ABC 80 blev snabbt en stor succé. Det som från början var tänkt som en hemdator blev i stället småföretagens bästa hjälpreda. Datoriseringen av Sverige – utanför den lilla stordatorsfären – började med ABC 80 och dess efterföljare ABC 800.

Alltihop började för 27 år sedan.
Tre personer låg bakom datorns tillkomst och tre företag samarbetade för att utveckla, tillverka och sälja datorn.

Tre pionjärer
Nyckelperson nummer ett heter Carl-Johan Börjesson och vid den här tiden leder han sitt företag Scandia Metric, som brutit stordatortillverkarnas monopol genom att importera "piratdelar", pluggkompatibla tillbehör. Dessutom levererar han små mikrodatorer från amerikanska Compucorp för styr- och mätutrustning.

Hösten 1977 kommer han hem från USA med huvudet fullt av nya idéer och Tandys persondator TRS 80 i bagaget.
Han kontaktar sin största kund på Z 80-processorer, Lars Karlsson på Diab, som redan utvecklat en persondator. Det hette Seven S och skulle från början säljas via Kommundata men hamnade hos Datasaab och lades ner.
Så när Börjesson ringer har Lars Karlsson en konstruktion som lätt kan modifieras.

Snabb utveckling
Den tredje nyckelpersonen blir Alf Björklund, vd på tv-tillverkaren Luxor i Motala, som låter sig övertalas till att bygga konstruktionen.
De tre träffas första gången tillsammans i februari 1978 och därmed är också de tre företagen delaktiga i en unik gemensam industrisatsning.

Sedan går utvecklingen fort. I mars 1978 samlas tekniker från de tre företagen på Esso motorhotell i utkanten av Norrköping och sedan rullar det på.
Till sommaren är tre prototyper klara med en 14 tums bildskärm från Luxor. Efter en kort semester fortsätter konstruktionen, nu bland annat med kassettbandspelaren, som blir den första lagringsenheten.

I augusti är det pressvisning på Ingenjörshuset i Stockholm, där Carl-Johan Börjesson förklarar att Matric och Luxor delat marknadsföringen mellan sig. Luxor säljer genom radio- och tv-handeln och Metric till industri, forskning och undervisning.
I november kommer produktionen planenligt i gång i Motala.

Föregångare fanns
Kring trion Börjesson–Karlsson–Björklund finns givetvis en stor skara tekniker som alla bidrog till resultatet. Men det fanns också en del erfarenheter att utgå från.
Datasaabs terminaler, försöken med Teletex och den nämnda Sevens S.

På Facit i Solna hade Carl-Ivar Bergman idéer om en avancerad elektronisk bordsräknare som låg väldigt nära en komplett persondator och i Linköping hade studenterna i Lysator knåpat ihop en pc-prototyp kallad Lys-16.
Den förstod sig inte Luxor på, för det var innan Börjesson förklarat framtiden för Alf Björklund.
Givetvis fanns amerikanska förebilder i Commodore Pet och TRS 80.

Marknaden exploderar
Radiohandeln var inte det bästa stället att sälja datorer på. En hel del tv-handlare dumpade sin vana trogen priserna även på ABC 80 och hade dessutom svårt att svara på frågor.
Luxor skapade en elitstyrka av de bästa handlarna, kallad Team 100. Det blev en inflytelserik åf-kedja, och det var den som Nokia var ute efter vid köpet av Luxor 1984.

Innan dess hade Facit fått rätten att sälja ABC-datorer under det egna namnet DTC. Det skedde under åren 1981–1983 och ledde till ett offentligt krig mellan företagen sedan Facit struntat i exporten och i stället börjat konkurrera på hemmaplan med Luxor.

ABC 800

Lägg till en nolla
Efter ABC 80 kom ABC 800-serien 1982, och det är med den som de stora framgångarna kommer, och det för den som det växer upp en rik flora av program.

P-Data i Lund gör Basregister 800 och säljer Ord 800 från grannen Tomas Björnssons RTB. Cat i Sundbyberg skapade fleranvändarsystemet Catnet, som blev populärt tillsammans med Unikums administrationsprogram. Allan Larsson skrev Netbas som vidareutvecklats till våra dagars MySQL. Exemplen är oräkneliga.

I december 1983 hade Luxor levererat 43000 ABC-datorer. Omsättningen var nästan 200 miljoner kronor och marknadsandelen, inklusive Facit DTC, låg runt 50 procent.

På ett halvår är sedan allt borta. Ericsson köper Facit och lägger ner DTC, Nokia köper Luxor och försöker snabbt göra en ms-doskompatibel ABC som dock snabbt ersätts av en finskbyggd pc. Team 100 byter blixtsnabbt leverantör och väljer Mats Gabrielssons Victor eller IBM.

Då hade Alf Björklund redan försvunnit från Luxor, Lars Karlsson dragit sig tillbaka till Silicon Valley och Börjesson, känd som "Kalle Jet" , börjat med sitt Jet Data – som importerade taiwanesiska pc:ar.
Computer Sweden 2004

Fakta

Efter ABC 80 kom storsäljaren ABC 800, som gav Luxor marknadsandel på 60 procent. Den försvann när dos och pc blev standard.
Hösten 1985 kom Unixdatorn ABC 1600 med ABCenix, en Motorola 68008-processor, en hårddisk på 13 MB och en vridbar grafikskärm.
Året efter lades allt med initialerna ABC ner och nye ägaren Nokias 286-dator blev allenarådande.
Det finns gott om Luxorhistoria på webben. Här är några exempel:
computersweden.se/b/8
computersweden.se/b/7
En ABC-emulator för pc finns på
computersweden.se/b/6