Artikeln är även publicerad i Nintendo-magasinet +N, nummer 4/2007.

När kom du först i kontakt med tv-spel?
– På 70-talet började man ställa arkadspel i bowlinghallar, så att folk skulle ha något att göra medan de väntade på sin tur. Jag var med i en bowlingturnering, jag spelade rätt mycket på den tiden, och brukade stoppa i lite pengar i maskiner som Space Invaders, Galaga, Pac-Man och, ja, vad de nu hade för maskin där.

Vad var dina första intryck?
– På den tiden var det en teknologichock. Jag menar, vi hade faxar och det fanns datorer i fabriker, men förutom miniräknare hade vi inget som liknade det här. Arkadmaskinerna blev vårt första möte med det som skulle komma. Jag tyckte att det var roligt, men inte som något mer än ett tidsfördriv.

När började du spela tv-spel på allvar?
– Det tog ett tag. Mycket beroende på bristen på tillgänglighet, priset på maskinerna och att jag inte hade så mycket fritid på den tiden. Jag arbetade på en fabrik här i Ohio, så när jag kom hem var jag oftast väldigt trött. Jag köpte en Atari till mina barn när den släpptes, men det var först när jag gick i pension som jag kunde fokusera på tv-spel.

Vilket var det första spelet som du verkligen fastnade för?
– Super Mario Bros till NES. Vi hade Atari och Colecovision, men det var först med Nintendo Entertainment System som jag blev en tv-spelare på riktigt. Jag gillade också Excitebike på den tiden, men jag och min son brukade tävla i Super Mario Bros för att se vem som kunde komma längst utan att dö, eller vem som klarade spelet snabbast. Vi brukade också spela Duck Hunt och ha roligt.

Du är mamma till fem barn och du har tolv barnbarn. Hur ser du på hela diskussionen om våld i tv-spel – och tror du att tv-spelen påverkar barnen?
– Tv-spel har inte automatiskt dåligt inflytande. Precis som musik, tv, filmer och böcker inte heller är dåligt för dig om du är mogen nog att förstå dem.

Ja, det finns personer som sitter inne och spelar tv-spel hela dagarna och inte gör så mycket annat. De går inte ut så ofta, äter inte bra mat, sover inte tillräckligt. För dem har tv-spel blivit ett beroende. Men det är inte tv-spelens fel. Det finns barn som tänker ”det är så här det är att vara stark, att döda” men det är inte tv-spelens, eller tillverkarnas, fel heller.

Det är inte upp till politiker eller regeringar att bestämma en sådan här sak, det måste vara upp till föräldrarna att inse att barn inte är tillräckligt mogna för att spela vissa tv-spel. Det är upp till individerna att inse att livet är viktigare än att levla upp. Tv-spel är inte dåligt för dig. Idioter är dåligt för dig.

Spelar du tv-spel annorlunda än dina barnbarn?
– Jag gillar att försöka klara ett spel på alla möjliga sätt. Inte bara ”klara det”, utan hitta allt som finns i spelet. Prata med alla karaktärer för att få ut det mesta av berättelsen, hitta alla vapen, klara alla sidouppdrag – allt.

Mina barnbarn tenderar att försöka klara spelen så snabbt som möjligt. Å andra sidan spelar vi olika typer av spel. Jag gillar skräckspel och rollspel medan de spelar Pokémon och sportspel.

Har du några vänner i din egen ålder som spelar tv-spel?
– Innan jag blev känd som ”Old Grandma Hardcore” visste inte ens mina vänner att jag spelade tv-spel, eller att jag svor så mycket. De gillar att handla, spela bridge och gå till kyrkgrupper, så de förstår ingenting av det här. De har blivit övertygade om att tv-spel är en konstig aktivitet för barn och att det är alldeles för krångligt för dem att kunna förstå eller lära sig.

Nu har jag fått vänner över hela världen och kommit i kontakt med många som är i min egen ålder och som spelar tv-spel.

På tal om svordomar, du använder dem kreativt i dina filmer, brukar du sitta hemma och svära åt tv:n när du spelar?
– Jag brukar svära när jag är frustrerad över ett spel, vilket gör att jag blir lugnare. Jag får ut mina aggressioner när jag spelar tv-spel istället för att ta ut dem på den där idioten som körde före mig i bilkön eller som är ohyfsad mot mig i affären. Jag svär inte åt dem. Jag vill inte göra någon illa så jag åker hem och skjuter zombies, nazister och rymdvarelser istället.

