En Iphone kostar en hel del, och därför vore det särskilt tråkigt om den skulle bli repig eller till och med gå sönder om oturen är framme. Det tog inte lång tid mellan det att vår systertidning PC World fick tag på en egen Iphone innan man satte igång med att ge den stryk för att få reda på hur pass bräcklig den egentligen är.


Se själv när Iphone får stryk.
(Videon är på engelska.)

Reptestet
Nycklar i fickan är mobilskärmens värsta fiende. För att testa hur Iphone tål just detta stoppades telefonen ner i en plastpåse tillsammans med en nyckelknippa. Det första testet var ganska snällt, och plastpåsen skakades bara om för att se om detta skulle påverka skärmen. Det gjorde det inte, den förblev repfri. För att göra det hela till en lite mer verklighetstrogen byxfickesimulation gnuggades nycklarna även lätt mot telefonen i plastpåsen. Inte heller detta gav några synliga repor.

Det riktiga eldprovet blev att ta ut allt ur påsen och sedan hårdhänt dra en nyckel över skärmen. Trots upprepade skrapningsförsök stod Iphoneskärmen även emot detta. Fortfarande inga synliga repor.

Falltestet
En annan vanligt förekommande olycka är helt enkelt att man tappar sin telefon i marken. Men hur klarar Iphone av detta? Spricker skärmen? Slutar den fungera?
Telefonen släpptes från midjehöjd, först på en matta, och sedan på hårt golv – inga problem. Slutligen släpptes den från huvudhöjd, rakt ner i betongtrottoaren. Den stackars telefonen överlevde även detta och fungerade fint efteråt. Det enda synliga skadan blev några repmärken i kanten efter betongen, men fortfarande ingenting på skärmen.

Slutsatsen av snabbtestet blir att Iphone är rätt stryktålig, trots allt.