Våra senaste
toppartiklar

- CS Jobb:

Han är projektledare
för Star Wars


- Computer Sweden:

"Apple-rapport visar
pyspunka på plattor"- TechWorld:

Här är de bästa
tipsen för ett
säkrare Java


PS3, Nokia N95, Ixus 850is? - M3:

Köp prylarna utomlands och spara tusenlappar

Med en hyfsat vital krona och en dalande dollar, kan det kännas lockande att förlägga sommarens semester till Staterna, för att spendera turist-pengar på prylar du får betala betydligt mer för hemma i Sverige. Eller kanske bortre Asien lockar? Teknik till bra priser, och kanske framförallt produkter som vi inte kommer att se i en svensk butik på flera år.

Vi tog en titt på prisläget för fem populära prylar i sju länder på fem kontinenter. Börjar vi på hemmaplan så har vi Sverige, Tyskland och Storbritannien inom EU, sedan två vanliga länder att köpa teknik i, Japan och USA, och till sist två lite mer ovanliga resmål, Sydafrika och Nya Zeeland. Produkterna är utvalda för att de faktiskt gick att köpa i de flesta av länderna på listan. Vi ville ha en så stor spridning bland produktkategorierna som möjligt, men samtidigt försökte vi begränsa oss till saker som du som kund lätt kan packa med dig på resan hem. Det blev en mediaspelare, en digitalkamera, en PS3, en mobiltelefon och en GPS.

Så jämförde vi
Priserna på produkterna är sedan de lägsta vi kunde hitta i varje land bland större, väl ansedda återförsäljare och butikskedjor. Enskilda priser som var extremt låga sållade vi bort, då de rörde sig om korta kampanjer eller specialerbjudanden av typen ”Köp en X och du får en Y för halva priset”. Vi har inte tittat på vilka eventuella fynd du som aktiv shoppingturist kan göra i småbutiker, på mässor med mera – där är variationen på prislappen för tillfällig för att man ska kunna säga något generellt om läget.

Så det är mycket möjligt att det finns större fynd att göra. Och en och annan M3-läsare har ju säkert satt foten utanför landets gränser. Har du ett bra tips på vart man kan hitta någon het pryl superbilligt? Tipsa oss och andra läsare i  vår kommentartråd >>

Tusenlappar att spara

Här är resultaten av vår undersökning:1. PS3 2200 kronor billigare i USA!

60-gigbytesversionen av Sony Playstation 3 får du betala ungefär 5300 kronor för i Sverige. Även här är USA ett fyndland, lägsta priset vi hittar är på endast 500 dollar, och med dagens låga dollarkurs är det bara 3100 kronor. Även i Japan är den hyfsat billig, men akta dig för Tyskland, där den är mycket sällsynt och mycket dyr.2. Ixus 850 IS – spara 2000 kronor i Japan

Kompaktkameran Canon Digital IXUS 850 IS går på cirka 3500 på hemmaplan, men kan fås för mindre än hälften i USA eller Japan. I resten av världen ligger prisena på mellan 2500 och 3100.3. Apple Ipod Classic – spara 900 kronor

Första prylen är en Apple Ipod Classic 160GB. Den säljs dels i Apple Stores världen över, men även i vanliga dator- och audiobutiker, och ibland till lägre pris där. Sverige var dyrast med ett pris på strax under tre tusen, medan i USA och Japan kan du få en för 800-900 mindre.4. N95: Ta färjan till Tyskland sapar 600 spänn

Mobiltelefoner är svåra att köpa utomlands. Dels är de ofta operatörsbundna, dels gäller det att man kollar så att de är av en typ som går att använda här i Sverige. Nokia N95 täcker de flesta telefonnät och marknader, utom i bortre Asien, så vi hittar inget Japan-pris på den. Annars är en färjetur till Tyskland ett bra val här. Du kan få en N95 för 700-800 billigare än i Sverige. USA är fortfarande billigast, men skillnaden äts upp av kostnader i tullen som du slipper inom EU.


