nytta man kan göra.

Att vara del av en viss grupp gör dig inte mer värd att vara med i företagsledningar, därför borde inkvotering vara motbjudande för de som - enligt dem själva - kämpar för jämlikhet.

Om man istället vill kunna skryta över statistik är det en väldigt bra metod.

Mogle

Var står PP?

2012-04-18 15:49

Intressanta frågor. Jag antar att svaret som du vill ha är "Piratpartiet har ingen åsikt om detta, eftersom det är ett enfrågeparti."

Men riktigt så enkelt är det inte längre! Piratpartiet har just nu fullt upp med att bredda sin sakpolitik kraftigt.

När det gäller kvotering, så är det intressant att partiet tillämpade könskvotering på EU-vallistorna 2009. Det vart dock ganska omdiskuterat internt. När det gäller kvotering till bolagsstyrelser har partiet - liksom de flesta övriga partier - ännu ingen fastslagen linje. Säkert kommer det att dröja till i höst innan vi får en ordentlig jämställdhetspolitik. Personligen skulle jag dock troligen vara för kvotering, men det är svårt att veta om jag är i minoritet eller ej.

Ytterligare ett jobbskatteavdrag står inte på den politiska agendan för tillfället. Min personliga åsikt är att elskatten hellre borde sänkas. Naturligtvis måste alla partier förhålla sig till den ekonomiska utvecklingen i ett land, och för närvarande är reformutrymmet väldigt begränsat.

Frågan om kärnkraft är intressant, eftersom det är en väldigt splittrande politisk fråga. Som bekant bröt den frågan nästan sönder socialdemokraterna, och har orsakat besvär även för högeralliansen.

Energipolitik är ett område där Piratpartiet har en ambition att visa framfötterna. På det pågående medlemsmötet diskuteras två ganska långtgående motioner på detta område. Se motion B25 och B26: https://forum.piratpartiet.se/forumdisplay.php?f=795

Piratpartiet är inte längre ett enfrågeparti, utan på väg att utveckla en sammanhållen samhällsvision med politiska förslag inom alla politikområden. Det tar dock sin tid, och just de tre exempel på sakfrågor som du nämnde är inte de högst prioriterade.

Wester1980

Var står PP?

2012-04-20 12:13

Kvoteringskritiken resulterade i detta:
https://forum.piratpartiet.se/showthread.php?t=25908

att Piratpartiet ska alltid, om inte stadgar eller på medlemsmöte taget beslut säger något annat, följa de principer om diskriminering som återfinns i vårt principprogram när partiet tillsätter tjänstemän, håller proval, eller direktval till förtroendeuppdrag, eller likande typ av tillsättning.

Specifikt skall detta beslut tolkas att det är strikt förbjudet att kvotera någon pga, kön, etniskt ursprung, religiös tillhörighet, ekonomisk situation, val av operativsystem etc. Detta är också ett krav som skall ställas på organisationer som söker stödmedlemskap i partiet då så är tillämpligt.

PP har alltså redan tagit ställning EMOT användandet av kvotering internt.

Skeptiske mannen

Var står PP?

2012-04-20 13:47

@Skeptiske mannen:

Många tack för klargörandet! Jag kom ihåg att det var en hel del diskussioner kring detta internt, men jag kom inte ihåg beslutet ifråga.

Då kan man säga att partiet satt ned foten i frågan om kvotering. För det ligger nära till hands att dra slutsatsen att de principer som gäller i partiet, också gäller för samhället i stort.

Wester1980

Var står PP?

2012-04-18 17:44

De deklarerar på hemsidan klart och tydligt vilka frågor partiet valt att fokusera på och vilka frågor de inte har någon åsikt överhuvudtaget om.

http://www.piratpartiet.se/politik

kras12

Kön saknar betydelse, närvarande som frånvarande

2012-04-18 13:11

"På nätet behöver det inte spela någon roll om man är man eller kvinna, tjugofem eller sjuttiofem år gammal, om man kommer från Turkiet, Sverige eller Mexiko, vem man ligger med eller vilken gud man tror eller inte tror på."

Huvudet på spiken. Det spelar ingen roll online och inte heller spelar det någon roll offline. Sluta gnäll så förbannat och var glad att där är folk som vill driva frågorna, oavsett om de är män eller kvinnor.

Vigwear

Teknikens framsteg

2012-04-18 21:33

"Homogenitet är alltid en svaghet, eftersom den oundvikligen leder till stagnation och brist på nya idéer. Mångfald är alltid en styrka, eftersom inflödet av nya idéer är konstant och driver på utvecklingen."

Ja, vi har ju verkligen sett hur den mansdominerade teknikbranschen stagnerat och fått slut på idéer...

kap42

Bravo!

2012-05-04 09:39

Du har helt ret! Dejligt at du som Piratpartiets formand har blik for, at perspektivet for Piratpartiet går langt længere end den frie ophavsret.Vi er mange gamle, kvinder, ikke-nørder, som deler visionen om et helt nyt forhold mellem politik og det enkelte menneske.

mujaffa

Comments powered by Disqus

Nyheter

- M3:

BMW i8

Test: Hajpad miljöbil
med sportkänsla


- Computer Sweden:

Illustration av www

6 sunkiga protokoll
som sinkar internet


- IDG.se:

Noter

Har Google precis dödat låttextsajterna?


- IDG.se:

Konsert

Så här blir det när en dator skriver poplåtar

- IDG.se:

Kö till Apple Store

Apples butiker är inget speciellt


- MacWorld:

hearthstone

Julen är räddad - här är de 19 bästa brädspelen för Ipad


- IDG.se:

Ordförande-klubba

Ännu en utredning om personlig integritet


- IDG.se:

Tillslag mot Tor-nätverket

- IDG.se:

Polisväst, pressbild

Årets julklapp
avslöjar bovar


- Computer Sweden:

Ericsson-hus

Ericsson miljonsatsar på molnforskning i Lund


- MacWorld:

Apple Pay

Så snabbt växer Apple Pay i USA


- IDG.se:

browser

Julstrul för Nordeas nätbank


- IDG.se:

Drönare med kamera

Glöm selfien - ta en dronie


- Internetworld:

amazonlogga

Glöm Google och Facebook, snart tar Amazon över

- IDG.se:

Hector

En smart, mekanisk vandrande pinne


- PC för Alla:

Screenshot The interview

Sony: The Interview kommer att släppas


- Computer Sweden:

E-bok

Små steg framåt
för svenska e-böcker


- PC för Alla:

metadata fil

Så döljer du filens fingeravtryck


- IDG.se:

Tempus Fugit, screenshot

Rebecka skapar
appteater i mobilen


- IDG.se:

The Pirate Bay öppnas för alla

Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl Grape


 

Om IDG.se
Copyright © International Data Group