Vill du att alla ska veta vad du GÖR precis nu? Joina jaiku. Vill du att folk ska SE vad du gör just nu? Börja bildblogga. Vill du att folk ska HÖRA vad du hör? Skapa ett konto på last.fm.Vill du dela med dig av dina mer eftertänkta tankar, då ska du nog starta en gammal hederlig blogg.

Så där kan man hålla på i all oändlighet. Det finns snart en social sajt för varenda del av din personlighet. Trevligt och harmlöst, kan tyckas - men är det enbart bra? Vi samlade några experter på området för att samtala om de sociala sajternas genomslag under 2007.

Rickard Eriksson startade det ungdomscommunity i Sverige som fått störst genomslag – Lunarstorm. På tioårsdagen sålde han verksamheten och arbetar i dag i det egna bolaget Bokaberg.

Erik Stattin är rutinerad bloggare. Han startade den omskrivna bloggen Mymarkup.se redan för sex år sedan. Till vardags är han bibliotekarie på Karolinska institutet och har skrivit boken Bloggtider.

Anders Lundkvist jobbar som nätrådgivare åt företag på Springtime, och har tidigare forskat i sociala nätverk på internet. Han tittade då på smala nätforum och hur användare byter information med varandra och skapar sin identitet på nätet.

Pär Ström har skrivit boken Övervakad och sitter som integritetsombudsman på tankesmedjan Den nya välfärden. Han är även medlem i regeringens it-råd, och driver sajten stoppastorebror.se

Hur skiljer sig identitetsskapandet på nätet mot identitetsskapande i verkliga livet?

– När internet var nytt kunde man använda nätet på ett annat sätt för att utforska sin identitet. Man kunde utnyttja det på olika sätt och testa olika roller. Men på till exempel Lunarstorm, så kunde 25-30 av dina klasskompisar också vara lunare. Då var användarna sig själva på ett annat sätt, säger Rickard Eriksson, som i dag tycker att han blivit för gammal för Lunarstorm.
 – På Lunarstorm skiljer det sig inte så mycket från verkliga livet. Jag tror det blir nåt liknande på Facebook, eftersom det är äldre folk där och ju äldre man är desto fulare blir det att ljuga om saker, säger han.

Anders Lundkvist menar att det kan bli problematiskt när de närmaste i verkliga livet tar del av ens nätliv.
– Med Facebook finns det en sak man ska tänka på. Det är okej att lägga upp bilder från senaste festen i helgen när kompisarna ser. När mormor, eller pappa, ser bilderna då är det inte så kul längre. Man måste vara på tillräckligt avstånd för att vara nära på nätet, säger han och fortsätter:
– Människor har olika mognad när det gäller användandet av de här forumen. Det är olika åldersgrupper, och de går igenom olika perioder. Men de här forumen präglas av allting samtidigt.

Enligt Anders Lundkvist är det i många lägen enklare att öppna sig på nätet, på ett sätt som man inte skulle göra öga mot öga med en kompis. På nätet kan man berätta de innersta tankarna och funderingarna, och man får ibland se en sida av människor som man aldrig ser i verkliga livet.

Proffsbloggaren Erik Stattin känner igen sig mycket i de tankarna.
– Jag funderar på det här med öppenheten. Jag är en sån som hela världen kan se. Jag har all min musik på Lastfm, mina bilder på Flickr och mina böcker i Librarything. På Jaiku finns små notiser om vad jag gör. Men ingen är ju helt äkta på nätet. Det är ju fullständigt medierat alltihopa, säger Erik, men vill inte säga att han medvetet försöker skapa den här bilden av sig själv.

Rickard Eriksson håller med.
– Man styr kanske inte över det själv heller. Det är samma sak som med klasskompisarna på skolgården - man har ju en image, säger han.

Men är inte imagen lättare att justera på nätet?

– Jo, den kan vara billigare, du behöver inte tänka på märkeskläder, märkesprylar och så vidare, säger Rickard, och Erik fyller i:
– Det kan vara en medveten strategi att du har olika roller på olika forum. Facebook har ju gett lite av en helhetsbild av personen. De andra forumen fyller olika funktioner. I Jaiku kan jag vara rätt uppriktig om vad jag gör och hur jag mår. I min blogg är jag lite mer seriös.

För Facebook har 2007 varit rena guldåret, men även många av de mindre sociala sajterna har fått sitt stora genomslag under året som gått. Varför har det sociala nätet blivit så stort just nu?

– Det är journalisterna – när de upptäcker något blir det stort, svarar Pär Ström snabbt, och tillägger att genombrottet också kan bero på att plattformarna blivit mycket bättre.
Rickard tror att Facebook tog vid där Lunarstorm slutade.

– Det fanns ju inga generella sociala sajter för dem som har lämnat Lunarstorm. Det fanns ju bara för seriösa affärskontakter, som Linkedin till exempel. Facebook känns lite vuxnare och har rätt smarta kontaktverktyg.


Anders Lundkvist, som har forskat om identitetsskapande, drar paralleller till bondesamhället och hur man såg på identiteten då. Han berättar att den tidens identitet mycket mer var knuten till vilken släkt du tillhörde eller vilken gård du bodde på. När industrialismen kom knöts den personliga identiteten till det egna yrket.
– Vår nuvarande identitetssyn är mycket mer flexibel, du omskapar identiteten i nuet hela tiden, säger han och undrar retoriskt vilka influenser som finns runtomkring oss.
– De nya sociala sammanhangen blir oerhört betydelsefulla för vårt sätt att uttrycka oss och skapa en identitet. På internet studsar det du gör i din omgivning hela tiden och skapar ett eko.