Är det något särskilt som du irriterar dig på i tv-spel?
– Det är mycket repetition bland tv-spelen. Många spel liknar varandra, har samma berättelser och liknande karaktärer där det enda som skiljer spelen åt är lite annorlunda kontrollsystem, lite olika slut och bara nästan samma j-pop.

Ibland tror jag att det bara är samma skit under ett annat namn. Det är svårt att hitta något som är unikt och kreativt. Å andra sidan kommer det hela tiden vackra, utmanande och fantastiska spel som överraskar mig.

Om du kunde ändra en sak med tv-spelsindustrin, vad skulle det vara?
– Jag älskar tv-spelsindustrin, det gör jag verkligen. Den har bara blivit bättre sedan de där arkadmaskinerna i bowlinghallarna på 70-talet. Jag har träffat och pratat med utvecklare som är fantastiska människor. Men om jag kunde ändra en sak så skulle jag ta bort all viral marketing. Jag har fått många spel gratis, prövat dem och verkligen sagt vad jag tycker om dem, min ärliga mening.

Jag gillar inte att fråga någon på ett forum om ett särskilt spel och inte kunna vara säker på om de får betalt för att säga att det är bra. Pr-människor som gömmer sig bakom ett användarnamn och säger att ett spel är fantastiskt.

Vad tycker du om Nintendos nuvarande strategi med Wii och Nintendo DS?
– Jag tycker att det är en bra början. Det måste vara svårt för dem att balansera allting mellan dem som aldrig spelat något tidigare och dem som följt Nintendo sedan första början, och få alla att bli nöjda. En person som växt upp med Zelda kommer att se The Legend of Zelda: Twilight Princess på ett helt annat sätt än den som aldrig spelat tidigare.

Nintendo har gjort ett strålande arbete så här långt, men de måste försöka se Wii i ett ålderdomshem där människorna verkligen sitter och längtar efter nästa Metroid eller Manhunt 2 precis lika mycket som de vill spela Cooking Mama eller Wii Sports.

Vad tycker du om den nya kontrollen och det fysiska inslaget i tv-spel?
– Från början var jag skeptisk, om jag ska vara ärlig. Jag har spelat med de klassiska kontrollerna i många år och jag har älskat varje sekund. Jag pratade ju om bowling tidigare, och nu var det länge sedan jag kunde bowla på riktigt för mina knän är dåliga och jag har lite svårt att gå, så att spela Wii Bowling blir nästan som att vara tillbaka i bowlinghallen. Okej, grafiken är inte så avancerad som man förväntar sig i dag, men upplevelsen finns där, det roliga finns där.

Du har blivit ”Old Grandma Hardcore” med hela internet, hur gick det till?
– Allt är mitt barnbarn Tims fel. Han hade i flera år sagt till mig att han skulle skriva till en tv-spelstidning om mig, hur ovanligt det var att någon i min ålder spelade tv-spel, men jag trodde aldrig att han skulle göra något.

När han startade hemsidan visste jag ingenting om det förrän han frågade om han fick ta en bild på mig och lägga upp för att bevisa att jag fanns på riktigt. Sedan exploderade det överallt. Jag var med i nyhetsprogram, radio och tidningar, och jag fick ett jobb av MTV att recensera tv-spel för programmet G-Hole.

Men något som alla reportrar missade var att jag inte är unik, det finns massor av äldre människor som spelar tv-spel, men det finns många fördomar mot oss äldre, att vi skulle vara långsammare eller inte förstå vad man ska göra.
När vi ska köpa ett tv-spel tror försäljarna automatiskt att vi ska köpa spelet till barnbarnen. Jag var inne i en affär med ett av mina barnbarn och skulle köpa God of War, och automatiskt gav han spelet till mitt barnbarn istället för mig och verkade inte tro mig när jag förklarade att jag skulle spela det själv.

Människor har många stereotyper om hur vi gamla ska bete oss, och det är helt enkelt inte sant. Det finns många äldre som spelar tv-spel och jag är inte bäst, jag är inte ens äldst. Om några år kommer det här inte att vara en nyhet längre och förhoppningsvis lär sig folk att vi inte bara tycker om att sitta i gungstolar och sticka.

Vi gillar att döda zombies också.

Artikeln är även publicerad i Nintendo-magasinet +N, nummer 4/2007.

Fakta

  • 1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time
  • 2. The Legend of Zelda: Wind Waker
  • 3. Super Mario 64
  • 4. Metroid Prime
  • 5. New Super Mario Bros

– Om man tänker sig andra spel som släppts till Nintendos maskiner skulle Resident Evil 4 definitivt vara på topp-5 och så klart Final Fantasy-spelen som släpptes till SNES, säger Barbara St. Hilaire.