Tredje generationens mobiltelefoni – 3g – står för dörren. Äntligen. Balla telefoner som kan skicka videoklipp och spela upp dem på sina stora färgskärmar, med snabb trådlös uppkoppling mot internet, kameror och spel, dyker upp i allt snabbare takt. Operatören 3 har redan lanserat sin 3g-tjänst, och konkurrenterna följer efter under våren.

Imponerande? Javisst. Och ändå är vi fortfarande bara i början av mobiltelefoniutvecklingen. Forskare och tekniker jobbar för fullt med nästa generations prylar och nätverk.
– Nästa stora revolution kommer när skärmen kan vikas ihop och stoppas i fickan, säger Sony Ericssons tekniska direktör Mats Lindoff. Jag skulle vilja se en A4-stor skärm som du viker ihop så att den blir lika liten som en telefon.
Han tillägger att han än så länge inte har sett någon sådan.

En kamera har sin givna plats även i framtidstelefonen, menar Mats Lindoff. Skicka bilder kommer folk vilja fortsätta göra.
– Om tio år är det en 5-megapixelskamera med möjlighet att spela in videofilmer.

Det kommer att finnas ungefär 60 gigabyte minne i telefonen också, tror Mats Lindoff. Lika mycket som en modern pc i dag, alltså, så det finns gott om plats att lagra bilderna.
– Jag räknade nyligen ut det här, faktiskt. I en sådan telefon skulle du kunna lagra allt du är med om under två veckor som film. Om du nu skulle vilja det…

Skärmen en rullgardin
Östen Mäkitalo är direktör på Teliasonera, och legendarisk mobiltelefonexpert. Hans vision om framtidsmobilen liknar Mats Lindoffs.
– Jag har sagt tidigare att mobilen skulle kunna se ut som en penna, och ha en utdragbar skärm som en rullgardin. Men den kan också vara en klocka eller ett smycke.

Samtidigt tror både han och Mats Lindoff att det kommer att finnas flera olika typer av manicker som används för olika ändamål.
– Folk vill ha mobiler i rimlig storlek. Därför kan jag tänka mig att det blir en kärna, eller ett hjärta, som man kan jämföra i storlek med dagens usb-minnen eller mp3-spelare. Den kan utföra enklare basfunktioner, ungefär som dagens mobiler. Sedan tillkommer en mängd smarta tillbehör. Till exempel kan du kanske sätta fast en extra kameradel, säger Östen Mäkitalo.

Mats Lindoff tror att det handlar om två olika produkter. Den ena är den som du alltid har med dig, den som du främst vill ha för att kunna ringa eller bli nådd på.
– För att arbeta har du en annan apparat. Den fungerar var du än är i hela världen och kan alltid koppla upp sig mot internet. Det blir nätverkets uppgift att hålla reda på var du är och vilken apparat du använder – och anpassa informationen.

Snabbt men kort räckvidd
När det gäller nätverken har det pratats mycket om snabb dataöverföring. Redan nu är det ett av argumenten för 3g, men Östen Mäkitalo vill gärna tona ned förväntningarna.
– Även om 3g-utbyggnaden går bra, så kommer det att ta lång tid. 2g-nätet (gsm-nätet) har byggts ut och kompletterats kontinuerligt under mer än tio år, och samma procedur kommer vi att gå igenom med 3g. Kanske tar det lika lång tid som för 2g innan det är optimerat, även om många barnsjukdomar kommer att rätta till sig snabbare.

När han pratar om teknik som ska klara ännu högre överföringshastigheter, till exempel hsdpa som ska klara 10 megabit per sekund, blir han ännu mer försiktig.
– Problemet är att ju högre dataöverföringshastighet vi vill ha, desto kortare blir räckvidden. Därför blir hsdpa en hotspot-teknik som konkurrerar med till exempel trådlösa lan. Och precis som med annan teknik gäller att den teoretiska överförings­hastigheten på 10 megabit per sekund är just teoretisk – i början kommer det förmodligen att röra sig om 700-800 kilobit per sekund, säger Östen Mäkitalo.

Han får medhåll av Jens Zander, professor på KTH och chef för forskningscentret Wireless@KTH.
– Det kommer att ta mellan fem och tio år att fullborda 3g-nätet – av kostnadsskäl och kapacitetsskäl. Det som bromsar är inte teknikutvecklingen, den springer på, utan andra saker som politiska beslut och fysisk infrastruktur – alltså byggjobb. Det handlar om mycket folk och mycket pengar, säger han.

