Våra senaste
toppartiklar

- TechWorld:

5 klassiska
it-krig


- TechWorld:

It-krig

It-krig gör oss
dumma i huvudet


- Computer Sweden:

Foto: Charlie Bennet, Tele2

Attack slog ut Tele2:s nät


- IDG.se:

Inga planer på slopad Copyswede-avgift

Vill du behålla privatkopieringsavgiften?

- TechWorld:

Så förändrar privata moln din yrkesroll


Prata med användarna
Att bygga upp det privata molnet kräver förstås kunskap. Förutom kunnande om de produkter som ingår måste du hålla en tät dialog med verksamheten för att säkerställa att du fångar upp de vanligaste behoven och utformar portalerna så att de blir lätta att använda.

Om du ska bygga hela lösningen själv är det också troligt att du behöver lära dig Powershell eftersom det ligger till grund för automatiseringen av arbetsflödena. Orchestrator underlättar förvisso arbetet genom att ge dig en grafisk miljö för arbetsflöden, men justeringar med Powershell kommer i många fall att vara oundvikliga.

Du bör fundera över om du ska ta in extern hjälp med vissa funktioner från en part som har utformat interna moln tidigare, så att det blir rätt redan från start, även om det kan komma att kosta en slant.


infograf

Det finns olika typer av moln. Ett privat moln körs internt på
företaget och består troligen av en virtualiserad servermiljö som kompletterats med självbetjäning och betalning efter användande. Ett hybridmoln innebär att du knyter samman ditt moln med ett externt moln som du till exempel utnyttjar vid tillfällig hög belastning. En helt publik molntjänst innebär att du konsumerar en färdig tjänst hos leverantören, ofta i form av en saas-tjänst, till exempel Office 365.


Eget eller hyra in?
Och det finns förstås fler ställnings­taganden. Ska du ha egen hårdvara eller ska du bygga din lösning på en iaas-tjänst som du hyr? Eller ska vissa delar köras på en iaas-plattform och knytas ihop med din egen miljö via någon form av nätverksförbindelse?

Om dina behov inte är alltför avancerade kanske du helt enkelt kan gå över helt till saas-baserade lösningar hos en eller flera externa parter. Till exempel är det i dag flera företag som går över till Office 365 för att få e-post, intranät och intern direktkommunikation i molnet utan att behöva utforma några egna lösningar. Du kan då enkelt nå och administrera lösningen från vilken webbläsare som helst.

För att ge frihet avseende enheter och operativsystem kan du använda en intern vdi-lösning, till exempel VMware View eller Citrix Xendesktop, som har klienter för många olika operativsystem. På så vis får organisationen en flexibel intern miljö med företagsapplikationer som erbjuds via vdi-lösningen samtidigt som du ger användarna möjlighet att använda sin enhet även till andra saker.


Skåda horisonten
Titta också på VMwares produkt Horizon. Den kan ge dig en webbläsarbaserad applikationsportal som även knyter sig samman med olika färdiga molnbaserade lösningar i externa moln via en enda inloggning – mycket elegant. För att garantera säkerheten används här saml-standarden för överföringen av delade identiteter.

Horizon medför också möjligheten att köra traditionella Windowsprogram via en html5-baserad webb­läsare, så användaren får stor valfrihet vad det gäller enheter.

Även Citrix har en stark lösning för att ge tillgång till både applikation­er och hela skrivbord i Xendesktop tillsammans med Xenapp. Citrix är också på gång att slå ihop de båda produkterna i en gemensam lösning, ännu bara känd under kodnamnet Excalibur. Citrix styrka är att det finns en klient, Receiver, för nästan alla operativsystem och enheter som existerar.


Slipp dåligt samvete
Om din organisation inför ett privat moln kommer som sagt automatiseringen ge dig som är it-tekniker tid över för det som du i dag troligen har ett ständigt dåligt samvete över att du inte hinner göra. Men det är inte nog med det. Införandet kommer dessutom göra att du tar till dig kunskaper som är eftertraktade på arbetsmarknaden.

