Våra senaste
toppartiklar

- Computer Sweden:

E-bok

Små steg framåt
för svenska e-böcker


- IDG.se:

Tempus Fugit, screenshot

Rebecka skapar
appteater i mobilen


- IDG.se:

Henri Caddeo

Com Hem tog inte
säkerhetsproblemen
på allvar


- IDG.se:

vykort

Vykortstjänst
röjde 400 000
svenska lösenord

I fokus just nu
DAB
Tor

Artikelkommentarer

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg.
Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Vi har nolltolerans mot inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande. Även poänglösa datorkrigsinlägg och inlägg som är off topic* tas bort. Brott mot reglerna kan leda till permanent avstängning.

*Inlägg som inte direkt avhandlar artikelns ämne

 

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg.
Vi har nolltolerans mot inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande. Även poänglösa datorkrigsinlägg och inlägg som är off topic tas bort. Brott mot reglerna kan leda till permanent avstängning.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla idg.se@idg.se

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Kriget mot det fria ordet

Vi närmar oss.

2012-11-18 10:18

Vi i Sverige har också internetcensur från polishåll där det dessutom är hemligt vad som censureras. Samma sak i t ex tidningarnas kommentarsfält där oönskade åsikter städas bort kontinuerligt och allt döljs under begreppet "näthat". Även nyetsmedia ör kraftigt censurerat och för att få hela bilden måste man läsa utländsk media om händleser inom Sverige och även ta till sig information från andra källor.

Skillnaden mellan oss och Kina är att där är det tydliigt vem som styr informationen, medan här i Sverige så är det lite diffusare.

Vi ska nog tänka till och sopa lite framför den egna dörren först innan vi kritiserar t ex Kina alltför hårt...

Response.End

Vi närmar oss.

2012-11-18 11:00

Jag har upplevt samma sak när det gäller följderna av dagens invandringspolitik. Det är framför allt två områden jag ser censureras.

1. Information om vilka grupper som begår brott. Det finns en pressetisk regel som säger att etnicitet inte ska uppges i onödan som utnyttjas dagligen. Information om hudfärg, språk eller etnicitet filtreras bort från polisens uppgifter när brottet beskrivs i tidningar. Jag har sett massor av exempel. Det senaste är när den 87:åriga damen misshandlades för ett par dagar sedan. Jämför hennes egen beskrivning i en radiointervju med tidningarnas uppgifter.

2. Kommentarer och åsikter censureras. Jag har sett många bra formulerade och korrekta kommentarer raderas. Andra uselt formulerade kommentarer får stanna kvar. Det här gäller givetvis långt från alltid och vissa sajter är mer drabbade än andra.

Det finns ett problem med rasism och hat, men det löses inte genom censur. Det löses genom att besvara åsikterna, påpeka eventuella faktafel och berätta om följderna om deras åsikter skulle förverkligas.

Det stora problemet i Sverige är dock inte rasismen, utan det är bristen på demokrati när vissa åsikter censureras eller beskrivas som felaktiga eller rasistiska när de är varken eller. Vi måste alla kämpa för demokratin. Dagens Sverige beskrivs bäst som demokratur, inte som demokrati.

Svedor

Vi närmar oss.

2012-11-18 13:31

Och jag har upplevt samma sak om svordomar.

Jag spelar ofta på klanen dubbelklickas CSS-servrar och dom har i egenskap av ägare till servrarna och och deras forum förbjudit svordomar totalt.

Skulle någon bryta mot detta så censureras foruminlägg och författare/spelare varnas alternativt bannas.

Som om inte det vore nog, diskussioner om uppmuntran till pedofili, uppmuntran till mord och misshandel skulle och många andra saker som anses politiskt inkorrekt ses som ett problem där och detta skulle definitivt beivras även det.


Jag antar att så länge det faktiskt handlar om privata organisationer så kan dessa organisationer bestämma över innehållet på sina egna hemsidor.

När jag tänker efter så kanske det inte är så dumt.
Jag som personlig siteägare hade nog gärna haft möjligheten att bestämma över innehållet på min egen sida.


Så min fråga är, bör vi tvinga privata organisationer att skriva ut allas åsikter?
För det är enda lösningen jag ser på detta problem.

Jag har bytt nick

Vi närmar oss.

2012-11-18 15:26

Du har helt rätt och jag som är anhängare av en stark äganderätt kan ju inget annat än tycka att var och en skall ha full rätt att bestämma över sin egendom, t ex radera vilka artikelkommentarer som helst.

