Många modeller har det blivit under åren, oftast dolda bakom nummerbeteckningar som blott en IBMare kunnat minnas. Det har funnits en 100-serie, en 200-serie och så vidare, var och en med modellbetckningar som 530, 535, 560 och 570 ända upp till modell 770. Dessutom fanns det varianter inom varje modell i stil med 560 E, X och Z.

En del udda nummer som 1448 och 1487 visar att produktlinjerna slingrat hit och dit så pass att nummersättarna tappat kontrollen. Vid slutet av 1999 innehöll katalogen modellerna 240, 390, 570, 600 och 770.

Moduler gjorde många (men inte alla) Thinkpads robusta, servicevänliga och flexibla.

I början av 2000 infördes en enklare numrering, som också avspeglade ett försök att minska modellfloran och göra produktlinjerna tydligare. Av fem familjer blev det två, serierna A och T. T stod för Travel, A för Allround. Modellen A20 fanns som "performance" och "mainstream".

– Det här löste en massa kniviga problem som huruvida 390 skulle efterföljas av en 400 och om 770 skulle bli 800. Nu kan vi i lugn och ro fortsätta med A21, A22 och så vidare. En större generationsväxling markerar vi som A30 respektive T30, förklarade marknadschefen Ray Selgado som då i flera år rest runt med hela sortimentet i sin packning och nu kunde slippa betala för överviktigt bagage.

Sedan dess har visserligen den lätta modell X tillkommit liksom den billiga R-serien, som alltså är den enda som inte tillverkas i IBMs fabriker, men det finns numera en större återhållsamhet hos pc-avdelningen i Reserch Triangle Park i North Carolina. Den har ju redan beslutat lägga ut all tillverkning av Netvista.
När det gäller Thinkpad pågår en kontinuerlig diskussion om hur sortimentet ska avpassas.

Butterfly höll
När den första generationen Thinkpad kom till Sverige för tio år sedan var Roland Ljungkvist chef på IBMs pc-avdelning.
– Det var ju ingen jättelansering precis, men det kändes att 700C var något nytt. Både pekpinnen och den svarta lådan stack ut från den jämngrå massan, minns han i dag.

Givetvis har han heller inte glömt Thinkpad 701, mer känd som Butterfly:
– Man var ju lite rädd att det inte skulle hålla, men faktiskt så var det ett mycket stabilt tangentbord. Mest nytta gjorde det väl som teknikuppvisning. Du minns säkert vilka köer det var när vi visade den på Älvsjömässan!

Roland Ljungkvists roligaste minne är annars lanseringen av PS2-datorerna – en förkortning som numera betyder Playstation 2 men som 1987 stod för en helt nykonstruerad datorgeneration, avsedd att ge IBM ett försprång framför alla klonerna.
– Vi kom ju med så mycket nytt på en gång: VGA-grafiken, 3,5-tumsdisketten, Microchannelbussen, det nya tangentbordet med 12 F-tangenter, ja än i dag finns det PS2-kontakter för mus och tangentbord på de flesta datorer, säger han.

Och så mindes vi bägge plötsligt PS2-familjens bärbara tyngdare P70 med sin plasmaskärm och nedfällbara tangentbord. Handtaget på ovansidan markerade att den var avsedd att kunna flyttas. De som försökte tvivlade.

Lånar ut symaskinsväskan
Själv har Roland Ljungkvist kommit över ett exemplar av IBMs första släpbara modell från 1986, "symaskinsväskan" kallad. Den får han allt låna ut åt sin gamla arbetsgivare – för den saknas i IBMs egna samlingar.

Och vem vet, företaget kanske ordnar födelsedagskalas!

Computer Sweden 2002