Därför tror både Östen Mäkitalo och Jens Zander att gsm-tekniken kommer att finnas kvar länge. Tekniken är bra för att täcka stora ytor, och dessutom har väldigt mycket pengar investerats i gsm – allt från master till alla människors mobiler. Andra system blir komplement till gsm.
– Eftersom snabb överföring har så begränsad räckvidd, så gäller det att jobba med systemlösningar som tillåter så kallad seamless roaming, det vill säga att telefonen känner av vilken teknik som är bäst att utnyttja för stunden och kan koppla om mellan olika tekniker utan att kommunikationen bryts, säger Östen Mäkitalo.

Det är ett väldigt spännande område, menar han, som kräver mycket utveckling och standardisering så att teknikerna kan kommunicera med varandra.
– Det krävs samma protokoll för olika tekniker, och samarbeten så att vi kan utnyttja flera olika tekniker som rundradio, digital-tv och trådlösa lan i kombination med mobil­telefonitekniken. Det blir de närmsta tio årens stora utmaning, säger Östen Mäkitalo.

Vill du betala?
Hur blir det med de nya, häftiga tjänsterna då? Jodå, tekniska lösningar finns redan för spännande saker som tv och film, låsöppning, betalning via mobilen och så vidare (se nedan). Men dels kräver det samarbete med andra företag, som tv-kanaler, banker och låstillverkare, dels måste kunderna vara villiga att betala.
– När de utvecklade 3g trodde de att tekniken främst skulle användas för högkvalitativ multimedia, som tv och spelfilmer, men det visade sig att det blir för dyrt. Så nu är det mest mobil internetåtkomst via terminalernas små skärmar som operatörerna och mobiltillverkarna satsar på, säger Jens Zander.

Jens Zander jämför telekom med vanlig traditionell infrastruktur som vägar och broar:
– När vi bygger en bro är det inte de tekniska problemen som är mest brännande, för vi vet att vi kan lösa de som uppstår. I stället är det de ekonomiska aspekterna. Hur mycket får bron kosta? Kommer folk att använda den? Hur mycket är de villiga att betala? Det är samma sak inom telekom.

Även för Mats Lindoff handlar allting om vad användarna vill ha och behöver.
– De första tio åren av mobilutvecklingen var det tekniken som drev människan. De kommande tio åren blir det människan som styr teknikutvecklingen, säger han.

Av Helena Reistad

Artikeln återfinns i tidningen PC för Alla nummer 3 - 2004.
Här kan du prenumerera på tidningen.

Fakta

  • 2g - Andra generationens mobiltelefonnät. Avser gsm, alltså det nät vi har använt de senaste tio åren.


  • 3g - Tredje generationens mobiltelefonnät. Kallas även umts (universal mobile telecommunications systems). Bygger på tekniker för paketförmedlad data, vilket möjliggör högre överföringshastighet, ständig uppkoppling och överföring av till exempel bilder. Håller just nu på att sjösättas.


  • Gsm - Betyder Global system for mobile communications och är dagens mobil­telefonnät. Kallas även 2g. Från 1991.


  • Gprs - Utläses general packet radio service och är en uppgradering av gsm (med hjälp av tekniken kan man skicka paketförmedlad data i gsm-nätet). Överföringshastigheten ligger på mellan 9 och 160 kilobit per sekund. Kallas ibland 2,5g (mellan 2g och 3g).


  • Edge - Står för enhanced data rates for gsm evolution. En vidareutveckling av gprs, det vill säga en gsm-­baserad teknik som tillåter ännu snabbare överföring än gprs. Topphastigheten för edge är 384 kilobit per sekund. Telefoner med edge-teknik finns redan och boomen väntas komma nästa år.


  • Wcdma - Förkortningen för wideband code division multiple access. Radiobaserad teknik för 3g. Våra europeiska nät byggs för denna standard. Teoretisk överföringshastighet är 2 megabit per sekund, men med dagens teknik kommer den troligen att hamna på 384 kilobit per sekund.


  • Hsdpa - Utläses high speed downlink packet data access. Vidareutveckling av wcdma, med ännu snabbare över­föringshastigheter. Den teoretiska hastigheten är 10 megabit per sekund, men troligen blir det i början snarare 700-800 kilobit per sekund.


  • Hotspot - Avgränsad plats där det finns ett trådlöst nätverk. Kallas ibland surfzon.


  • Lan - Står för local area network. Lokalt nätverk.


  • Dvb - Betyder digital video broadcasting. ­Vidareutveckling av digital-tv-tekniken.