Men samtidigt så är det ju ett allvarligt demokratiproblem när så gott som alla (eller nja, de är ju inte så många egentligen...) dessa ägare väljer att städa bort samma typ av fakta i artiklarna och samma typ av åsikter i kommentarerna. Dels så ger man ju en förvanskad bild av verkligheten genom att konsekvent utelämna viss information och lika konsekvent framhäva annan information, och genom att dessutom filtrera bort kommentarer med oönskade åsikter så ger man ett sken av att folkopinionen ser ut på ett visst sätt som inte stämmer med verkligheten. Att det sker blir ju väldigt tydligt om man som sagt även konsumerar utländsk media där samma nyheter tas upp, och dessutom erkänner ju anställda inom media själva att det sker och att det på något sätt är deras uppgift att forma verkligheten för mediakonsumenterna.

För att anknyta till fallet ovan med den 87-åriga damen som misshandlades av fem ungdomar så är det ju ett skapligt exempel. Vissa medier tog inte upp det alls trots att det rimligtvis har ett väldigt högt nyhetsvärde. Andra medier tvättade helt enkelt bort icke önskvärda detaljer. Vissa gick ännu ett steg längre och vinklade om det genom att dels ta bort kvinnans uppgifter om att de pratade ett okänt språk och framhävde dessutom att en av dem pratade danska.

Det är ju då orsaken till att vissa typer av åsikter som är bannlysta i "vanlig" media istället dominerar på de platser som inte är åsiktscensurerade, t ex Flashback och diverse mer eller mindre rasiststämplade bloggar.

Det har ju gått så långt så att om man påpekar detta faktum så tror ju "gemene man" att man är såväl rasist som en galen foliehatt eftersom deras uppfattning om verkligheten genom denna censur ser annorlunda ut och om man inte aktivt söker efter information från fler källor så är det ju den sanning man känner till.

Jag har ingen lösning på problemet, mer än att traditionell media förhoppningsvis luckras upp allt mer när det genom allt fler sociala medier och liknande kommer fram hur det ligger till även till de som inte aktivt söker informationen.

Response.End

Vi närmar oss.

2012-11-18 16:06

Media är den absolut största informationskällan för politiska händelser. Men när den inte är objektiv och ärlig så har vi ett demokratiskt problem. Men jag vågar säga att problemet är inte så stort att det krävs förändringar. Situationen är faktiskt bättre nu än vad det var för ett år sedan.

Tack vare sociala medier som t.ex. Twitter, Facebook, Flashback och Avpixlat så förstår fler och fler att deras favorittidning/TV-kanal mörkat och vinklat på invandringspolitiska händelser. Fler och fler förstår att de måste komplettera sitt nyhetsintag med sociala medier för att få en heltäckande bild av nyhetsflödet. Problemet är att det tar mycket tid och det är inte många som orkar lägga ner den tid som krävs för att se hur stort problemet faktiskt är.

Svedor

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-11-18 20:07


(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-11-18 17:58


Vi närmar oss.

2012-11-18 18:08

Nu handlade inte ämnet om sverigedemokraterna utan om censur.

Men du har rätt när du tror att det finns många rasister inom SD. Det tror jag också, och det är bara att beklaga. Rasism ska motarbetas.

Men så länge som partiet inte för en rasistisk politik och det inte finns något annat parti som förordar en hållbar invandringspolitik så tror jag att SD kommer växa. De kommer tappa något efter den senaste veckans skandal men kommer ändå växa till nästa val.

Svedor

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-11-18 18:37


(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-11-18 18:54


(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-11-18 20:01


Vi närmar oss.

2012-11-18 20:32

Du vet väl att svd ägs av samma bolag som aftonbladet och de är båda vinklade åt vänster mer eller mindre på precis samma sätt som det enda realistiska partiet för nazister och rasister råkar vara sd. Du kan garanterat hitta lika många extremkommunister i vänsterpartiet som rasister inom sverigedemokraterna, enkel logik helt enkelt.

True story

Vi närmar oss.

2012-11-19 03:00

SVD vänster... va.... va... Svd.. Tidningen grundades 1884 och är på ledarplats obunden moderat.

TaZZe2

Vi närmar oss.

2012-11-19 09:38

De ändras väl säkert med tiden också men nu är dock aftonbladet värst, dock finns det många "aftonbladetartiklar" i svd också som är just vinklade. Hade svd vart en äkta "moderattidning" hade de kanske haft något högre tolerans mot SD till skillnad från aftonbladet. Det lär vi tyvärr aldrig få veta.

True story

Vi närmar oss.

