Våra senaste
toppartiklar

- MacWorld:

Så lagrar
du dina filer
i hundra år


- Computer Sweden:

Ljudkoden som
triggar mobilköpet


- Computer Sweden:

Molnet tvingar
fram smartare
utvecklare


- TechWorld:

Så gör du
OS X säkrare


Övervinn flaskhalsarna - TechWorld:

Tio sätt att snabba upp Vista

Windows Vista
Windows Vista kräver en hel del arbetsminne. En gigabyte arbetsminne eller mer är att föredra, så det är alltid en bra start att börja med uppgradera din dators minne om du ligger under den här gränsen. Det gör din upplevelse med Vista klart trevligare.

Om du inte råkar ha vare sig rätt mängd minne eller slanten till att köpa det finns det ändå prestandavinster att göra.

Här nedan listar vi tio enkla tips som gör att din installation av Vista blir snabbare, direkt, oavsett hur mycket arbetsminne du har.

1. Stäng av Windows Aero

En av det mest givna sakerna att stänga av för att öka prestandan är Windows Aero och du kan istället köra på Windows Vista Basic eller det klassiska Windows 2000-liknande gränssnittet. Faktum är att fönsterhanteraren som sköter Windows Aero utan problem kan ta 100 megabyte eller mer av arbetsminnet på vissa datorer och att stänga av det ger ökade resurser till annat.


2. Använd ett flashminne eller en flashhårddisk

Använd Vistafunktionen Readyboost för att snabba upp datorn genom att stoppa i ett tillräckligt snabbt flash-minne i din Vistadator och låt minnet agera som cachelagring. Det gör att program och data kan kommas åt snabbare än om det skulle läsas från håddisken. På ett liknande sätt snabbar de nya flashhårddiskarna upp Vista med funktionen Readydrive.


3. Stäng av program som slöar ner datorn

Vista innehåller funktionalitet för att se om program på datorn orsakar att Vista startar eller stängs av långsamt. Starta
Prestandainformation och -verktyg > Avancerade verktyg så ser du under rubriken Prestandaproblem eventuella problem med program som slöar ner datorn och du får också en chans att åtgärda problemen.


4. Rensa disken med avancerade alternativ

En klassiker är att köra verktyget diskrensning för att ta bort onödiga filer som finns på datorn. Genom att starta det med växlarna "sageset" och "sagerun" kan du ta bort ytterligare onödiga filer som Diskrensning som standard inte tar bort.

Skapa en genväg som pekar på "%SystemRoot%\System32\Cmd.exe /c Cleanmgr /sageset:65535 & Cleanmgr /sagerun:65535". När du sedan kör igång Diskrensning med genvägen ovan kan du välja fler alternativ än med "vanliga" Diskrensning. Observera att detta kommando tar bort filer på alla dina partitioner eller diskar, utifrån de inställningar du valde. Bland annat kan då gamla Windowsinstallationer eller filer som blivit över sedan en uppgradering tas bort. 


5. Snabba upp sökningarna i Startmenyn

Tillhör du de som anammat sökningar i Vistas Startmeny så bör du definitivt se över vad du vill söka efter. Högerklicka Startknappen och välj Egenskaper > Anpassa och skrolla längst ner i listan. Där kan du sedan avmarkera det du inte vill söka efter exempelvis kan du välja om du vill söka i hela indexet eller endast efter filer i din användarmapp i Startmenyn, för att på så sätt snabba upp sökningarna.


6. Justera det som indexeras

Ju färre saker som indexeras desto snabbare går dina sökningar i startmenyn och när du söker med den inbyggda sökfunktionen. För att hålla de indexerade filerna på ett minimum kan du start Indexeringsalterantiv och välja Ändra för att ta bort saker som du inte vill indexera. Genom att på startsidan för Indexeringsalterantiv istället välja Avancerat kan du välja att endast vissa filtyper ska indexeras. När du har fintrimmat dina indexeringsalternativ kan du välja att återskapa indexet för att vara säker på att bli av med gammalt skräp i indexet.


7. Uppdatera drivrutinerna

En del av de drivrutiner som följer med på Vistaskivan är rent ut sagt usla och för att minska problemen och öka stabiliteten och prestandan så bör du se till att uppgradera samtliga drivrutiner som går att uppdatera på datorn. Använd Windows Update eller hårdvaru- eller datortillverkaren för att leta efter nya drivrutiner.


8. Stäng av Windows Defender


Antispionprogrammet Windows Defender ligger som standard och körs i bakgrunden i Vista, kanske helt utan din vetskap. Visserligen körs den med lågt prioriterad diskåtkomst men för att minska hårddiskaktiviteten och öka prestanda något så går det att stänga av realtidskyddet. Stäng av det genom att starta Windows Defender och välja Verktyg > Alternativ och sedan se till att avmarkera "Aktivera realtidsskydd".


9. Ändra enerigschemat

Som standard är Vista inställt på att köras med ett balanserat energischema. Genom att ändra till schemat Hög prestanda får du precis som det låter högre prestanda, men å andra sidan kan detta energischema göra att eneriganvändandet ökar. Notera också att strömsparfunktioner i


10. Sätt skrivbordsbakgrunden på rätt sätt

Windows Vista innehåller tre olika sätt att sätta en bakgrundsbild på skrivbordet och till skillnad från tidigare Windowsversioner finns det i Vista "native" stöd för jpeg-bilder som bakgrundsbild. Sätter du skivbordsbilden från Internet Explorer konverteras bilden till en flera megabyte stor bitmap- fil. Om du istället spar ner bilden och sedan högerklickar skrivbordet och välja Anpassa > Skrivbordsbakgrund och där bläddrar dig fram till bilden du vill ha som skrivbordsbakgrund så kommer den att vara i originalformat och då också laddas in mycket snabbare vid inloggning.


Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg.
Vi har nolltolerans mot inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande. Även poänglösa datorkrigsinlägg och inlägg som är off topic tas bort. Brott mot reglerna kan leda till permanent avstängning.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla idg.se@idg.se

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Utvalda jobb

Utvalda whitepaper

Software-as-a-Boss
Ditt digitala skyltfönstret
DevOps krossar barriärerna

IDG.se-nyheter via mejl


Nyheter

- M3:

Petter bygger
egna robotar


Wordpress-skolan - del 3 - PC för Alla:

Så tjänar du pengar på din Wordpress-blogg


- Computer Sweden:

Lastbalanseraren går in i nästa fas


- Computer Sweden:

Microsofts
budord till
utvecklarna

- M3:

10 prylar för att uthärda påsken


- TechWorld:

Datormusikens
heliga graal


- Computer Sweden:

Video: Historien
om Windows


- Computer Sweden:

"Därför ser jag fram emot Java 9"

- Internetworld:

"Entreprenören har inte 10 000 timmar"


- TechWorld:

Så arbetar företaget
smartare i Evernote


- CS Jobb:

Hon investerar fem
miljarder om året


- MacWorld:

Så lagrar
du dina filer
i hundra år


- TechWorld:

Banktrojanen Zeus har bytt skepnad


- Computer Sweden:

"Molnet blottar de onödiga kostnaderna"

- IT24:

Rekord för svensk
spelförsäljning


- TechWorld:

Jättarnas plan för att förhindra stöld


- Computer Sweden:

Ljudkoden som
triggar mobilköpet


- PC för Alla:

Netflix: "Här är Sveriges snabbaste bredband"


- Internetworld:

Google Glass blir militärverktyg


- CAP&Design:

Påskägg genom tiderna

Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl GrapeOm IDG.se
Copyright © International Data Group
Sök efter artiklar och produkter: