Våra senaste
toppartiklar

- Computer Sweden:

Foto: Charlie Bennet, Tele2

Attack slog ut Tele2:s nät


- IDG.se:

Inga planer på slopad Copyswede-avgift

Vill du behålla privatkopieringsavgiften?

Computer Sweden

Computer Sweden

Därför väljer Apple Lund

Nyheter Det är för att inte tappa nyckelpersoner som företaget väljer Lund som etableringsort för sitt nya utvecklingscenter.


FRA-logga

FRA: Sluta
outsourca it!

Outsourcing dränerar myndigheterna på kompetens och hotar it-säkerheten. Det anser FRA som istället vill se ett gemensamt myndighetsmoln.


- PC för Alla:

Toppar och floppar: Så minns vi it-året 2012


Årets it-händelse
Windows tar revansch

För Microsoft har 2012 varit ett händelserikt år, och det ­viktigaste var lanseringen av ­Windows 8. Windows 8 passar både surfplattor och standarddatorer – och allt mittemellan. Förklaringen är ett helt nytt gränssnitt som är byggt för ­pekskärmar.

Microsoft har dessutom börjat tillverka egen hårdvara. Surface är Microsofts försök att skapa en Windows 8-surfplatta, och den har fått utmärkta recensioner. Den svenska lanseringen dröjer dock till våren. Samtidigt satsar Microsoft inte bara på datorer. Företaget lanserade även Windows Phone 8, som är ett system för smarta mobil-telefoner. Här är Microsofts viktigaste partner Nokia, en annan it-jätte som har missat smartphone-tåget.

Alla nya Windows-produkter ser likadana ut och använder samma tjänster i grunden. Tanken är alltså att kunderna ska kunna köra Windows i alla produkter.

Årets genombrott
Äntligen får vi vettiga filmtjänster

Netflix, HBO, Filmnet… Det här året har många nya filmtjänster haft premiär, och upplägget är detsamma. För en fast månadsavgift på strax under hundra-lappen får du titta på hur mycket film och tv-serier du vill.Idén påminner om svenska musiktjänsten Spotify, som har blivit en succé runt om i världen. Filmindustrins förhoppning är att många vanliga konsumenter hellre ska betala för en smidig och laglig tjänst än att bli ­brottsliga pirater.

Årets trend
Älskling, jag krympte plattan

Ipad Mini är en nedbantad version av Ipad, och har en skärm på 8 i stället för 10 tum.Bland Android-plattorna har dock småplattor funnits länge, och i år fick 7-tummaren Google Nexus 7 mest uppmärksamhet.

Tanken bakom miniplattorna är förstås att de ska vara lättare att bära med sig – men ändå stora nog för att läsa böcker eller surfa på nätet.
Årets pryl
Bästa mobilen klarar 4g

Det är tre år sedan 4g lanserades, men först nu börjar det komma prylar som drar nytta av den nya generationens mobila internet. Tidigare har 4g bara kunnat användas för den som vill surfa mobilt via sin dator, men nu kommer det även till telefoner och surfplattor.

Samsung Galaxy S III 4G är en av de första mobiltelefonerna som använder 4g-nätet, och det är också en av de bästa telefonerna.
Som du ser i vårt test på sidan 20 får den högsta betyg, och förutom 4g-stödet uppskattar vår testare telefonens höga prestanda och de många smarta funktionerna. Tidigare i år släppte Samsung även den första surfplattan med 4g-stöd.

Årets nyhet
Samsung förlorar – och vinner

Samsung har inte bara lanserat en strid ström nya produkter under 2012. De har dessutom varit inblandade i it-världens mest infekterade juridiska ­strider. Apple hävdar att Samsungs telefoner och surfplattor är plagiat av Iphone och Ipad, och en amerikansk domstol gav företaget rätt. Samsung ska betala närmare 7 miljarder ­kronor i skadestånd till Apple.

Desto bättre går det för Samsung i butikerna. Nyligen visade en undersökning att Samsung kontrollerar en tredjedel av smartphone-marknaden. Apple står bara för 14 procent.

Årets flopp
Apple Maps missar GöteborgGöteborg finns inte, det går en ravin genom Stockholm och Helsingfors järnvägsstation har täckts av gräs. När Apple kastade ut konkurrenten Googles karttjänst ur Iphone och ersatte den med sin egen Apple Maps gick användarna i taket. Kvaliteten visade sig vara så usel att Apple-vd:n Tim Cook tvingades be om ursäkt – och uppmana kunderna att använda andra tjänster.

Årets webb:
Google Drive
Google tar upp kampen med näthårddiskarna Dropbox och Skydrive. Tjänsten Google Drive, som lanserades i april, låter dig komma åt dina ­dokument på valfri dator. Drive innehåller även företagets kontorspaket Google Dokument.