2012-11-19 10:32

Svd och aftonbladet är vinklade .. det är tidningar med en politiskt grund, motståndare till bland annat sd...Vilket inte är underligt med tanke på den skillnad i politik som SD och övriga partier faktiskt har.

TaZZe2

Vi närmar oss.

2012-11-20 10:23

Det är nog snarare så att de flesta partierna helt enkelt vägrar lyssna på sd vilket egentligen går emot demokratin. Utöver det bör inte tidningar med så många läsare vara vinklade men när vi talar om aftonbladet så vinklar de på betydligt mer än bara politiken. Det är inte så stor skillnad och sen får du inte glömma att sd också anpassar sig efter övriga partier, annars hade de aldrig kommit in i riksdagen.

True story

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-11-18 20:05


Vi närmar oss.

2012-11-18 19:29

@Android o Linux är friheten o Framtiden 2012-11-18 18:37

Det är väl klart att du inte ser dina kommentarer på avpixlat när du lägger in dem på en sida som heter avpizzat.

Vasteras

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-11-18 20:03


Vi närmar oss.

2012-11-18 20:28

Det ironiska är att med just den kommentaren har du dömt ut ett helt politiskt parti far vad ett fåtal medlemmar har ställt till med, skulle vi ta ett exempel med något speciellt utseende, kopplat till ett visst land eller liknande hade det censurerats och vart fel. Vart går gränsen egentligen för all form av rasism handlar i grunden om fördommar och det bör verkligen inte bara begränsas till ett visst utseende, man ser dagligen hur hela yrkesgrupper, partier (med motsatta åsikter till det media som presenterar informationen), olika åldersgrupper. Demokrati kan endast uppnås om alla har rätt till sin egen åsikt.

True story

Vi närmar oss.

2012-11-19 00:04

Det går inte att jämföra Sverige med världens största diktatur, mördarstaten Kina.

Jag hoppas att när terrorregimen i Peking störtas är det med hjälp av internet. Jag hoppas också att de som styrt i Kina får sina öden beseglade i summariska rättegångar direkt på Himmelska fridens torg.

Meniac

Vi närmar oss.

2012-11-19 03:07

Kina är en enpartistat.. Kina är ingen terrorstat utan fakta är att majoriteten kineser är för sitt land.. många vill nog se fler partier men så länga i stort alla får det bättre varje år så är faktiskt flertalet nöjda..

TaZZe2

Vi närmar oss.

2012-11-19 07:18

Jag håller med dig om allt utom ett faktafel. Kina är inte mer enpartistat än vad borgarna alternativt rödgröna är ett parti. Jag vet inte hur andelen ser ut idag, men t ex vid folkrepublikens grundande hade de "demokratiska partierna" som alliansen kallar sig fler ministerposter än kommunisterna. Däremot får de ses som stödpartier snarare än konkurrerande diton.

Jens K

Vi närmar oss.

2012-11-19 08:58

Och där tjänade du 50 cent? Tyvärr, det bortom allt tvivel att regimen i Kina utövar terror mot sin egen befolkning. Du kan tro vad du vill men eftersom det fria ordet i Kina inte existerar och du riskerar fängelse eller andra repressalier om du uttalar dig mot landets ledning så får vi aldrig veta vad de flesta kineser tycker, eller hur? Dina "fakta" hör hemma på humor-avdelningen.

Meniac

Vi närmar oss.

2012-11-19 13:52

Hm... Ja, inte går vi åt rätt håll i alla fall.

Jag tycker det är mycket otäckt att vi ganska nyss till och med ändrat i grundlagen för att man inte längre i Sverige ska få prata illa om en grupp i samhället, om en grupp i samhället blir ett problem.

henriko

Rasismen är kärnan i SD:s ideologi

2012-11-18 20:12

Radderat av sd moderatorn på idg dra åt helvete nasse svin detta ska aldrig glömmas fatta

Android o Linux är friheten o Framtiden

Rasismen är kärnan i SD:s ideologi

2012-11-18 20:38

De lägger väl hellre pengarna på att hjälpa folk utomlands än att ta in så många människor som möjligt och packa dessa på madrasser i små lägenheter i problemområden som rosengård. Tycker du att det är speciellt blandat idag då som jämförelse? Man löser inte problemen idag, man bara flyttar på dem. Folk som flyr från ett krig exempelvis kommer sannolikt inte bli vänner bara för att de flyttas till ett annat land.

True story

Rasismen är kärnan i SD:s ideologi

2012-11-18 23:55

Menar du att det inte finns några skillnader i kulturer och att en viss kultur kan vara sämre än en annan? Är muslimsk kvinnoförtryckande och hederskultur något att bejaka? Alla kulturer är lika mycket värda!! Eller?

