– Vi tyckte att det var ett spännande sätt att locka nya kunder till oss. Auktionsformen ger en känsla av marknadsvärdet för stolarna. Här är det ju kunden själv som sätter priset.
Tradera har ju en stor marknadsplats med många användare som kanske inte tänker på att de även kan köpa tågbiljetter på auktion.

Hur går det till?
– Vi ska sälja de stolar som faktiskt blir över i de traditionella kanalerna. Och om vi har stolar som står tomma – varför inte gå in och se om det kan finnas en vilja att betala? Får vi en krona för den är vi glada, och är de villiga att betala mer är de välkomna att göra det. I vilket fall är det en slant mer än vad vi skulle fått om den gick tom.

Vilka kunder vänder ni er till med auktionen?
– Spontanresenären, den som till exempel plötsligt kommer på att den vill resa till Stockholm.

Auktionerna avslutas ungefär sex timmar före avgång. Varför den gränsen?
– Det var väl egentligen en rimlighetsbedömning. Man måste ju hinna fixa med biljettuttag och meddela att man kommer.

Är det inte lite konstigt att man inte hittar de billigaste biljetterna på er egen sajt?
– Det är ju inte säkert att de utauktionerade biljetterna blir de billigaste. Det är inte heller säkert att du får den, så vill man vara säker på att få en biljett ska man fortfarande köpa den på vår sajt.

Kommer de här att ersätta sista minuten-biljetter?

– Sista minuten-biljetten riktar sig bara till ungdomar och pensionärer. Det här ger en möjlighet åt alla att komma åt billiga resor i sent läge. Det är en komplettering helt enkelt.

Vad är det billigaste en biljett har gått för hittills?
– De billigaste som har gått har varit för utgångsbudet en krona.