Om du i dag arbetar som ren supporttekniker på klientsidan är det troligt att du behöver lära dig mycket inom virtualisering och tjänste­automation och kunskaper som federering och annan samverkan med externa moln kommer också att vara nödvändiga. Användarna kommer snabbt att uppfatta lösningar som mycket svåra att använda om de måste minnas en massa olika lösenord för olika system. Alla former av synkronisering av konton och lösenord mellan den primära katalogtjänsten, intern eller extern, och de övriga miljöer som användarna nyttjar kommer att bli allt viktigare, och kunskap kring tekniker som saml och oauth kommer att bli efterfrågade.


TechWorlds slutsats
Molnlösningar och blandat användande av enheter är här för att stanna. Interna it-avdelningar behöver fundera över hur man bäst vänder den här förändringen till en fördel och en styrka i stället för att se det som problem som man motarbetar.

Om er organisation lyckas med den förändringen kommer det påverka dig som it-tekniker på många sätt. Inte nog med att it-avdelningen kommer få mer tid över till det som kanske tidigare var eftersatt, även din personliga kompetens kommer att behöva förändras, och det kommer bredda dina förmågor och ge dig förändrade chanser i karriären.

Det finns gott om möjligheter i både privata och publika moln, och att lära sig mer om dem gör både att du kan erbjuda en bättre tjänst till dina användare och att du kan vara säker på att du har ett jobb även om några år.

Fakta

Före privat moln:
 • Många manuella åtgärder.
 • Långa väntetider för användarna.
 • All it finns lokalt.
 • Användare tilldelas standardklienter.
 • Alla kör Windows.

Efter privat moln:
 • Resursoptimering.
 • God samverkan med andra interna samt externa lösningar.
 • Levererar applikationer oavsett enhet.
 • Har noggrann kostnadsuppföljning.
 • Låter användarna sköta mycket via portaler.


Varning för fallgropar!

Med fördelarna med ett privat moln följer också utmaningar. I och med att du kanske rör dig bort från standardiserade fysiska klienter kommer du troligen att få en hel del frågor om olika enheter och operativsystem. Ska till exempel it-avdelningen föreslå och äga utrustningen eller ska användarna själva äga och ansvara för sina enheter?

Och för interna molntjänster på infrastrukturnivå
gäller det att du har full kontroll på övervakningen,
annars kan din miljö snabbt bli en mardröm. Det kan krävas många produkter och komplexa lösningar för
att nå full automatiseringsnivå i ett moln. Ska du själv bygga upp lösningen eller ta extern hjälp av konsulter? Gör en ordentlig förstudie innan du skapar ditt moln, det kan hända att det kostar mer än det smakar.


Allt i molnet?

I arbetet med den här artikeln funderade jag över hur jag själv skulle utforma it-miljön i ett nystartat företag. Jag kom fram till att jag kanske inte skulle ha någon egen infrastruktur alls. De flesta behov för enklare före­tag finns i dag i form av molntjänster, allt från e-post, fillagring och tidredovisning till bokföring, fakturering, ärendesystem och betaltjänster för webbhandel. Tank­en på att slippa underhålla någon form av egen it-miljö är ovan, men den känns viktig och uppfriskande. Att ha djup kännedom om olika molntjänster för specifika yrkessektorer kan bli ett eget kompetensområde inser jag nu. Spännande!


