Läsbarheten är låg, bildkvaliteten usel och bildskärmen ljussvag och oskarp. Navigeringen är manuell och analog, ingenting är sökbart, ja det mesta är uselt. Men, som sagt, de små filmbladen är lika läsbara som när de en gång framställdes.

Hade någon samtida dataknutte fått för sig att digitalisera informationen hade den väl lagrats på hålkort, hålremsor eller entumsband, alla fullkomligt oläsliga i dag!

Hur som helst, bladet Stockholm C-D ligger på sin släde, på med täckglaset och in med det hela. Bilden på tvären, men släden är vridbar. Där, där dyker de upp: Datakonsulter, följda av Datamaskiner och Dataregistrering.

Men först en annons från Televerket som erbjuder ett brett urval metoder för datakommunikation: Datel, Datex, Datavision och Telepak. Svårt att välja.

Konsultlistan bjuder på några försvunna företag och några som finns kvar än: AU-system, Autocode, Datema, Enea, Errpege, Frontec, Movex (IBM System 34 och 36-inriktat), Mälardata (Univac-specialist), Programmator och Teleplan.

De flesta håller till i de norra förorterna. Solna, Sundbyberg och Bromma.

Mikrofichen tar slut men nästa blad innehåller avdelningen med datamaskiner. Oj, här är stor- och minidatorvärldens vem är vem: Amdahl, Burroughs, Cromenco, Data General, Datapoint, Digital, Facit, Honeywell Bull, IBM, Nixdorf, NCR, Tandem och Wang. Har man inte råd, erbjuder sig Cominvest på Sveavägen att finansiera.

Datema är granne med Autocode, Digital med Data General, alla i Solna, blott Datapoint satsar på en tillvaro söderut, vid Älvsjö station. Dit har ännu inte S:t Eriksmässan och Kommundata flyttat. Inte långt därifrån finns Datatronic med sina Commodore Pet.
I Kista finns både HP och IBM, dock så långt från varandra man kan komma inom den nya förorten.

Så ser alltså huvudstadens datageografi ut när CS startar. Men den skulle snabbt förändras, för IBM får hit sin pc från USA och plötsligt finns det nya programimportörer och tillbehörskrängare: Magnus Larssons Expander i Solna och K G Idhs Datateam i Lidingö. Peter Lindell startar Nordic Datadistribution efter branschens första stora krasch med Turn Key Data.

ABC80 säljs på många håll, här och där en och annan Apple II. Nokia Data tävlar med Ericsson Information Systems och på Kungsgatan 19 ligger Computerland. Data General gjorde oss mobila med sin DG One.

Själv jobbade jag på tidningen Foto, där vi skrev våra texter på maskin. Elektrisk skrivmaskin. Från året därpå, 1984, är mitt teknikminne en jämförande test av ett halvdussin mobiltelefoner som jag gjorde åt Privata Affärer. Stora lådor med handtag och antenn.

Först 1985 mötte jag en ordbehandlingsmaskin, en Wordplex, på redaktionen för Elektronikvärlden, som var först i Bonnierkoncernen med ordbehandling och textfiler via modem.

Sedan var det dags för Datavärlden. Där skrevs det på Wangterminaler ända till dess att vi var tvungna att köpa en ny server.

Då blev det pc, Victordatorer med Wordperfect och vita skärmar med svart text.

Innan dess hade vi en släpbar Panasonic, typ symaskinslåda, och en Macintosh. Den står nu på Computer Swedens museihylla bredvid en DG One. Den senare får jag inte liv i, men Macen går glatt igång med originaldisketten på plats.

Också en tidsmaskin.

Computer Sweden 2003