I dag handlar sökmotoroptimering om 10% små tekniska missar och till 90% av länkbygge. Google älskar nämligen när en sida har många länkar med rätt länktext till sig. Jag menar verkligen älskar.
Problemet har länge varit att ingen webbyrå har fattat värdet i att lära sig bygga bort de där småmissarna från början. Som att ha sökmotorvänliga URL:er, använda titlar och framförallt ge upp frames-lösningarna. Detta är något webbyråerna och publiceringssystemen garanterat kommer lära sig med tiden. Ingen tjänar på usla lösningar, speciellt inte eftersom de sätt som är rätt också är de enklaste.
Sökbarhetsdelarna, eller de som brukar kallas onpage, är alltså inte något problem i framtiden. Hur är det då med resterande 90%, dvs länkarna? Det är nu det börjar bli intressant. För jag tror man måste börja tänka om helt när det gäller länkar. Inte ens Wikipedia har en bra förklaring på vad en länk på internet innebär. Google älskar länkar, alltså måste vi förstå värdet i varför de gör det. Och jag tror det är så här vi måste tänka:
Länkar handlar om uppmärksamhet. Varje länk på internet betyder en röst i uppmärksamhet. Även om det bara är en källhänvisning betyder länken att ”ursprungskällan hade något vi tyckte var av värde att uppmärksamma, alltså ger vi lite uppmärksamhet”. Man kan alltså generalisera och säga att det vi tillsammans gör, är att skapa världens största Digg.com fast för alla sökord.
Utifrån en webbplats perspektiv, som redan är väldigt sökbar och som nu tycker sig är värd massor av besök från Google, innebär det här förstås nya utmaningar. Från att betala ett SEO-företag tusenlappar för länkpaket från länkkataloger och andra spamliknande sajter, till att helt plötsligt stå utan möjlighet att styra vem som uppmärksammar vem. Eller?
Vad SEO-företagen räds mest idag, är PR- och reklambyråerna. När de förstår att deras kunskap är ovärderlig även på internet, kommer SEO-företagen inte längre kunna tjäna pengar på att manipulera Google. Det är nämligen kommunikatörerna som kan se till att reklam, PR och annan kommunikation förutom ”vanlig” uppmärksamhet även genererar uppmärksamhet á la länkar.
När Google tidigare i år skickade ut en informationsfolder till svenska företag stod det tydligt att det inte går att köpa sig en plats i det organiska sökresultatet. Problemet är att det inte är sant. Vet man vart man får tag på länkar, kan man manipulera och köpa sig vilken plats man vill i Googles sökresultat.
Sedan i somras är det dock förbjudet att köpa länkar och fler och fler åker dit, även de riktigt stora SEO-företagen.
Försök därför vara smarta nästa gång ni funderar över hur ni vill synas i sökmotorerna. Vill ni köpa er en plats genom spam, eller genom smarta marknadsföringsinsatser som genererar naturliga inlänkar på ett snyggt sätt?
Google gillar när ni får uppmärksamhet. Se därför till att förtjäna det, och sedan kommunicera ut att ni förtjänar det. Det är så det går till på framtidens sökmotoroptimeringsfabrik. Hej då tekniker, välkommen kommunikatörer.
Anton Johansson bloggar på Superanton.se. Han har valt att skicka vidare ämnet "Varför gratis alltid är gott på internet" till Joakim Jardenberg.
Motivering:
Joakim är en av de mest färgsprakande internetpersonligheterna som alltid vågar säga vad han tycker. Med en fot i mediebranschen och en fot som "internetrebell" styr han företaget tillika bloggen Mindpark med transparens och klarhet. Joakim vet hur man snackar webb.
Joakim Jardenberg bloggar på Mindpark tillsammans med kollegorna Erik Forsberg och Daniel Nüüd.
Bloggstafetten är ett nedslag i den svenska bloggosfären. Varje bloggare har fått ett specifikt ämne att skriva ett blogginlägg om, och sedan får de skicka vidare stafettpinnen till nästa bloggare. Fredrik Wass var först ut med ämnet Sociala webben 2007. Vi får se var vi slutar.
Tidigare inlägg
Fredrik Wass: Äntligen bygemenskap
Isabelle Ståhl: Könsrollerna får spelrum på nätet
Per Gudmundson: Bloggare är de nya punkarna
Erik Starck: Outsourcingsäkra jobb - finns de?
Peter Sandberg och Christian Rudolf: Följ dina drömmar och starta ett it-företag
Dan Nilsson: Så blir du en mästare på e-handel