– Jag kommer faktiskt inte ihåg så mycket från den affären. Det var en försäljning bland många och ingen anade vilka följder det skulle bli. Hur som helst så valde IBM mellan de två modellerna 8088 och 8086. Det blev åttabitarsmodellen 8088 för den var billigast.
Inga historiska vingslag alltså. Han tog en order och åkte vidare till nästa kund.

Men när IBM började konstruktionsarbetet blev kontakterna intensiva.
– Allting var hemligt och vi fick anstränga oss för att få deras förtroende. De hade ju aldrig använt annat än egna processorer. I början stod deras prototyp bakom ett svart skynke så vi fick ge dem råd utifrån vad de beskrev med ord. Någon gång kunde få sticka in en hand under skynket och treva runt för att identifiera ett problem, minns Earl Whetstone.

Kvar på jobbet
Efter honom kom Bill Gates och sålde ett operativsystem till IBM. Den ordern gjorde Bill Gates till miljardär. Förhoppningsvis fick Earl Whetstone i alla fall provision.
Då hade han jobbat ett par år som säljare i Florida. Med tiden blev han försäljningschef för hela USA och för tre månader sedan flyttade han till Europakontoret utanför London.

Hur är det egentligen med Intels planer? De olika Pentium-modellerna skapar förvirring.
– Är det värre än när vi hade SX, DX och Overdrive, svarar han.
– Skämt åsido så är situationen just nu förvirrande. Men vi varnade våra kunder i god tid om att 1997 skulle bli året då allting hände. Vi har fyra modeller i luften för tillfället, men vi gick in i året med två modeller och vi ska avsluta året med två modeller.
På väg ut är den ursprungliga Pentium medan Pentium Pro bara kommer att leva vidare som serverprocessor. De överlevande modellerna blir alltså Pentium MMX och Pentium II.

Den sistnämnda modellen är egentligen en ny generation med en ny sockel. Borde den inte ha fått ett eget namn?
– Nej, nu har vi jobbat in Pentium så pass bra som varumärke så att vi behåller det på kommande processorer i familjen. Pentium är faktiskt ett av de fem mest igenkända varumärkena och det är inte så illa med tanke på att våra produkter inte syns!

Fyra månaders grubbel
Hur gick det egentligen till när Intel kom fram till namnet Pentium? Tog det tre år och femtio konsulter eller kom det 22 000 interna förslag som i fallet Unisys?
– Nej, det gick på fyra månader faktiskt och det var en liten grupp kring Andy Groove plus en konsult som jobbade med det.
Vad händer då med Pentium-familjen när den nya processorn med kodnamn Merced kommer? Den som Intel konstruerar tillsammans med HP.
– Vi får en ny produktlinje som kommer att leva parallellt med Pentium. Det blir en 64 bitars arkitektur för arbetsstationer, servrar och upp till stordatorer. Pentium kan vi utveckla hur långt som helst.

Finns det ändå inte en gräns för antalet transistorer eller krympningen av komponentstorleken?
– Jo, men det är långt dit, svarar Earl Whetstone, vi har över fem miljoner transistorer idag, nästa steg blir tio miljoner och om fem år borde vi kunna nå 100 miljoner transistorer och en klockfrekvens på över tio gigahertz! Så femton år till kan vi nog fortsätta med dagens teknik.
Samarbetet med Hewlett-Packard går utmärkt berättar Earl Whetstone. Han hade väntat sig en längre inkörningstid och svårare kulturkrockar.

Konkurrenterna hack i häl
Intel har beskrivits som drivet av paranoia. Hur ser Earl Whetstone på konkurrensen?
– Vi har dem efter oss hela tiden, dels Sun, Alpha och Power PC, dels imitatörer som AMD. De kopierade 486:an, sedan kom K5 som en mycket försenad Pentium-kopia och nu har de K6 som en blek kopia.
Blek? Har inte tester visat att den är jämnbördig med Intels processorer?
– Det beror på vad man mäter, blir svaret, det finns tre faktorer som är avgörande när man talar om processoregenskaper. På heltalsberäkningar är vi ungefär lika men när det gäller flyttalsberäkningar och multimedia så slår vi dem.
Earl Whetstone menar att det saknas bra regler för jämförelser. Intel försökte lansera Icomp som en måttstock men det blev inte någon allmän standard.
– Kan ni i pressen hjälpa oss så är vi tacksamma, det måste finnas något bättre sätt att göra rättvisade jämförelser.

Hur ska Intel hantera kompatibiliteten bakåt allteftersom Pentium utvecklas? Pentium II passar bara i en helt ny sockel och kräver alltså nya moderkort.
– Vissa steg måste man ta, just för att både kunna utveckla och hålla kvar kompatibiliteten med våra första processorer. Vi testar fortfarande nya konstruktioner med alla program som vi känner till existerar. Ja vi kör till och med gamla program från 1970-talet! Vi ruckar inte på vår tradition, Andy Groove dunkar detta in i oss gång på gång.
Kompatibiliteten är viktigare än man kanske tror, säger Earl Whetstone:
– Det är en faktor som sällan hamnar högst upp, när man frågar folk om deras prioriteringar, men i praktiken så spelar den en avgörande roll. Titta på en del av våra konkurrenters processorer som Alpha eller Power PC. Varför tog de inte större marknadsandelar? Jag tror att när det kommer till kritan så handlar det om kontinuitet framåt och bakåt. Det finns i ryggraden hos kunderna.
Publicerad i Computer Sweden nr 37 1997 i avdelningen Persondatorn