av Lars Danielsson

Splunk vill ta hand om alla stora data

Nyhet
13 okt, 20143 min
Företagsprogram

Splunk har nått framgång främst med en plattform för analyser av loggfiler. Men ambitionen är mycket bredare än så och företaget har redan kommit en bit på vägen med hantering av olika typer av data.

Thomas Lundmark, Europachef på Splunk, ser inte Hadoop som någon konkurrent. Foto: Lars Danielsson

– Vår vision är att göra maskindata tillgängliga, användbara och värdefulla för alla, säger Thomas Lundmark, chef för norra Europa på Splunk.

Ett problem med visionen är att maskindata säkerligen är ett luddigt begrepp för många. Men egentligen är det inget konstigt. Maskindata är helt enkelt alla data som genereras av maskiner, program och nätverk. Kalla det sakernas internet eller internet of things, om du vill. Det går också att sortera in data som genereras av webbtjänster och andra applikationer, som loggfiler som är det område som amerikanska Splunk slog igenom på.

Men har man inte Hadoop för att hantera maskindata?

– Hadoop är inte en konkurrent till Splunk, säger Thomas Lundmark

– Man kan lägga Splunk ovanpå Hadoop och få en lösning som är närmare realtidshantering av stora datamängder, säger Niklas Eklöv, teknikchef för norra Europa på Splunk.

IDG-Owned

Lundmark och Eklöv beskriver Splunks plattform som ett komplement till Hadoop, men berättar att den även fungerar som ett alternativ för kompletta lösningar för hantering av stora datamängder. Lundmark nämner att det finns kunder som lagrar och indexerar 100 TB data per dygn med Splunk.

Splunk har funnits i Sverige sedan 2011, Lundmark och Eklöv är stationerade i Stockholm och ansvarar för norra Europa. Sammanlagt finns det 15 anställda i Norden och man växer. I dag har man mer än 200 kunder i Norden, bland referenskunder märks Telenor och Avanza Bank. Splunk är generellt starka inom branscher med lång tradition av hantering av stora datavolymer, som bank, försäkring, telekom och spel. I USA har man även myndigheter och stora återförsäljarkedjor som kunder.

Ett exempel på en tillämpning är säkerhetsanalys, till exempel att hitta avvikelser i stora datamängder. Splunk samarbetar med specialiserade aktörer inom olika områden, som säkerhet. Än så länge har man inte hunnit knyta starka band med mer generella beslutsstödsföretag. Det kanske främsta säljargumentet är snabb implementation, inte minst i jämförelse med Hadooplösningar.

En framgångsfaktor är ett öppet bibliotek med 600 färdiga applikationer. De varierar i komplexitet från lösningar för att koppla upp sig mot olika datakällor, till fullständiga branschlösningar.

För att återvända till Splunks vision, hur ska den genomföras?

– Vi vill att kunderna ska standardisera kring maskindata på vår plattform. Det är big data och analys i realtid, säger Thomas Lundmark.