Mer på nätet

Sajten Cloudpro har gjort en video med en kärnfull genomgång av vad som skiljer ett privat moln från andra typer av moln: tinytw.se/molnvideo

TechWorlds artikelserie om att bygga privat moln med de tre största leverantörerna VMware, Microsoft och Citrix: tinytw.se/privatmoln1


Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

 • federering: Utnyttjande av molntjänster underlättas om det räcker med en enda inloggning för alla tjänster. Federering är begreppet som används då man menar sådan samverkan mellan tjänster. En teknisk standard är saml.
 • html5: Version 5 av protokollet html som används för att beskriva webbsidor. Ger mycket större möjligheter att erbjuda rikare upplevelser och applikationer via webbläsaren. Fortfarande under utveckling, en slutgiltig version väntas i slutet av 2014.
 • iaas, infrastructure as a service: Innebär att du hyr lagring, nät, cpu och minne hos en leverantör, men sköter om dina virtuella servrar på egen hand.
 • saas, software as a service: Innebär att du köper och konsumerar en färdig tjänst över internet, till exempel Office 365, Projectplace eller Salesforce.com.
 • saml, security assertion markup language: Standard för att på ett säkert sätt ge engångsinloggning över internet via webbläsare.

Sida 2 / 2
Mer från IDG-nätverket


Whitepaper


Så håller du koll på viktigaste nyheterna

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg.
Vi har nolltolerans mot inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande. Även poänglösa datorkrigsinlägg och inlägg som är off topic tas bort. Brott mot reglerna kan leda till permanent avstängning.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla idg.se@idg.se

Läs mer om vår policy i diskussionsforum


Så håller du koll på nyheterna

Aktuella jobb

Utvalda whitepaper

Mobil IT-säkerhet utan kompromisser
App app app... 20 API tips
Sju krav på mejl i molnet

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt dagliga nyhetsbrev!

Morgonens viktigaste it-nyheter och Dagens Dilbert

Please don't insert text in the box below! Please don't insert text in the box below! Villkor

Nyheter

Tåg vid fält

IDG.SE | Foto: Stefan Nilsson

Andra delen: Så fungerar
järnvägens signalsystem

Jörgen Städje undersöker tekniken som låter tåg dundra fram utan att krocka. Följ med på en resa genom 150 år av automationsutveckling.


- Computer Sweden:

Sveriges internetmuseum

Så blir Sveriges nya internetmuseum


- TechWorld:

5 klassiska
it-krig


- Internetworld:

?Därför minskar din Facebooktrafik

- M3:

Andreas Thors

"Bota dina minnesluckor - med trådlöst internet"


- TechWorld:

It-krig

It-krig gör oss
dumma i huvudet


- Computer Sweden:

Foto: Charlie Bennet, Tele2

Attack slog ut Tele2:s nät


IDG.SE l Foto:Anna Rut Fridholm

IDG.SE l Foto:Anna Rut Fridholm

Inga planer på slopad
Copyswede-avgift

I Finland är avgiften för lagringsmedier på väg att tas bort. Istället ska upphovsmännen kompenseras ur statskassan. Men det är inte aktuellt i Sverige.

Computer Sweden

Computer Sweden

Därför väljer Apple Lund

Nyheter Det är för att inte tappa nyckelpersoner som företaget väljer Lund som etableringsort för sitt nya utvecklingscenter.


- IDG.se:

Nokias N1

7 viktiga saker som hände i veckan


FRA-logga

FRA: Sluta
outsourca it!

Outsourcing dränerar myndigheterna på kompetens och hotar it-säkerheten. Det anser FRA som istället vill se ett gemensamt myndighetsmoln.


- IDG.se:

Google contributor

Skulle du betala för att slippa reklam?

Skulle du kunna tänka dig att betala för att slippa se annonser?

- M3:

Batteri

Här är 10 tips för längre batteritid i mobilen


- IDG.se:

Hossein Derakhshan

Iransk bloggare frigiven efter sex år


- Computer Sweden:

Dustin

Stort systembyte ska få Dustin att växa fortare


- IDG.se:

Telia varnar för bluff-sms


- TechWorld:

skadliga annonser

Skadliga annonser finns överallt


- CIO Sweden:

Företagen slåss om datavetarna


- Computer Sweden:

Mobile Heights Center

Här är Apples
nya skånska hem

Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl GrapeOm IDG.se
Copyright © International Data Group