Våra senaste
toppartiklar

- Computer Sweden:

Google

EU sätter massiv
press på Google


- Computer Sweden:

Tv4-logga och telefon

TV4 kräver gratis
tv i mobilnäten


- IDG.se:

Eben Upton med raspberry pi

Sverige älskar
Raspberry Pi


- TechWorld:

Registermonstret

Möt registermonstret -
mardrömmen i Windows


- PC för Alla:

Så får du bättre mottagning för ditt mobila bredband

– Man brukar få ställa sig på den här lilla biten av gräsmattan för att kunna få någon mottagning över huvud taget, säger Lars-Erik Lejnell.

Tillsammans med sin fru Lena har han en sommarstuga belägen i skärgården utanför Norrtälje. När PC för Alla ­kommer på besök har det ­bullats upp med fika och Lars-Erik berättar om den dåliga mottagningen i området.

Att mottagningen för mobilnätet är klen beror på att sommarstugeområdet är beläget en bra bit ifrån närmsta basstation, men också på grund av väldigt kuperad terräng med tät skog. För att försöka få till en bättre täckning i sommarstugan kom PC för Alla med väskan fylld av 4g-modem, antennkablar och antenner.

mobilt bredband mottagning
Från vänster: Ett ZTE MF800-modem med abonnemang från Tre, en Huawei E589 4g-router med Telia-­abonnemang och ett Huawei E398-modem med abonnemang från Tele2 stod för mobiluppkopplingen under testet.

Täckning på en enda fläck
Att det bara är någorlunda bra täckning på en liten fläck i trädgården innebär att Lars-Erik brukar få gå ut där när han ska prata i telefon, inte alltid så ­trevligt om vädret är trist och det regnar. Vid den fläck som Lars-Erik pekar ut som det enda stället med någorlunda bra ­täckning är av en ren tillfällighet även ett litet träd beläget, i vilket vi börjar montera upp den ­medhavda utrustningen.

Tanken är att försöka rikta signalerna från de medhavda mobila bredbandsadaptrarna för att få en bättre mottagning. Därför letar vi först reda på var i området de närmsta basstationerna ligger, vilket går fint via sajten opensignalmaps.com.

mobilt bredband mottagning
Spårhund. Opensignalmaps.com visar var den närmsta ­basstation finns i förhållande till var man befinner sig. Förutom att visa bas-stationer kan sajten även visa hur bra täckningen är.

Efter det använder vi en vanlig kompassapp på mobilen för att rikta de medhavda antennerna åt det håll där basstationerna ligger.

På olika nätforum berättar hemanvändare om sina kreativa lösningar för att få bättre mottagning för sitt mobila bredband. Ett intressant förslag för att skapa en riktantenn är att använda en cylinderformad burk, placera modemet i ena änden av denna och sedan rikta burken mot närmaste bas-station. Kan det fungera?

Nej till burk, ja till kökssil
Efter att ha tömt ur innehållet ur diverse olika konservburkar av varierande storlek och sedan experimenterat med dessa, kan vi konstatera att det inte fungerar alls. Mottagningen försvinner helt så fort vi placerar adaptrarna i anslutning till de burkar vi försöker använda. Tillbaks till ritbordet, med andra ord.

Ett annat tips för att få bättre mottagning är att använda en enkel kökssil inklädd i aluminium, för att skapa en parabolliknande antenn som du kan rikta signalen med. Med hjälp av lite vanlig tejp placerar vi sedan de olika modemen i ­mitten av silen, där brännpunkten för signalerna som den reflekterar befinner sig.

Vårt andra försök (efter ­misslyckandet med konservburkarna) var således detta hemmasnickrade försök att få bättre mottagning. Silen testar vi först hemma i en lägenhet i Stockholm, där vi genom att placera den i fönstret lyckas få full mottagning med fem staplar att jämföra med de maximalt fyra staplar som vi annars lyckats komma upp i – oavsett operatör eller modem/router.

Den hemmabyggda parabolantennen är inte direkt vacker, men genom att rikta den åt rätt håll lyckas vi även att få bättre mottagning (två tre staplar) än utan sil (en stapel) på den plats utanför sommarstugan som Lars-Erik angivit som det enda fungerande ställe för mottagning. Tack vare silen, lite tålamod och rätt riktning får vi mottagning på ställen där det tidigare inte gick att få någon mottagning alls.

Tv-antenn gör susen
På det modem och den router vi har med oss (från Tele2 och Telia) finns det ett litet uttag till vilket du kan ansluta externa antenner. Till uttaget kopplar vi först en MS-156 till sma-adapter (se information under "Anslut modemet rätt" nedan), och med hjälp av flera andra adaptrar ansluter vi sedan till antennerna vi släpat med oss.

Tv-antenner har en impedans på 75 ohm, medan utrustning för 3g/4g har en impedans på 50 ohm. Tv-antenner är även byggda för ett helt annat frekvensband än 3g/4g. Trots det visar det sig att mottagningen bättras på med en stapel för både Tele2-modemet och Telia-routern med en mycket enkel sprötantenn för tv inkopplad och monterad i trädet i ­sommarstugans trädgård.

Utan antennen inkopplad pendlar mottagningen mellan ingen mottagning alls och en enda stapel.

Kan skada hårdvaran
Värt att påpeka om du ska ­försöka koppla in en tv-antenn till ditt mobila bredbands-modem eller din router är att skillnaden i impedans på sikt kan skada hårdvaran.

– Risken att det pajar när du kopplar ihop allt är liten, det är vid mycket surfning många timmar som det kan bli problem, säger antennexperten Ulf Seijmer på ­företaget Induo.

