Det finns flera program som hjälper dig att göra detta, men det finns ett par saker till som kan vara bra att kunna för att "hitta" din dator på internet.

Ett program som jag själv har använt som fungerar bra är Webcam XP. Här har du funktioner som vanlig videoinspelning, övervakning från upp till 100 kameror, rörelseaktiverad inspelning och meddelanden när något händer, som att någon bryter sig in i ditt hem, eller stjäl lunchen ur kylen på jobbet. Den har även en inbyggd webbserver så att du kan se din kamera via nätet. Övervakningskameror kan vara bra till mycket! Tänk på att tillständ krävs i de flesta miljöer och att du måste upplysa om att platsen är övervakad.

Meddelanden för händelser kan skickas via de flesta kanaler: ftp, sms, e-post och troligen ännu fler. Programmet tar kontinuerligt bilder och skickar dem till dig så att du ser vad som händer. Du kan även få hela videosekvenser med ljud och allt.

För att du enkelt skall hitta din dator från internet måste du först och främst släppa igenom trafik på port 80, som nyttjas av den i programmet inbyggda webbservern. Att släppa igenom trafik in på ditt nät går att konfigurera i de flesta brandväggar och routrar.

För att sedan surfa till websidan med din kameras bilder måste du kunna ip-adressen som din dator/nät har. Dock så byts denna då och då, och en dynamisk dns-tjänst är då att rekommendera. Då översätter du din aktuella ip-adress till ett namn som är lättare att komma ihåg, som till exempel minwebcam.dyndns.org.

Dynamiska namn kan du registrera på exempelvis DynDNS eller No-IP.

En enklare men lite mer kostsam lösning kan vara att använda en färdig tjänst för ändamålet, exempelvis Birgerssons Tryggare.net.