Intervjun med Elsa-Karie Boestad-Nilsson slutar vid en tidpunkt då Foa stod inför en omskakande utlokalisering till sex orter. Kaos och förlamning hotade om det inte fanns ett sätt att knyta ihop avdelningarna oavsett var i landet de placerats. Som av en händelse växte just ett sådant system fram samtidigt.

I USA hade Murray Turnuff byggt två konferenssystem och i mitten av 1970-talet föreläste han i Sverige. Tre personer lyssnade extra noga: Tomas Ohlin, Jacob Palme och Torgny Tholerus.

Ohlin fick jobb på STU året därpå och kunde köpa en kopia av konferenssystemet Planet-Forum till datorcentralen QZ som var gemensam för Foa, Universitetet och Karolinska Institutet. Tholerus översatte systemet till svenska och laboratorn Jacob Palme på Foa drev igenom ett anslag för att utveckla ett svenskt system.

Nio miljoner riksdagsledamöter
Torgny Tholerus hade ett något annorlunda synsätt. I Uppsala hade han publicerat tidningen Anarkisten, en hemmagjord insändartidning där alla insändare om precis vad som helst skulle publiceras ocensurerade.

Arbetet med att skriva stenciler på skrivmaskin och veva fram en upplaga på några hundra ex fick honom att fundera på en datoriserad version. Han jobbade ju på datalogi-labbet i Uppsala.

I dag har han fortfarande en vision:
– Min vision är en utökad riksdag med nio miljoner ledamöter. Ett system som klarar alla medborgares deltagande, ett system där man kan utse sina representanter och snabbt byta ut dem när man tycker de röstar fel. Representanter behövs, för alla har inte tid att delta i tio omröstningar om dagen.

Vad jag minns, så väckte det viss uppmärksamhet att denne anarkist var en av upphovsmännen till ett system åt Försvarets Forskningsanstalt.
Andra rubriker handlade om Datainspektionen som förbjöd Foa att använda det Kom-system Tholerus och Palme så småningom byggde. Utgångspunkten var en DEC PDP 10 som Foa ställt på datorcentralen QZ.

– Jag fick uppdrag att göra ett nytt system 1976 och skrev den första versionen av Kom i maskinkod. 1978 var jag färdig och sedan har jag fortsatt med en rad nya versioner. Det som kallades för Superkom skrevs i C, en senare version i C++ och på slutet gör jag allt i Java.

Bidrag för att söka bidrag
Vanligtvis skrivs systemets namn med versaler: KOM. Det lär bero på att man skrev filnamn i operativsystemet Tops-10 med versaler. Jag glömde att fråga Torgny Tholerus om det när vi träffades en förmiddag ute på Forum i Kista.

Vi hade pratat Kom och sedan kom vi in på gemensamma minnen från gymnasieåren i Norrköping där vi växte upp; Torgny med ett par års försprång.

Ett par rum längre bort i den labyrintiska korridoren sitter Jacob Palme, numera dränkt i blanketter för EU-bidrag till en ny omgång med projektet Web4health.

Han har just fått ett litet bidrag för att kunna skriva en stor projektansökan. Det är i alla fall följdriktigt, ty på den tiden var det han som drev visionerna om kommunikation på Foa. Han öppnade kontakterna med Arpanet via Mailnet 1982 och han fick alltså igenom konferenssystemet, öppet även för de övriga kunderna på QZ.

– Man kan beskriva det som en rad möten, långa diskussionsinlägg som ledde till svar och nya inlägg. Det växte fram ett nytt sätt att umgås och samarbeta. Visst fanns det möten som hade mycket lite med deltagarnas yrkesverksamhet att göra men det var nästan alltid mycket städat och återhållsamt. Det uppmärksammade fall där en forskare kallade en regissör för kommunistspion var verkligen ett undantag.

First Class tog över
Systemet genomgick flera generationer. Enea engagerades i ett Europaprojekt för att skapa ett maskinoberoende system, men resultatet Portakom krävde mycket arbete innan det blev användbart.

I ett annat Europaprojekt flyttade Kom och Portakom till universitetet i Dublin.
– Under 1980-talet växte användarantalet med 20 procent om året och vi hade nästan 2000 användare framåt 1987. Men då började det gå åt andra hållet. Datacentralen satte så höga priser att systemet mer eller mindre somnade in. Universitetet installerade First Class, för programkoden till Kom hade nu blivit så snårig att det inte gick att bygga vidare på den. Nu vet jag hur man gör modulära system som kan förändras hur länge som helst, säger Torgny Tholerus, som 1984 – innan internet blev ett påtagligt begrepp – spådde att Kom skulle ha fyra miljoner användare 1994.

Fakta

Snabblänken computersweden.se/b/11 leder till en sajt där man fortfarande kan läsa några av Kom-diskussionerna från 1980-talet. Kärnkraft, jämställdhet, texteditorer, konstiga fenomen och dess förklaringar, standardisering och IBM-kompatibla persondatorer är några av ämnena.