En av världens mest framgångsrika datorprodukter, IBM Thinkpad, fyller tio år. Hittills har 15 miljoner Thinkpad-datorer sålts, varav 5 miljoner sedan mars 2000. Men datorfamiljens historia började inte med en bärbar dator av vanlig typ.

IBM Thinkpad debuterade i form av en penndator, Thinkpad 700T, i april 1992. Den körde IBMs pennoperativsystem, OS2 Pen eller Go Penpoint. Produkten försvann väldigt fort.

Den 5 oktober samma år fick den första bärbara datorn i en ny generation ärva namnet Thinkpad.

Och Thinkpad 700 fick en bra start. Den blev utnämnd till bästa bärbara med färgskärm i Mikrodatorn det året.

Designen med de karakteristiskt avfasade underkanterna och den röda pekpinnen gav Thinkpad en alldeles egen profil. Den har varit sig ganska lik genom åren, med små avstickare som försök med färgade lock.

Flippar och floppar
Där emellan har Thinkpadfamiljen innehållit både flippar och floppar. Det beror på att IBM vågat ta ut svängarna och försett Thinpad med ny, innovativ teknik. Den sägs ha varit först med färgskärmar, 14-tumsskärmar, tangentbord i full storlek, dvd-läsare, utbytbara hårddiskar, skal i titan och kolfiber.
Företaget var även tidigt med värmeavledande heat pipes, som effektivt leder undan värmen som processorn genererar till chassit där den är lättare att kyla bort.

Till de mest välkända flopparna hör Thinkpad 701C, som fick smeknamnet butterfly, fjäril, på grund av sitt utfällbara tangentbord i full storlek. Den lanserades i mars 1995, men försvann när bildskärmarna blev större och tangentborden fick plats i alla fall.

Den senaste Thinkpadfloppen var kanske inte en riktig Thinkpad ens till namnet, men Transnote, som lanserades i januari f2001, var ett nytt försök med en penndator från IBMs sida. Transnote försvann från marknaden i februari 2002:

I rymdfärjorna
Men även om Thinkpadhistorien innehåller en mängd floppar finns det gott om framgångar. Till dem hör modellerna 560, 570 och 600, som alla är tunna, lätta datorer. Och enligt Cnet News, har Thinkpaddatorer varit med på varenda rymdfärd sedan december 1993 och de finns med på den internationella rymdstationen som byggs nu.

Vad Thinkpad bjuder på i framtiden återstår att se. I den priskänsliga värld vi lever i gäller det att tvätta bort stämpeln att Thinkpaddatorer skulle vara dyra. Sen ser vi förstås gärna att maskinerna fortsätter att bjuda på spännande, innovativ teknik.