Jag träffar Ingegerd Rekestad på Mercury Interactive, och på en minut hinner hon övertyga mig om att det är mycket bättre att trimma sin affärsprocess än att försöka få fart på den med flera servrar eller minska kostnaderna för underhåll. Snart börjar vi dock minnas bakåt då vi möttes första gången 1985.

Innan dess hade hon sålt ordbehandlingsmaskiner hos Carl Lamm.

– Vi såg att de dedicerade ordbehandlarna fick allt starkare konkurrens från de nya persondatorerna, men det fanns inget riktigt bra program bland allt vad de hette: Wordmark, Wordstar, Multimate. Så hittade Carl Lamms norska filial det lilla företaget Professional Systems som fått tag på programmet Wordperfect och vi visste att vi gjort ett fynd.

Inte alla talade engelska
Det hör till historien att Wordperfect gjordes av mormoner som rest i världen på missionsresor och fått mycket klart för sig att folk talar olika språk och använder olika alfabet. Sålunda kom redan den första pc-versionen på engelska och norska, och fler översättningar skulle följa.

– Professional Systems öppnade i Sverige.Vi blev tre, fyra tjejer som reste och demonstrerade hela tiden. Vi utbildade sekreterare och kontorister och vi utbildade återförsäljarnas instruktörer som snart började upprepa våra lektioner ord för ord, berättar hon.

Det var tuffa år, men uppenbarligen roliga:

– Jag glömmer aldrig när vi skulle avrättas offentligt på SAS. Bolaget hade köpt programmet via Måldata och nu skulle vi omvända 20 fullständigt hatiska sekreterare som ville slänga ut både oss och datorerna. Då fick man tassa i filttofflorna, men de behöll programmet till slut.

Allt fler upptäckte Wordperfect. Sverige och Norge stod för halva omsättningen i Europa 1986. Men övriga länder följde efter och i Europa som helhet låg marknadsandelen mellan 75 och 90 procent under slutet av 1980-talet. Wordperfect öppnade egna dotterbolag i flera länder.

– Jag valde att stanna kvar hos Professional Systems. Vi satt på Malaxgatan i Akalla och distribuerade hårddiskar, skannrar och program. Under tiden satsade Wordperfect för fulla muggar på Dos och OS2. Du minns ju hur Bruce Bastian sa "över min döda kropp" om Windows. Jag minns också att du citerade hans omdöme om Windows som långsamt, improduktivt och tråkigt.

– Men kunderna krävde Windows och till slut fick de panik i Orem och slängde ut en fuskversion för Windows, som egentligen kördes under Dos, och det genomskådade användarna. Inte förrän med 5.2 fick vi ett riktigt Windowsprogram, minns hon.

Hederliga Utahbor
Mormonerna var speciella som ägare.

– De var genomhederliga. Ta vårt avtal till exempel. Vi beställde och de flyttade kartonger från sitt till vårt lager. Vi betalade i efterhand när vi sålt dem. Och chefen Bruce Bastian var moraliskt upprörd över att vi tog 5 900 kronor för programmet. Det var ju ett överpris.

På hösten 1993 bytte Ingegerd Hedlund jobb och blev marknadschef på Wordperfects svenska bolag, där Jonas Lingärde var vd. Programmet hade förlorat sin totala dominans i konkurrens med Microsoft Word och Lotus Ami.

– Men det fanns fortfarande vind i seglen. Version 6.1 kom och det var ett potent program. Men så köpte Novell plötsligt Wordperfect. I Sverige var vi nästan 50 personer, och det var för mycket. Men vi blev bara fem kvar när Novell tog över, och det var för lite.

Hon är diplomatisk och säger inte så mycket om Novells storvulna planer på att konkurrera med Microsoft Office. Men under den här perioden hann hon i alla fall gifta sig och få barn.

– När Novell sålde hela klabbet till Corel, då drack vi gravöl över Wordperfect. Nu fick det vara nog.

Flyttade till landet
Och där slutade den långa ordbehandlingstiden för nyblivna fru Rekestad som gift sig med en lantbrukare på slätten utanför Enköping. Men något nytt liv med skördetröskor blev det inte:

– Jag gick in i pr-branschen utan att veta vad jag gav mig in i. Jag var humanist från början och ville jobba med språk. Förhoppningsvis i andra branscher än IT – men snart hade jag bara IT-kunder: Tivoli, Bea Systems, Attachment och min nuvarande konkurrent Rational Software. Jag började 1997 och då var det ju fortfarande action i branschen.

Efter pr-åren blev det tid för ännu ett barn, och i dag pendlar tvåbarnsmamman Ingegerd Rekestad mellan lantgården i Örsundsbro och IT-världen i Sollentuna. Favorithoobyn heter decoupage, vilket har resulterat i en bok om tekniken att klippa och klistra för att dekorera föremål. När hon berättar om lantlivet lyser hennes ögon. Och när hon återkommer till ämnet optimering av affärsprocesser börjar de gnistra av samma energi som jag minns när hon gjorde Wordperfect störst i Norden