Pär Ström använder inte själv några sociala sajter, men har inte undgått att märka att antalet vänner på Facebook är en statussymbol.
– Man samlar på sig vänner, kontakter och så är det status att ha så många som möjligt. Men jag ifrågasätter vad det är för kul med att ha 200 Facebookvänner. Man kan ju inte umgås på ett vettigt sätt, eller ens hålla reda på dem, säger han.
– Det är det som gör Facebook oanvändbart, man får noteringar från 200 vänner hela tiden, håller Rickard med om.


Erik däremot tycker inte alls att det är hög status att ha många vänner på Facebook.

– Nej, det är ingen som skryter med det, tycker Erik, något som gör Anders upprörd:

– Men så kan du ju inte säga, jag hör folk varje dag som skryter med hur många vänner de har på Facebook.

– Det är kontorsråttevarning på Facebook säger Erik, och efterlyser sajter som främjar kreativiteten. Facebook är för nära verkligheten.

– Men man får inte heller glömma att drivkraften bakom de här sociala sajterna är att du vill föreviga dig själv, säger Rickard Eriksson. Du vill hela tiden få feedback på vad du gör, vad du tänker, hur du klär dig.

Finns det några risker med att hänga ut sitt liv på nätet?

– Jag tycker att riskerna är uppenbara, man lämnar ju ut hela sitt liv, säger Pär och fortsätter:
– Kompisgänget är viktig information och kan vara känsligt och avslöjande i vissa fall. I många fall lämnar man ut politiska åsikter. Det är en digital skuggbild av hela människan. Och det kan spela roll – plötsligt kommer det ett brev från a-kassan där de säger att de såg på Facebook vad man gjort och det stämmer inte med din ansökan.

Rickard håller med:
– Skatteverket skannar ju av Blocket för att se om det finns människor som bedriver business utan att betala skatt, säger han.
– Ja, de har inhandlat särskilda Blocketspindlar för att automatisera letandet efter skattefuskande. Amerikanska underrättelsetjänsten håller på att utveckla verktyg för att automatiskt göra personlighetsprofil via Facebook, och i masskala sålla fram vilka som kan vara terrorister. Det visar vart vi är på väg och hur det kommer att användas, säger Pär Ström, som inte gillar den här utvecklingen.

Erik däremot, tror att det kan komma ut något positivt av övervakelsen.
– För amerikanska underrättelsetjänsten kan det ju vara bra och i det fallet bekämpa terrorismen. Det finns ju två sidor av det.

Hur tänkte ni på detta på Lunarstorm?
– Det som var farligt där var ju vad användarna kunde göra mot varandra. Det var ju snarare vi som var storebror eftersom vi var en tonårssajt och fick ta föräldraansvar för användarna. Vi behövde ju lagra väldigt mycket information för att kunna se om någon behandlade någon illa, säger Rickard, och tar som exempel fall där äldre människor pratade lite för mycket med någon mycket yngre. Men det kunde också vara mobbing eller stöldgods som lades ut på communityt.

– Fördelen med Lunarstorm var att användarna lätt kunde anmäla om de såg någon som sparkade på någon annan,
Erik hoppas på att användarna ställer mer krav på tjänsterna i dag.
– Vi såg ju med Beacon och Facebook att det finns en vaksamhet hos vanliga användare. Jag tror att det kommer mer motrörelser - att användarna vill ha mer kontroll över profilerna och vilken data de delar med sig av. De som utvecklar tjänsterna kommer att bli tvungna att anpassa sig efter användarna.

Vad finns det för fördelar med den här övervakningen?

– Fördelar står mot nackdelar, tycker Pär, och förespråkar att vi lägger oss någonstans på mitten.


– Nu har vi satt oss i rörelse mot storebrorshållet och det är mest oroande. Men övervakningen har ju fördelar i och med att det förhoppningsvis genererar en viss effekt mot brottslighet, bidragsfusk eller vad man nu vill bekämpa. Men då får man ju väga de integritetsintrång och andra typer av risker som följer med de fördelarna. I politiken i dag väger de förmodade säkerhetsfördelarna oerhört mycket tyngre än integritetsriskerna. Men integritet går inte att ta på och då räknas inte det, säger Pär Ström uppgivet.


Experterna tycker till...

 
Anders Lundkvist

Pär Ström

Erik Stattin

Rickard Eriksson
Facebook  Flopp på lång sikt
Flipp
Flipp i det långa loppet
Flopp
 Fejkade identiteter på nätet Flipp Flipp Flipp
Flipp
 Communityn som tar betalt Flopp Flipp Flipp
Flopp
 Att umgås med sina vänner på nätet Flipp Flipp
Flopp
Flipp
 Att enkelt kunna kolla upp vad en kollega tjänar Flipp Flipp
Flipp
Flipp
Att helt vägra internet Flopp Flopp
Flopp
Flopp
Marknadsföring via bloggare Flopp Flopp
Flopp
Flopp
Supernischade communitys Flipp Flipp Flipp
Flopp
 Standardiserade plattformar Jätteflipp Flipp
Flipp
Flipp
E-post Flipp Flipp Flipp Flipp