IBMs PC från 1981, och därmed nästan alla efterföljare, var bra på text men usel på grafik. Herculeskortet blev därför det självklara valet för alla som ville se staplar och tårtdiagram i Lotus 1-2-3. Och dom var många, det sägs ju att det var 1-2-3 som drev pc-försäljningen.

Hercules Graphics Card skapades 1982 av den thailändske gäststudenten Van Suwannukul som behövde använda thaialfabetet i sin doktorsavhandling. Ihop med Kevin Jenkins startade han Hercules och sedan rullade det bara på.
– Vi behövde aldrig sälja, vi bara lyfte på luren och tog emot order, berättade Kevin Jenkins. Han reste flitigt och var en ofta sedd figur på presskonferenser.

Van och Kevin

Grafikkortet gav 720 x 348 bildpunkter. Strax innan lanseringen av IBMs PS/2-datorer lanserade Hercules ett kort med tillägget "Plus" som gav användaren möjlighet att skapa egna teckensnitt och få riktigt typografi på skärmen.

Inför IBM-lanseringen 1987 frågade jag Kevin Jenkins om de inte skulle bli överkörda av den nya IBM-grafiken. Jag tror det var London som han sa:
– Äsch, vi her fler punkter på bredden, dom her fler punkter på höjden så skillnaden är inte stor.

Men det är de få, få punkterna som gör'et. PS/2-datorerna blev kanske ingen succé men de införde definitvt PS/2-kontakterna för mus och tangentbord, 3,5-tumsdisketter – och vga-grafikens 640 x 480 punkter.
Hos Hercules slutade telefonerna plötsligt ringa. En måndag var det helt tyst. På bara en vecka var marknadsdominansen utplånad.

Så småningom återkom företaget på mässor som Comdex med grafikkort som man lovade bara hade standardiserad VGA och inget Herculestjafs.