Att hela tiden prata gott om invandrare men inte Svenskar. Att inte få säga något positivt om Svensk kultur (för det finns ju ändå inte), att inte få älska sitt land, att inte få vifta med Svenska flaggan, för då är man rasist. Ja det är svenskfientlighet.

Salad

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-11-19 07:42


Kina

2012-11-19 00:46

Känns som om den som skriver artikeln inte har så stor kännedom om kina och hur det faktiskt fungerar Facebook är inget ovanligt i kina.. Jo det är förbjudet men inte många som bryr sig av dom som vill nå fb. Det finns tusentals Proxys att koppla upp sig mot för att använda fb i Kina. Kina har flera tjänster väl så goda som FB där troligen den största tjänsten QQ inte nämns i denna artikeln och inte i tidigare artiklar heller. QQ är mail, nyheter, bloggar mm.. En mycket stor tjänst. Där hittar man "riktiga" nyheter, lokala utan censur.. Kineser går in på sin qq och läser lokala nyheter som kan vara annat än vad som sägs på andra kanaler. Vist finns en censur men långt i från så omfattande som man kan tro av det som skrivs här och i våra svenska media.

TaZZe2

sd moderatorn

2012-11-19 02:37

har censurerat AllA mina inlägg vilken äklig nasse du

Android o Linux är friheten o Framtiden

idg hr anställt censuren från avpizzat

2012-11-19 02:44

nu hörs stöveltrampen här FY FAN !!!!

Android o Linux är friheten o Framtiden

Censur...

2012-11-19 02:57

Helt klart har IDG en mycket mer långtgående censur än vad kina har... Mycket stor ofrihet att skriva här. Mycket långtgående censur och borttagande av faktiskt ganska milda komentarer..

TaZZe2

Jaha, Kina...

2012-11-19 11:58

Jag trodde det var en artikel om kriget mot det fria ordet här hemma.

Ulric

Censur nödvändig i Kina

2012-11-20 00:16

Kina kommer aldrig att få en fullvärdig demokrati.,Landet Kina har 1500 miljoner innevånare boende i ett stort antal provinser. Några är mycket rika andra har ingenting.

Den Arabiska våren är bara en susning mot "den
Kinesiska våren" om det skulle bli revolution.
Det skulle innebära en katastrof också för hela
världen. Miljontals kineser skulle fly och spridamsig över oss "välbärgade" länder. Vad sägs om några hundra tusen tar sig till Sverige?

Är säker på att Kinas ledning är väl medvetna
om de scenarier som kan uppstå. Man skyndar långsamt med sin demokratiseringsprocess.

misterbag

Censur nödvändig i Kina

2012-11-26 13:36

> Vad sägs om några hundra tusen tar sig till Sverige?

Eller hundra miljoner?

henriko

Comments powered by Disqus

Nyheter

- IDG.se:

Polisväst, pressbild

Årets julklapp
avslöjar bovar


- Computer Sweden:

Ericsson-hus

Ericsson miljonsatsar på molnforskning i Lund


- IDG.se:

Tillslag mot Tor-nätverket


- MacWorld:

Så snabbt växer Apple Pay i USA

- IDG.se:

browser

Julstrul för Nordeas nätbank


- IDG.se:

Drönare med kamera

Glöm selfien - ta en dronie


- Internetworld:

amazonlogga

Glöm Google och Facebook, snart tar Amazon över


- IDG.se:

Hector

En smart, mekanisk vandrande pinne

- PC för Alla:

Screenshot The interview

Sony: The Interview kommer att släppas


- Computer Sweden:

E-bok

Små steg framåt
för svenska e-böcker


- PC för Alla:

metadata fil

Så döljer du filens fingeravtryck


- IDG.se:

Tempus Fugit, screenshot

Rebecka skapar
appteater i mobilen


- IDG.se:

The Pirate Bay öppnas för alla


- Computer Sweden:

beskow

Möt superdatorn Beskow

- IDG.se:

Kolla in Notchs lyxvilla - i Minecraft


- IDG.se:

PTS i hemlig rapport: "Datalagringen strider mot EU-reglerna"


- PC för Alla:

Smartphones

Stort test: Här är
årets mest
maxade mobiler


- IDG.se:

FBI: Nordkorea bakom Sony-attacken


- IDG.se:

Henri Caddeo

Com Hem tog inte
säkerhetsproblemen
på allvar


- IDG.se:

Falskt alarm om falska basstationer

Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl Grape


 

Om IDG.se
Copyright © International Data Group