av Sverker Brundin

Stora affärssystem får underbetyg i test

Nyhet
05 aug, 20114 min
Företagsprogram

I en omfattande användbarhetsundersökning får affärssystemsleverantörer som SAP och Oracle lågt betyg. Att byta till ett mer användarvänligt system kan ge besparingar på många miljoner.

Affärssystemsexperterna på Advince i Stockholm hjälper regelbundet företag att utreda vilket affärssystem som är det bästa valet. Ofta i samband med uppköp.

I sambarbete med den fristående användbarhetsexperten Nigel Claridge mäter de användbarhet med den internationella metoden Sumi. Resultatet är dyster läsning för några av de största och mest välkända, som SAP, Oracle och Agresso.

– Vi har byggt upp en stor internationell databas med många miljoner svar för 2 000–3 000 produkter, säger Nigel Claridge.

Den stora trenden visar att mindre och mer specialiserade affärssystem klarar sig betydligt bättre vad gäller användbarhet än dem som är breda och anpassade för många användare.

Skillnaden är betydelsefull eftersom den kan översättas i stora summor pengar.

– Vi menar att de största vinsterna i en affärssystemsinvestering har med användbarhet att göra.

Ett exempel från ett nyligen genomfört uppdrag jämför Movex med Pyramid i en organisation med 100 användare. Pyramid har betydligt bättre användbarhetspoäng i Sumitestet. Översatt i pengar visar Advinces analys att vinsten i ökad effektivitet är värd 15 miljoner kronor per år.

– Ändå är det exemplet ingen extrem, säger Nigel Claridge.

Vad händer om analysen är felaktig?

– Vi gör känslighetsanalayser också. Även om vi bara skulle ha rätt om effektivitetsvinsten till 40 procent får man en återbetalning av de investerade pengarna, vid ett byte av system.

Baserat på de omfattande mätningarna anser Advince sig ha torrt på fötterna när de säger att tyska jätten SAP ligger illa till. SAP är det stora affärssystemet i särskilt Europa, men ligger på plats sex från botten av de system med lägst användbarhetspoäng. Vinnare i den ligan är en annan jätte, Oracle.

– På sikt försvinner SAP. Jämför med Digital, som var den ledande datorleverantören på 1980-talet. Vem hade då trott att källarföretaget Compaq skulle köpa upp dem 16 år senare? Det kommer att hända SAP också, säger han.

Problemet är att SAP har ett för stort arv från gångna tiders tänk när affärssystem var något för ett fåtal experter. Så funkar det inte i dag. Nigel Claridge är lika skeptisk till Oracle.

Amerikanska snabbväxande uppstickaren Netsuite är mer modernt utformat för dagens krav. För svensk del kan det bli problematiskt. Amerikanska affärssystem bygger på amerikansk affärsredovisning som skiljer sig ganska mycket åt från europeisk. Enligt Nigel Claridge är det anledningen till varför amerikanska affärssystem som de från Oracle har svårt att få ordentligt fäste här.

Då ser det bättre ut för utmanare som norska 24sevenoffice och svenska Monitor.

– Ytterligare en sak kommer: leverans av funktionalitet. Det blir fler, mer specialiserade leverantörer som är ”best of breed” för funktioner som lagerhållning och redovisning. De kommer att ligga på nätet och priset kommer att rasa, förutspår Nigel Claridge.

FEM I TOPP OCH FEM I BOTTEN

Affärssystemen med bäst användbarhetspoäng:

1. Pyramid
Antal undersökningar: 18
Antal användare: 10–50.
Total guspoäng: 65

2. Monitor
Antal undersökningar: 14
Antal användare: 10-50
Total guspoäng: 64

3. Maconomy
Antal undersökningar: 14
Antal användare: Fler än 50
Total guspoäng: 59

4. Mamut
Antal undersökningar: 7
Antal användare: Färre än 10
Total guspoäng: 57

5. 24Seven
Antal undersökningar: 7
Antal användare: Färre än 10
Total guspoäng: 55

Affärssystemen med sämst användbarhetspoäng:

1. Oracle
Antal undersökningar: 64
Antal användare: Fler än 50
Total guspoäng: 28

2. ASW (IBS)
Antal undersökningar: 10
Antal användare: Fler än 50
Total guspoäng: 32

3. FDT Avance
Antal undersökningar: 8
Antal användare: Färre än 10
Total guspoäng: 37

4. Agresso
Antal undersökningar: 6
Antal användare: Fler än 50
Total guspoäng: 38

5. Infomanager
Antal undersökningar: 19
Antal användare: 10-50
Total guspoäng: 40