Våra senaste
toppartiklar

- IDG.se:

vykort

Vykortstjänst
röjde 400 000
svenska lösenord


- Computer Sweden:

Volvo-logga, foto: herrandersson, CC-BY

Åt vilket håll
rullar Volvo IT?


- TechWorld:

Malware-varning

Framtidens malware
kan sänka samhället


- IDG.se:

kretskort

Övervakning
till reapris

I fokus just nu
DAB
Tor

Hur räddar jag raderade filer?

Om man då vill köra ett filräddningsprogram ska man alltså inte installera det på samma hårddisk. Finns det ingen annan hårddisk i maskinen får man ta ut den och koppla in den i en annan dator där filräddningsprogrammet redan är installerat.

Var det istället betydligt viktigare information som försvann finns det företag som specialiserat sig på att rädda information från hårddiskar. Nackdelen är att en sådan räddning är dyr och kan kosta från 10 000 upp till 100 000 kronor.

PC för Alla har skrivit en guide hur du går till väga för att rädda filer och tipsar även om några program. Ladda ner den som pdf gratis

Fråga:

Vad kan jag göra om jag råkat radera en fil på hårddisken som jag egentligen ville ha kvar?

Thomas


Svar:

Delvis beror det på hur viktig informationen i fråga var, det finns nämligen flera olika tillvägagångssätt där den stora skillnaden är priset. Om det gäller en mindre viktig fil kan det vara väl värt att testa ett räddningsprogram (undelete). De kan söka hårddisken och försöka återskapa filen så gott det går.

Det första man ska tänka på när man upptäcker att en fil tagits bort är att absolut inte skriva till den hårddisken innan filen räddats. Det är nämligen så att när en fil tas bort så rensas den bara från filkatalogen, men själva innehållet i filen raderas inte. Däremot anser operativsystemet att den platsen där filen ligger är outnyttjat utrymme och kan därför mycket väl skriva över den nästa gång information ska lagras.
Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl Grape


 

Om IDG.se
Copyright © International Data Group