– Det som händer är att en del av modemets sändaruteffekt inte går ut i antennen utan in i mottagardelen på grund av att det är olika impedans i 3g-enheterna och i en tv-antenn, säger han.

Det bästa resultatet under testet får vi när vi kopplar in routern med Telia-abonnemang till sommarstugans takmonterade stora tv-antenn. Mottagningen förbättras då avsevärt till att ligga och pendla mellan tre och fyra ­stadiga staplar.

Att en tv-antenn som trots fel impedans och trots att den är avstämd för ett annat frekvensband ändå kan ge så mycket bättre mottagning till modemet beror på flera saker, tror Ulf Seijmer.

– Tv-antennen är avstämd för någonstans runt 700 megahertz, men det finns också så kallade harmoniska underfrekvenser och den tredje harmoniska frekvensen ligger på 2,1 gigahertz, som är frekvens-bandet för 3g, säger han.

Bättre teknik på gång
Tidigare i år avslutades världsradiokonferensen, WRC-12, där man kom fram till att övre delen av tv-bandet på 694-790 megahertz även ska komma att börja användas för mobilkommunikation. Löser man problemet med att det är olika motstånd i 3g/4g-utrustning och tv-antenner finns det därför stor potential för bättre mottagning för mobilt bredband i många hushåll och sommarstugor i framtiden.

En annan anledning till att den takmonterade tv-antennen gav bättre mottagning är placeringen av den, tror Ulf Seijmer.

– För att få en bra uppkoppling är det optimala att ha helt fritt mellan basstation, antenn och enheten som ska ta emot signalen. Trots att antennen har fel frekvensband kan den göra en del, den når ju upp över lövverk och annat.
________________________________________________________________

Så får du bättre mottagning för ditt mobila bredband
Svårighetsnivå: Medel
Tid: Flera timmar.
Här är utrustningen vi använde:
 • 4g-modem från Tele2 (Huawei E398).
 • 4g-modem från 3 (ZTE MF880).
 • 4g-router (Huawei E589) med Telia-­abonnemang.
 • Vanlig kökssil.
 • Aluminiumfolie.
 • Gsm-riktantenn från Kjell & Company (299 kronor).
 • Tv-antenn.

Kablar/adaptrar:
 • MS-156 till sma-adapter.
 • F-hona till bnc-hane-adapter.
 • F-hane till antennkontakt-adapter.

Annat du kan behöva:
 • Kompassapp till din smartphone för att rikta antenn mot basstationen.


Sida 1 / 5


Whitepaper


Så rekryterar du jämställt

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg.
Vi har nolltolerans mot inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande. Även poänglösa datorkrigsinlägg och inlägg som är off topic tas bort. Brott mot reglerna kan leda till permanent avstängning.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla idg.se@idg.se

Läs mer om vår policy i diskussionsforum


Foto: Erik Textorius
Snart dags för årets CIO-händelse

Aktuella jobb

Utvalda whitepaper

Mobil IT-säkerhet utan kompromisser
App app app... 20 API tips
Sju krav på mejl i molnet

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt dagliga nyhetsbrev!

Morgonens viktigaste it-nyheter och Dagens Dilbert

Please don't insert text in the box below! Please don't insert text in the box below! Villkor

Nyheter

It Crowd

It-supporten
blir affärskritisk

Nyheter När användarnas upplevelser uppgraderas blir också helpdesk mer central. Tidigare har trenden varit att lägga ut den men nu börjar allt fler placera supporten inne i företaget igen.


- Computer Sweden:

Google

EU sätter massiv
press på Google


- IDG.se:

Hayabusa2

Japan skickar rymdraket för att bomba asteroid


- M3:

Walkman

Sony återupplivar Walkman

- Computer Sweden:

Tv4-logga och telefon

TV4 kräver gratis
tv i mobilnäten


- M3:

hjälm

Här är 10 smarta plagg med inbyggd teknik


Riskkapitalister vill revolutionera bankbranschen

Stockholm ska bli ett centrum för entreprenörer inom finansteknik. Sting och NTF Venture inleder ett samarbete som kan bli ett bankvärldens Spotify.


- M3:

"Piraterna överlistar alla försök att spärra Pirate Bay"

- MacWorld:

Android Lollipop

10 Android Lollipop-funktioner vi vill se i IOS


Raspberry Pi i hand

Video: Därför ser nya Raspberry Pi ut som den gör

Den populära lilla datorn Raspberry Pi finns i två nya smaker. Här förklarar skaparen Eben Upton tankarna bakom designen.


Internetdagarna

Foto: Kristina Sahlén

Öppna data ska spara tid i städerna

Nyheter Städerna samlar travar av information om det mesta, men det är oklart vad det ska användas till. Under Internetdagarna försökte experter få klarhet i frågan.


- Computer Sweden:

Foto: Gerald Moore

Här är hackarnas nya favoritmål


- IT24:

The Hunter: Primal

Svenskt jägarspel
hakar på
dinosauriefebern

Vilken är din favoritdinosaurie?

- CS Jobb:

kontorslandskap

Genomskåda rekryterarnas teststrategier

- PC för Alla:

Flash-logga

Adobe fixar allvarlig sårbarhet i Flash - igen


- TechWorld:

Tor

Tor-nätverket översvämmas av kriminella


- MacWorld:

google-logga med förstoringsglas

Safari kan dumpa Google nästa år


- IDG.se:

Eben Upton med raspberry pi

Sverige älskar
Raspberry Pi


- IDG.se:

Justin Bieber. Foto: Joe Bielawa, CC

Twitter vill ha Biebers selfie-app


- IDG.se:

Amelia Andersdotter

Nätneutralitet – vattendelaren där alla är överens

Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl GrapeOm IDG.se
Copyright © International Data Group