Årets konkurs:
Expert
Konkurrensen blev för hård, och i september gick hemelektronikkedjan Expert i konkurs. Året innan hade Onoff gått samma öde till möte. Kvar av jättarna finns nu Media Markt, Elgiganten och Siba, men den tuffa pris-pressen gör att även de går extremt dåligt.

Årets överraskning:
Ikea
Ikea säljer mer än bokhyllor och värmeljus. I somras lanserades Ikea Uppleva, en serie internet-uppkopplade tv-apparater inbyggda i tv-möbeln. PC för Allas omdöme var knappt godkänt. Det usla gränssnittet gjorde att den fick nöja sig med en 5:a.

Årets antiklimax:
Tv-licensen
2012 var året då tv-licensen äntligen skulle skrotas. I dag måste du som har vanlig tv-mottagare betala medan den som tittar via datorn gör det gratis. En utredning föreslog att licensen skulle ersättas med en skatt, men regeringen har skjutit beslutet till framtiden.

Årets app:
Instagram
Det finns massor med tjänster för att dela bilder med andra, men ingen har blivit lika populär som Instagram. Appen släpptes 2010, men först i år kom det stora genombrottet. I april släpptes en Android-app, och samtidigt köpte Facebook tjänsten för cirka 7 miljarder kronor!

Årets förkortning:
AC
802.11ac är en förkortning att lägga på minnet. Det här är namnet på nästa generations trådlösa routrar. När vi testade de första ac-produkterna under hösten visade det sig att de är upp till tre gånger så snabba som de n-routrar som vi använder i dag.

Årets reträtt:
Telia
Skype och andra tjänster för så kallad ip-telefoni hotar telebolagens vinster. I våras flaggade Telia för att de skulle ta extra betalt av kunder som använder Skype. I september skrotade företaget plötsligt de planerna.Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Sida 1 / 2


Whitepaper


Så håller du koll på viktigaste nyheterna

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg.
Vi har nolltolerans mot inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande. Även poänglösa datorkrigsinlägg och inlägg som är off topic tas bort. Brott mot reglerna kan leda till permanent avstängning.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla idg.se@idg.se

Läs mer om vår policy i diskussionsforum


Så håller du koll på nyheterna

Aktuella jobb

Utvalda whitepaper

Mobil IT-säkerhet utan kompromisser
App app app... 20 API tips
Sju krav på mejl i molnet

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt dagliga nyhetsbrev!

Morgonens viktigaste it-nyheter och Dagens Dilbert

Please don't insert text in the box below! Please don't insert text in the box below! Villkor

Nyheter

- TechWorld:

It-krig

It-krig gör oss
dumma i huvudet


- Computer Sweden:

Foto: Charlie Bennet, Tele2

Attack slog ut Tele2:s nät


IDG.SE l Foto:Anna Rut Fridholm

IDG.SE l Foto:Anna Rut Fridholm

Inga planer på slopad
Copyswede-avgift

I Finland är avgiften för lagringsmedier på väg att tas bort. Istället ska upphovsmännen kompenseras ur statskassan. Men det är inte aktuellt i Sverige.


Computer Sweden

Computer Sweden

Därför väljer Apple Lund

Nyheter Det är för att inte tappa nyckelpersoner som företaget väljer Lund som etableringsort för sitt nya utvecklingscenter.

- IDG.se:

Nokias N1

7 viktiga saker som hände i veckan


FRA-logga

FRA: Sluta
outsourca it!

Outsourcing dränerar myndigheterna på kompetens och hotar it-säkerheten. Det anser FRA som istället vill se ett gemensamt myndighetsmoln.


- IDG.se:

Google contributor

Skulle du betala för att slippa reklam?

Skulle du kunna tänka dig att betala för att slippa se annonser?

- M3:

Batteri

Här är 10 tips för längre batteritid i mobilen

- IDG.se:

Hossein Derakhshan

Iransk bloggare frigiven efter sex år- Computer Sweden:

Dustin

Stort systembyte ska få Dustin att växa fortare


- IDG.se:

Telia varnar för bluff-sms


- TechWorld:

skadliga annonser

Skadliga annonser finns överallt


- CIO Sweden:

Företagen slåss om datavetarna

- Computer Sweden:

Mobile Heights Center

Här är Apples
nya skånska hem


- TechWorld:

lagring

Behöver du verkligen lokal lagring?


- Computer Sweden:

Fiber

Fet fiber störst för fast bredband


- IDG.se:

övervakningskamera

Verktyget som visar om du är övervakad


- Internetworld:

internetworldpodden

Uber i blåsväder efter journalisthot


- IDG.se:

IDG-redaktörer

"Är det kört för Spotify?"

Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl GrapeOm IDG.se
Copyright © International Data Group