MSX fall
1985 lanserade Ascii MSX 2, en ny standard som hade en minneshantering som teoretiskt klarade upp till 64 megabyte, 3,5 tums diskettstation och ett nytt videokort som klarade hela 256 färger på en skärm med upplösningen 256x212 pixlar. Den innehöll även ett nytt operativsystem kallad MSX DOS 2.0 som var snarlikt MS DOS 3.3.

Men MSX 2 blev början till slutet. Strax efter lanseringen bröt Microsoft samarbetet med Ascii och i samma veva slutade olika tillverkare sin utveckling av nya maskiner. När MSX 2+ kom 1988 fanns nästan inga tillverkare kvar, och när MSX Turbo R, med en helt ny processor, kom 1991 tillverkades den bara av en enda tillverkare: modellerna FS-A1GT och FS-A1ST från Panasonic.

Alla gamla 8-bitare lever kvar i form av emulatorer och ambitiösa fansajter, och så också MSX. Men medan Commodore gått i graven och Sir Clive Sinclair för länge sedan övergivit sin Spectrum, envisas Nishi fortfarande med att tro på sitt MSX-projekt. Så sent som 2001 framträdde han och berättade att Ascii skulle släppa en gratis MSX-emulator på internet.

Emulatorn släpptes i Japan, tillsammans med en läsare för cartridge-spel som kopplades in med usb för att kunna spela riktiga gamla spel som man hade kvar. 2006 släpptes en helt ny MSX 2-kompatibel dator, i form av 1chipMSX. Det var en liten genomskinlig plastlåda som gav en komplett MSX-dator.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning