Bredvid åkrarna i Hållsta, strax söder om Eskilstuna, ligger en gigantisk byggnad i tegel och plåt. Om man inte vet vad som gjorts där, går det inte att gissa. Den ser inte ut som en fabrik. Möjligen ett ccentrallager för någon varuhuskedja, mitt ute på bonnvischan.
Hållsta Affärscenter säger skylten som erbjuder kontor, lager, logistik, konferens- och verksamhetslokaler på upp till 24 000 kvadratmeter.

Men det är alltså en stor datorcentral, som under åren har drivits av Lantbruksdata, Föreningssparbanken och IBM. Den byggdes 1969 och har sedan byggts till, på och ut i omgångar. Banken placerade sin blankettframställning här och de olika ägarna utvidgade med en hel kurs- och konferensavläggning. Redan i entrén möter de första sofforna i orange mot en vit vägg med pizzeriastuk. Dåtidens favoritfärg återkommer också i kursavdelningen:

Kärnan i huset är två datorhallar (severrum skulle man säga idag) med omkringliggande funktioner. De bägge halvorna av huset är spegelvända mor varandra. Datorhallarna är kanske mindre än väntat och lite lågt i tak är det. Men under installationsgolvet finns det utrymme både för kablar och kylluft. Här Visar fastighetsskötaren Leif Gustavsson en hall för Gunilla Augustin, som under sina år på IBM var med om flytta hem verksamheten från Hållsta till Kista, och hennes chef på Enaco, Sebastian Wrethagen.

Det var på hösten 2008 som Enaco ombads syna lokalerna och fundera på en nystart. Jag följde dem med kameran.
Kvar i datorhallarna finns bara brandsläckarna, ett system från Marioff som arbetar med vattendimma.

Allting är dubblerat kring datorhallarna. Här är en av elcentralerna:

Och fallerar strömmen så tar batterierna över:

Medan de håller driften igång startar den egna strömförsörjningen. I en separat byggnad stod förr två stora marindieslar. Efter att verksamheten tystnat, köpte Eskilstuna stad den ena för att trygga sitt lasarettsområde. Men en finns kvar:

Sebastian Wrethagen har byggt datorhallar sedan 1977 men har aldrig sett något så imponerande som anläggninge i Hållsta.
– Det märks att de tidigare ägarna inte behövt spara på investeringarna. Idag skulle nog ingen ha råd att bygga så här.

Här kollar han en av kylanläggningarna. Under bankepoken hade personalen ett eget bankkontor i huset. Kassavalvet finns kvar, liksom två valv för bandrullarna och ett litet valv för bandkassetter uppe i blankettavdelningen. Leif Gustavsson anställdes under byggtiden 1969 och kan varenda kran och varenda dörr i hela huset:

Det hundratals anställda hade också en egen restaurang, som idag ser ut som en bedagad pub i trettioårsåldern.

Jägarbiff med svampsås eller piccata? Kassler med annanas eller ostgratinerad falukorv? Matsedlarna finns inte kvar. Bara den skotskrutiga mattan. Här lämnar vi Hållsta med en blick på restaurangen utifrån. Några rutor är insparkade och lappade med masonit. 30 000 kvadratmeter it-historia har en osäker framtid.