På internet utgör min kropp inte längre en begränsning för mig. Efter hundratals muntliga debatter har jag förstått att det viktiga inte endast är det jag säger, utan att jag ser bra ut, att jag är välklädd och att jag inte överröstar någon.

När jag började blogga upptäckte jag hur fantastiskt skönt det var att få mobilisera kraften hundraprocentigt på vad jag ville säga och sluta fokusera på mitt utseende. Ungefär samma känsla har jag upplevt när jag spelat fotboll och elgitarr.

Men samtidigt tas inte min könsidentitet helt bort ur läsarnas bedömning – min visningsbild på bloggen är en viktig del av mitt varumärke, det som läsarna använder sig av för att bedöma och kategorisera mig. Jag är övertygad om att ett visst utseende genererar fler läsare, och att utseendet färgar det man läser.

Det är samma fenomen som att människor är mer benägna att köpa en skiva eller en tidning där omslaget pryds av en artist med fördelaktigt utseende. Vi lever i ett samhälle där det visuella och estetiska värderas mycket högre än de inre kvalitéerna, särskilt hos kvinnor.

På internet har jag haft möjlighet att utforska många traditionellt mansdominerade domäner. Jag har lärt mig spela elgitarr nästan enbart med tabs på internet och på olika forum. Jag har vågat utforska ämnen som jag och mina tjejkompisar inte vanligtvis diskuterar – allt från teknik, filosofi och fysik till metal. Bloggar som handlar om de här ämnena drivs ofta av män och läses av män. På sådana sidor blir min åsikt unik på grund av mitt kön, och de som läser blir ibland till och med imponerade.

I många forum får motdebattörerna en lite beskyddande inställning om jag avslöjar mitt kön. Om jag signerar mina debattinlägg med ett killnamn bland blir jargongen ibland mer broderligt, förtroget tilltalande, ibland hårdare.

I bloggvärlden är könsrollerna delvis traditionella. Bloggtoppens topplista i kategorin Nöjen domineras av dokusåpatjejer som lägger ut bilder på sina bröst. I kategorierna politik och it finns huvudsakligen män.

På internet bombarderas man ständigt av sexistiska banners som ger intrycket av att vara reklam för prostituerade. På Limewire och andra fildelningsnätverk kommer hundratals porrfilmer upp i sökfältet oavsett vilket sökord man skriver.

Sexualiseringen av internet är massiv. Det förekommer oändliga mängder sexsajter på internet, många med grova pornografiska inslag. Det har även dykt upp sådana som säger sig vara på tjejers sida, te x svenska Lovesugar.se. Tyvärr är den och dess likar precis som tjej-och kvinnotidningarna hycklande och sexistisk. Där kan man bland annat poängsätta porrskådisar efter ”äckelfaktor”. Objektifieringen består. På Facebook har det blivit vanligt att kvinnor retuscherar sina bilder innan de lägger upp dem i fotoalbumen.

Att förändra sig och rätta sig efter ideal blir ännu lättare på internet än i verkligheten. Uppvisningskulturen frodas på internet och tjejer lär sig att det viktigaste inte är att ha roligt på festen utan att bli bra på bilderna som tas, så att man kan visas upp på internet sedan. Alla tar efter Stureplan.se och liknande statustävlingssajter, där bilderna påminner starkt om hårdretuscherade herrtidningsomslag.

Det farliga är att tittarna tror att det de ser är representativt för verklighetens människor, och att retusch- och exhibitionism-mentaliteten sprider sig. I min lilla stad finns en kopia av Stureplan.se, med bilder från månadens fester där endast de vackraste visas upp. Det främjar en utseende-elitistisk mentalitet. Makten är centraliserad, de som bestämmer idealen finns långt ovanför de som anammar dem.

Jag vill att det jag gör och inte det jag är ska betyda något. Men på internet liksom i verkligheten är det svårt att bli sedd och läst utan att bedömas utifrån köns-och utseendemässiga faktorer.

Isabelle Ståhl bloggar på whiteandnerdy.blogg.se.
Hon har valt att skicka vidare uppdraget till Per Gudmundsson, som bloggar på SvDs ledarblogg, med motiveringen:

Gudmundson genomskådar samtiden och samhället med knivskarp röntgenblick. Hans texter i Svd är sinnrikt formulerade åsiktsinjektioner som effektivt väcker läsaren till ifrågasättande. Med sin smarta antireaktionära inställning har han även förstått hur intelligent det är att lägga ut många av texterna på sin eminenta blogg. En omistlig röst i åsiktssverige, vars åsikter ska bli intressanta att läsa i det superaktuella ämnet Bloggosfärens makt.