Apollo. Arbetsstationspionjären som 1989 köptes av HP.

Boxman, Boo.com och alla de andra dotcomsäljarna som inte lyckades ro affärsidén i hamn. Trots hundratals miljoner i riskkapital.

Burroughs En datapionjär som 1986 gick ihop med Sperry och blev Unisys under devisen ”the power of two”. Levde inte riktigt upp till den fyndiga formuleringen.

Cominvest
Kometen på leasingmarknaden som sopade banan med konkurrenterna. Men efter en fiffelskandal i början av 90-talet sprack bubblan.

Compaq, Digital, Tandem och flera andra som en gång var stora på egen hand är i dag delar av HP, den enda verkliga utmanaren till IBM.

Cray Research Grundades redan 1972 av legendaren Seymour Cray. Synonymt med superdatorer. En klart lysande stjärna som så småningom falnade för att till slut köpas av Silicon Graphics 1996.

Datasaab
Sveriges datorhjärta. Köps av Ericsson under det tidiga 80-talet som 1988 köps av Nokia som 1991 köps av ICL som sedan köps av japanska Fujitsu. Puh!

Data General
En i det stora minidatorgäng som utmanade IBM och Digital på 70-talet. Köps till slut av EMC.

Diab Data Den svenska Unix-serverleverantören skulle bli stommen i en svensk datorindustri. Köptes efter ekonomiska problem av Bull.

Icon, Mind och en hel bunt andra konsulter som med webben som plattform växte snabbt för att lika snabbt försvinna.

Kommundata Den grå konsult-jätten som blev Dialog och sedan
uppköpt. Resterna ingår via en massa turer i dagens Tietoenator.

Lap Power
Trots Sveriges största ”offertstock” lyckades inte pc-återförsäljaren Lap Power hålla näsan över vattnet.

Luxor Tillverkade den svenska persondatorn ABC 80. Gick lysande till 1983 när IBMs PC kom. Nokia köpte hela klabbet 1984.

Netscape 1994 bestämde sig Jim Clark och Marc Andreesen att skapa en ”Mosaicdödare”. De lyckas. Men när Bill Gates väl upptäcker nätet blir konkurrensen från Microsoft för tuff och
Netscape köps av AOL 1998.

Novell och Borland är andra programtillverkare som försökt slå Microsoft på fingrarna och blivit brända. Båda företagen överlevde pärsen med nöd och näppe.

Nixdorf Europeisk datorikon. Startar redan 1968, men när grundaren Heinz Nixdorf plötsligt avlider mitt under Cebitmässan 1986 blir det kris. Siemens tar över två år senare.

Norsk Data
Vårt grannlands bidrag till IT-världen var riktigt stort under 70- och början av 80-talet. Går under när pc:n slår igenom.

Osborne Först i världen på bärbara datorer. Lite för tidigt, tiden var inte mogen och företaget gick under redan 1983.

Prosolvia Svenska experter på 3d-grafik. Bra teknik och storslagna visioner ger gigantisk expansion. Tyvärr visar sig företagsledningen vara lika stora experter på kreativ bokföring. Slutar i totalkrasch.

Wang Bäst i världen på kontorsautomation. Klarade inte omställningen till pc och öppnare standarder. Resterna köptes av Getronics 1992. Grundaren An Wang patenterade kärnorna, små små ringar, toroider, i det som Jay Forrester strax knöt ihop till kärnminnet.

CS 2003