Om man bygger en dator själv, som jag gissar att du har gjort, måste man alltid se till att datorn är tillräckligt kyld. Det räcker inte att ha massor av fläktar - luftflödet måste även vara korrekt in och ut ur datorn. Om luftflödet är korrekt får du inte bara effektivare kylning utan även en tystare dator.

Allt detta visste du säkert innan, om inte kan jag rekommendera exempelvis Silentpcreview och Silent.se. Egna erfarenheter som jag själv har kommit fram till är att manuellt justera fläkthastigheten med hjälp av steglösa reglage, som exempelvis Zalman tillverkar. Förutom att deras fläktar är väldigt tysta vet du att de alltid snurrar med viss hastighet som är tillräcklig. Alternativet med vattenkylning har jag själv ingen praktisk erfarenhet av men skall vara både tyst och effektivt.

Eftersom dina fläktar verkar fungera när datorn bootar och innan du går in i viloläge, kanske du istället borde prova att uppdatera ditt bios. De har ofta uppdateringar för just fläktkontroll och temperaturer. Kanske finns det andra användare av ditt moderkort som upplever liknande problem? Besök det forum som finns för ditt moderkort och kontrollera. Om du är ensam om ditt problem har du troligen ett defekt moderkort som du kan byta ut på garanti.

Testa även att kontrollera fläktarna via ett program som Speedfan. Där får du automtisk kontroll av fläktar, temperaturer och systemets hälsa i överlag.

Rörande IRQ-problematiken skall den vara av mindre betydelse i Windows XP/Vista, medan den var viktig i Windows 95. Då var botemedlet att flytta om bland PCI-korten och ominstallera komponenterna i operativsystemet så att de tilldeles ny IRQ. Prova det! Annars kan drivrutiner vara det som orsakar problemet, så se till att du ha senaste versionerna i ditt system.