Våra senaste
toppartiklar

- TechWorld:

5 klassiska
it-krig


- TechWorld:

It-krig

It-krig gör oss
dumma i huvudet


- Computer Sweden:

Foto: Charlie Bennet, Tele2

Attack slog ut Tele2:s nät


- IDG.se:

Inga planer på slopad Copyswede-avgift

Vill du behålla privatkopieringsavgiften?

Android-skolan - del 1 - PC för Alla:

Så kommer du igång med din smartphone

Är din telefon smartare än du? Ja, den nya generationen ­smartphone-modeller är nästan lika kraftfulla som en vanlig dator – men vi utnyttjar sällan möjligheterna till max. Enligt en undersökning från kundserviceföretaget Silentium är det ­exempelvis bara en fjärdedel av alla användare som tycker att de kan sina telefoner fullt ut.

Det är med andra ord hög tid att dra igång PC för Allas Android-skola. I de närmaste fyra numren ska vi gå igenom hur Android fungerar och hur du får maximal nytta av din telefon. Vi har i vår guide använt en Sony Ericsson Xperia Mini Pro med Android-version 2.3.4. Din Android-telefon kan ha lite annorlunda texter i inställningarna.

I den här första delen börjar vi med grunderna. Om du redan har använt din telefon ett tag känns det här kanske busenkelt, men var lugn. Vi kommer snart in på mer avancerade saker.

Vad är en smartphone?
I grund och botten är en smartphone en helt vanlig telefon som du kan ringa och skicka sms med, men den kan mycket mer än så. En smartphone är även uppkopplad på internet – och låter dig läsa mejl, uppdatera Facebook, surfa, lyssna på musik, se på tv, läsa e-böcker ... Ja, nästan allt som du är van vid att göra på en dator går även att göra med en smartphone.

Din smartphone har dessutom funktioner som inte alltid finns i en dator. Det finns till exempel en inbyggd gps och kompass, som ser till att du aldrig mer behöver gå vilse. Plocka bara fram en karta i mobilen så visas din aktuella position eller en vägbeskrivning på direkten.

En smartphone har dessutom en inbyggd kamera, som du omedelbart kan använda för att lägga ut bilder eller filmer på Facebook.

Varför har den inga knappar?android smartphone
Till skillnad från en vanlig telefon styrs en smartphone inte med några knappar. I stället har den en pekskärm som gör att du kan navigera genom att peka på skärmen och dra med fingret. För att skriva text tar du fram bilden av ett tangentbord, och sedan skriver du genom att peka på rätt bokstav.

I början kan det här kännas ganska krångligt, men det går snabbt att vänja sig.

Vad är Android?
Tre stora system för smartphone konkurrerar med varandra: IOS, som används i Apple Iphone, Windows Phone, som har utvecklats av Microsoft och som bland annat används i Nokias nya telefoner samt Android, som har tagits fram av Google. Här fokuserar vi bara på Android.

Android är det mest använda systemet, och förklaringen är att det är öppet. Alla tillverkare kan använda det, och det finns Android-telefoner gjorda av allt från kända Samsung och Sony till kinesiska lågprisaktörer som Huawei.

Android används inte bara i mobil­telefoner utan även i så kallade surfplattor, till exempel Samsung Galaxy Tab och Motorola Xoom.

Vad betyder ­versionsnumren?
I pc-världen är vi vana vid att det finns olika versioner av ­operativsystemet, till exempelvis ­Windows XP och Windows 7. På samma sätt är det med Android, och det här anges med siffror. Ju högre siffra desto nyare version – och desto fler funktioner och finesser. I mobiltelefoner är Android 2.3 vanligast medan surfplattor ofta kör Android 3. Runt hörnet väntar Android 4, som fungerar på både surf­plattor och mobiler.

Så snart det finns en ny version tillgänglig visas ett meddelande i din telefon, och du kan då köra en uppdatering. Du kan också klicka på Inställningar, Om ­telefonen, Programuppdatering för att se om det finns någon.

android smartphoneTyvärr kan du inte uppgradera Android på egen hand. Förutsättningen för att det här ska vara möjligt är att telefon­tillverkaren har anpassat din modell till den nya Android-
versionen. I del 4 av den här skolan ska vi dock titta på ett sätt att gå runt den här begränsningen.

Som kuriosa kan nämnas att de olika Android-versionerna även har olika smakrika namn. Version 1.5 kallades för Cupcake, 2.3 för Gingerbread, 3.0 för Honeycomb och 4 för Ice Cream Sandwich.

Vad är en app?
I smartphone-världen ­kallas program för appar (applikationer), men det är i grund och botten samma sak.

Skaffar du exempelvis appen Runkeeper kan du låta din smartphone hålla koll på hur mycket du springer och med hjälp av Eniro kan du söka efter telefonnummer och adresser. Wordfeud låter dig spela alfapet medan Officesuite är ett komplett kontorspaket.

I nästa del av skolan fokuserar vi på hur du får full koll på dina appar.

Hur installerar jag en app?
För att skaffa en app klickar du på Programskärmsikonen och väljer Play Butik. Nu kommer du till Googles marknadsplats för appar, och här kan du söka utifrån namn eller bläddra dig fram till en viss kategori. När du har hittat en app du vill ha klickar du på Hämta för att installera den.

Om en app kostar pengar måste du fylla i ditt kreditkortsnummer, men även det här går vi närmare in på i nästa nummer.

android smartphone
App-butik. På Google Play hittar du alla Android-appar.

Vad är en widget?
Förutom appar finns det även så kallade widgetar i Android-världen. Skillnaden är att en widget alltid är aktiv, och att den ligger synlig på din Startskärm. En widget kan exempelvis användas för att visa aktuellt väder, din personliga kalender, en världsklocka eller dina vänners Facebook-uppdateringar.

För att lägga till en widget trycker du på Meny-knappen och väljer Lägg till, Widgetar. Genom att klicka hamnar widgeten på din startsida. Vill du ta bort en widget pekar du på den i några sekunder. Då dyker det upp en papperskorg, och genom att dra din widget hit kastar du den.

Du installerar nya widgetar på samma sätt som du installerar appar, och du hittar dem på Google Play (se ovan).

Måste jag köra appar?
Appar och widgetar fungerar bra för saker du gör ofta, till exempel mejla, uppdatera Facebook och kolla kalendern. Att skaffa en app är däremot inte något måste. Precis som när det gäller datorer går mycket att göra via telefonens inbyggda webbläsare. Ska du exempelvis bara ta reda på en tågtid är det smidigare att surfa till SJ:s hemsida än att installera deras app.

För att surfa pekar du på ­Programskärmsikonen och väljer Webbläsare. Skriv in webbadressen, precis som du är van vid på datorn. Vanliga webbsidor är tyvärr oöverskådliga på tele­fonens lilla skärm, och du kan därför ofta surfa in till en speciell mobilsida i stället. Medan den vanliga webbsidan brukar ha adressen www.sajtensnamn.se har mobilsidan som regel adressen m.sajtensnamn.se, mobil.sajtensnamn.se eller ­sajtensnamn.se/mobil.
____________________________________________________________

Häng med i Android-skolan – här är alla 4 delarna

Del 1. Kom igång med din smarta mobil.
Så fungerar Android – och så kommer du igång med din smartphone. (Den här skolan.)

Del 2. Fixa apparna – lätt och säkert.
Det här är en Android-app, och så får du full kontroll över den.


Del 3. Trimning och problemlösning.
Skräddarsy din telefon och lös problemen med vår fel­sökningsguide.


Del 4. Överkurs: Lås upp med rootning.
Många tillverkare låser telefoner, men genom ”rootning” tar du bort låset och tar full kontroll.Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Android.
Tid: 15 minuter.
Det här behöver du:

  • En telefon med Android.
Det här lär du dig:
  • Vad en smartphone är och hur Android fungerar.
  • Hur du kommer igång med din telefon.
  • Att använda Facebook, mejl och kalender i mobilen.

Sida 1 / 4
Mer från IDG-nätverket


Whitepaper


Så håller du koll på viktigaste nyheterna

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg.
Vi har nolltolerans mot inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande. Även poänglösa datorkrigsinlägg och inlägg som är off topic tas bort. Brott mot reglerna kan leda till permanent avstängning.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla idg.se@idg.se

Läs mer om vår policy i diskussionsforum


Så håller du koll på nyheterna

Aktuella jobb

Utvalda whitepaper

Mobil IT-säkerhet utan kompromisser
App app app... 20 API tips
Sju krav på mejl i molnet

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt dagliga nyhetsbrev!

Morgonens viktigaste it-nyheter och Dagens Dilbert

Please don't insert text in the box below! Please don't insert text in the box below! Villkor

Nyheter

Tåg vid fält

IDG.SE | Foto: Stefan Nilsson

Andra delen: Så fungerar
järnvägens signalsystem

Jörgen Städje undersöker tekniken som låter tåg dundra fram utan att krocka. Följ med på en resa genom 150 år av automationsutveckling.


- Computer Sweden:

Sveriges internetmuseum

Så blir Sveriges nya internetmuseum


- TechWorld:

5 klassiska
it-krig


- Internetworld:

?Därför minskar din Facebooktrafik

- M3:

Andreas Thors

"Bota dina minnesluckor - med trådlöst internet"


- TechWorld:

It-krig

It-krig gör oss
dumma i huvudet


- Computer Sweden:

Foto: Charlie Bennet, Tele2

Attack slog ut Tele2:s nät


IDG.SE l Foto:Anna Rut Fridholm

IDG.SE l Foto:Anna Rut Fridholm

Inga planer på slopad
Copyswede-avgift

I Finland är avgiften för lagringsmedier på väg att tas bort. Istället ska upphovsmännen kompenseras ur statskassan. Men det är inte aktuellt i Sverige.

Computer Sweden

Computer Sweden

Därför väljer Apple Lund

Nyheter Det är för att inte tappa nyckelpersoner som företaget väljer Lund som etableringsort för sitt nya utvecklingscenter.


- IDG.se:

Nokias N1

7 viktiga saker som hände i veckan


FRA-logga

FRA: Sluta
outsourca it!

Outsourcing dränerar myndigheterna på kompetens och hotar it-säkerheten. Det anser FRA som istället vill se ett gemensamt myndighetsmoln.


- IDG.se:

Google contributor

Skulle du betala för att slippa reklam?

Skulle du kunna tänka dig att betala för att slippa se annonser?

- M3:

Batteri

Här är 10 tips för längre batteritid i mobilen


- IDG.se:

Hossein Derakhshan

Iransk bloggare frigiven efter sex år


- Computer Sweden:

Dustin

Stort systembyte ska få Dustin att växa fortare


- IDG.se:

Telia varnar för bluff-sms


- TechWorld:

skadliga annonser

Skadliga annonser finns överallt


- CIO Sweden:

Företagen slåss om datavetarna


- Computer Sweden:

Mobile Heights Center

Här är Apples
nya skånska hem

Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl GrapeOm IDG.se
Copyright © International Data Group