Det var i år det hände. Från att ha varit något för kidsen blev det helt plötsligt accepterat och populärt att bli en communityjunkie. Redan i våras kunde tendensen anas. Svenska communties som Playahaed blev uppköpta av större mediabolag. Företagen insåg värdet i att knyta till sig en engagerad och aktiv användarskara. Det är stor skillnad på beteendet hos en communitymedlem och en besökare på en nyhetssajt. Communityt innehåller riktiga relationer, känslor om man så vill - oavsett om dessa relationer bara existerar på nätet.

I slutet av sommaren kom det viktigaste tecknet på att någonting var i görningen. Facebook spred sig som ett ebolavirus på svenska arbetsplatser och i våra mailboxar. Och precis som ett elakt virus gick det inte att undvika. Vi behövde det. Vi saknade det.

Ända sedan internet slog igenom har vi varit sociala på nätet. Vi har diskuterat i forum, hängt i medlemscommunities och chattat på Msn eller Icq (för de som minns den tjänsten). Men det är först nu som tekniken skapat de riktigt skarpa tjänsterna. Kombinerat med vår växande internetmognad blir resultatet slående.

Sverige är i mångt och mycket ett sekulariserat land och i storstäderna duggar singelhushållen tätt. Vi saknar de gemensamma mötesarenorna och bygemenskapen. Utvecklingen av sociala medier fångar upp ett uråldrigt och mänskligt behov – att skapa mening och sammanhang i tillvaron. Isolerade klarar vi oss inte länge, men tillsammans är vi starka. Och precis det behovet är vad som ligger bakom att sajter som Facebook blir så uppskattade.

Räkna med att de sociala tillämpningarna på internet kommer att bli en naturlig del av de flesta sajter framöver. Vi kommer inte att prata om sociala och vanliga medier. Snarare kommer det vara ett undantag om medier eller tjänster inte är sociala.

Delbart, länkbart och sökbart. Webbens framtid finns i splittringen av sajtinnehåll. Vi vill kunna skapa, dela och mixa innehåll där endast den egna fantasin sätter gränsen – inte sajtägarens slutna system. Ta en titt på Facebook och dess applikationer. Det handlar om att skapa sajter inuti en annan sajt.

När vi tittar tillbaka om några år kommer 2007 vara det år då det som "kidsen" höll på med blev en del av vardagen för många fler. Vi kommer också att se hur de sociala medierna förändrat vårt samhälle när det gäller opinionsbildning, politik och maktstrukturer.

Jag kan inte vänta. Bring it on.

Fredrik Wass bloggar på Bisonblogg. Han har valt att skicka vidare uppdraget till Isabelle Ståhl, med motiveringen:
Med ett knivskarpt tangentbord skickar hon ut sina reflektioner till världen. Och du kan vara tacksam. Isabelle Ståhl är en skribent som du kommer att höra och läsa mer om i framtiden. Från feministisk kamp till populärkulturella spaningar. Isabelle övertygar. Det är också därför jag skickar bloggstafettpinnen vidare med uppdraget att skriva om könsroller på webben. För maktstrukturerna finns lika mycket där som i vanliga livet. Om inte mer?