CBC News har tagit del av en PM som varnar kanadensiska soldater för att lägga upp bilder på sig själva i uniform och information om vad de gör på sociala nätverkssidor som t.ex. Facebook. Anledningen: det kan vara en säkerhetsrisk.

Al-Qaida bevakar Facebook och andra sociala nätverkssidor i syfte att inhämta information som sedan kan användas för ett angrepp mot den enskilde soldaten eller uppdraget. Det kan även leda till att soldatens familj och vänner riskerar att bli måltavlor för terroristorganisationen. Det kanadensiska Försvarsdepartementet är även mycket bekymrade över de bilder och den information som soldater lagt ut på internet från det pågående uppdraget i Afghanistan.

Även i Storbritanniens försvarsdepartement funderar man enligt The Independent mycket kring de sociala nätverkssidorna - dels i syfte att själv kunna ändra opinionen genom att lägga fokus på “rätt saker” som t.ex övergången till provinsiell irakisk kontroll, dels över hur man skall hindra soldaterna från att lägga ut information som kan skada den brittiska närvaron i Irak. Den brittiska lösningen är förbud och hård disciplin - följderna kan bli krigsrätt och avsked.