Ronny Johnsson är en lång skåning som på något sätt alltid varit huvudet högre än andra mässdeltagare. Eller också är det hans envisa sätt att tala för sina varor som gör att jag minns honom från de flesta mässor jag varit på under två sekler. Men det var några år sedan vi sågs. Nyss dök han dock upp i min mejlbox så jag slog en signal och när den gick fram så svarade han – i en Skypetelefon i Australien!

Ronny Johnsson Hemma vid Falsterbo.

– Jo, jag jobbar här nere och vidarekopplar telefonerna till Skype. Min dotter bor i Australien sedan nio år och vi hälsar på henne varje år. På sikt vill jag vara här längre perioder och då måste man han något att göra, så jag håller på att etablera tekniken med bredband i elnätet här också. Jag har en agentur i Sverige sedan tidigare.

Naturligtvis. Inte kan han låta bli att öppna en ny marknad för en ny teknik bara för att han är på familjeresa. Sån har han alltid varit.

Klockor och fickräknare
Det började för över 30 år sedan då han var försäljningschef på Burroughs.
Tillsammans med en kompis från Datasaab skaffade han agenturen för klockor och fickräknare från USA. De blev störst i Sverige på digitala klockor.
– Ronny Pettersson, tävlingsföraren, var vår sponsrade stjärna. Han skrev autografer, vi sålde klockor. Så etablerade vi ett eget varumärke, Ronex, 1977 och blev störst också på klockradio, telefonsvarare, bärbara radioapparater och tv-spel. Vi sålde en miljon prylar under fem år.

Den svenska jättedevalveringen 1982 med 16 procent slog undan benen men Ronny återkom med Nya Ronex.
– Jag åkte till Comdex för sjätte gången och jag tror det var då vi träffades första gången du och jag. Där var Mats Gabrielsson några dagar före mig och knep agenturen för Commodore, men jag fick tag i konkurrenten Spectravideo. Tillsammans kom vi in på Televerket med "folkets dator" och sålde enorma mängder text-tv-datorer till personalen.

Spectravideo och Commodore 64 hade en god period fram till genombrottet för Atari och Amiga.
– Jag såg en ny dator 1985 med Windowsliknande skärmbild och ett nytt operativsystem, Apricot. Vi fick agenturen och tog fem procent av pc-marknaden. Vi drog igång en tävling om nya program och fick tusen svar. Men ett alternativ till Windows var dödfött så vi lämnade Apricot 1986.

Ronny träffade pc-pionjären Chuck Peddle på Cebit samma år och fick agenturen för Tandon, en pc med en utbytbar hårddisk i kassett.
– Chuck kom till Sverige, vi höll presskonferens och han slängde hårddisken i golvet för att visa vad den tålde."Persondatorns fader" Chuck Peddle konstruerade Commodore Pet, försökte köpa Apple tillsammans med Bill Gates och skapade pc:n Sirius/Victor. Victor konkade och köptes av Chucks kompis Mats Gabrielsson. Chuck började hos Tandon som försökte konkurrera ut Victor! Här med Ronny vid svenska lanseringen.

På ny kula
De bägge grundarna lämnade Ronex 1986. Ronny startade Upgrade Communication och åkte naturligtvis på mässa, denna gång Computex i Taiwan, och kom hem med agenturen för D-Link och deras 1 Mb/s Ethernetkort.

– Det skulle bli standard, sa man. Jag fick ta mycket skit för mina Taiwanprodukter men det blev succé.
Med tiden blev han nordisk chef för D-Link. Ingen utmaning längre alltså, så herr Johnsson började spana efter nästa nya teknik och nästa oprövade marknad. Det blev trådlösa accessprodukter.

– Jag ställde ut på Networks i Stockholm 1994 men alla avrådde mig. Trådlös access var bara för inomhusbruk, utomhus behövdes avancerade mikrovågslänkar med tillståndskrav. Jag gick till kommuner som ville köpa länkar på 2 Mbit/s för 50 000 kronor. De betalade 20 000 i månaden till Telia för samma sak. Vi utbildade återförsäljare, 300 personer under ett år, och försäljningen gick i taket. Vi fick fler agenturer och hade 70 procent av marknaden i Sverige.

Tog sabbatsår
I denna medvind öppnade Upgrade filialer i grannländerna och omsättningen närmade sig 100 miljoner. Då kom Doro med ett bud på företaget. Ronny sålde hösten 1999 satt kvar som vd och styrelsemedlem ett tag. Sedan tog han sabbatsår. Efter några golfrundor och bridgekvällar gick det inte längre. Han startade ett nytt företag, Aracta. Det blev en agentur för kommunikation via elnätet – plc.

– Jag etablerade mig som expert och höll seminarier. Jag skrev debattartiklar och förde ett jäkla liv om varför ingen använder elnäten för bredband. Alla enerigibolag sov, tyckte jag.
Men min leverantör hängde inte med i kraven på högre brandbredd.
– Jag stod i deras monter på Cebit 2004. I montern bredvid stod Horst Sandford som gav oss agenturen på klockor 1974! Vi omfamnade varandra, vi pratade gamla minnen, gick ut och käkade och han bad mig ta hand om Nordenagenturen för Corinex, ja han krävde det. Corinex är världens ledande plc-tillverkare så nu säljer jag deras produkter för 200 Mb/s till operatörer och elbolag.

Förutom Corinex har Ronny Johansson några andra agenturer, påpassligt nog också med Skypeanknytning. Och eftersom Horst Sandford nu lämnat Corinex och börjat på världens största tillverkare av laservattenpass och regelfinnare så har Ronny en liten udda varugrupp i portföljen!

– Är man entreprenör så är man. Då kan man sälja spik eller tuggummi.
Computer Sweden 2006

Fakta

Karriär:
Säljare / försäljningschef på Burroughs 1967-1974
Egen företagare med Ronex 1974-82, Nya Ronex 1982-86, UpGrade Communication 1986-1999och Aracta 2003-
Familj: Hustru, tre barn och snart 5 barnbarn.
Bor: Höllviken på Falsterbonäset.
Fritid: Golf, tennis, bridge och Marathon (senast New York 2005).
Dold talang: Kon in på Konstfack 1961 men avstod. Gick senare Skånska målarskolan och har nu börjat måla igen. Dessutom planerar han att revolutionera konstbranschen.
Favoritteknikpryl: En Sony filmkamera