5. GPS:en – halva priset i USA
Slutligen har vi tittat på en GPS, Magellan GPS eXplorist 500 som säljs lite här och var utan regionsspecifika kartor. Återigen är det i valutadumpningen på andra sidan Atlanten som lägsta priset finns. GPSen kostar drygt 2100 kronor i USA, hälften så mycket som i Sverige. Men det bästa landet att köpa den i verkar vara England, där den kostar ungefär 2500 kronor.

För om skillnaden inte är större än så så tjänar du på att shoppa i ett EU-land. Reser du inom EU så är det du ser på prislappen också totala kostnaden för prylen. Här gäller fri rörlighet för varor, så om du köper en ny bärbar o Berlin eller Borås har ingen skillnad. Förutom att du måste åka dit. Har du köpt samma dator utanför EU så får du däremot det tveksamma nöjet att betala tullavgift och moms till Tullverket.

Moms på momsen
Momsen är i regel 25 procent av värdet. Med en varas värde menas här inte bara vad den köptes för, utan man räknar även in transportkostnader och eventuell tullavgift. Det gäller även om du köpte prylen över disk och betalade den lokala motsvarigheten till moms. Så du kan i princip få betala moms på din moms.

Vid köp från en webbutik inom EU finns det en annan momsförvirring att tänka på. Du betalar då som sagt ingen extra moms, men momsen på olika varor kan vara olika stor i olika länder. Och om du ska betala svensk eller till exempel italiensk moms på varan du köper beror på hur mycket det italienska företaget säljer till Sverige.

Tullkrångel
Tullavgiften för köp utanför EU varierar lite på grund av ursprungsland och produkttyp. En TV köpt i USA kostar dig till exempel 14 procent i tullavgift, medan en köpt i Japan går på 13,9 procent. En mobiltelefon kostar däremot inget i tull, liksom de flesta datortillbehör. Cd- och dvd-utrustning har däremot en avgift på ca tio procent, och i vissa länder en extra avgift på sex procent.

Som ni ser kan den här listan med exempel bli hur lång som helst. Tullverket har en gigantisk katalog på webben som heter Taric (taric.tullverket.se/), där alla sorts varor, alla länder, och rätt avgifter kan hittas. Vårt bästa tips är att programmera in Tullverkets nummer i mobilen och kolla med dem först innan du gör ett impulsköp som blir dyrare än du tänkt dig.


Har du erfarenheter av att shoppa utomlands?
Fortsätt gärna att diskutera i vårt forum >>


Har du erfarenheter av att shoppa utomlands?
Fortsätt gärna att diskutera i vårt forum >>


Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg.
Vi har nolltolerans mot inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande. Även poänglösa datorkrigsinlägg och inlägg som är off topic tas bort. Brott mot reglerna kan leda till permanent avstängning.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla idg.se@idg.se

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Utvalda jobb

Utvalda whitepaper

Hackarnas strategiska mål
Testa agilt
Virtualisera smart

IDG.se-nyheter via mejl


Nyheter

- M3:

"Som att dra
naglarna över
en griffeltavla"


- CS Jobb:

Han är projektledare
för Star Wars


- Computer Sweden:

Heartbleed får jättarna att öppna plånboken


- M3:

Roota Androiden: Pac Rom ger det bästa av två världar

- TechWorld:

Vad händer efter molnet?


- Computer Sweden:

Säpo vill använda trojaner


- Computer Sweden:

Podcast: "Operatörernas största miss"


"Därför måste Microsoft leva som de lär"

Ledare "Det finns gott om smidigare alternativ för virtualisering och det saknas som bekant inte utmanare till Office", skriver Jörgen Lindqvist.

- Computer Sweden:

"Apple-rapport visar
pyspunka på plattor"


- Computer Sweden:

Robot norpade lägenheter i bostadskö


- TechWorld:

"Teknikskräcken måste bekämpas"


- PC för Alla:

Nu kan du resa tillbaka i tiden med Street View


Cdon minskar förlusten

RESULTAT Cdon redovisar fortsatt förlust, men vd Paul Fischbein gläds åt bolagets tillväxt.


- Computer Sweden:

IBM hårdsatsar
på servrar för
att klå Intel

- M3:

Första livstecknet från Nvidias nästa spelkonsol- CIO Sweden:

Duellen: Svenskbaserad it - eller sourcing i Ukraina?


- Internetworld:

E-boksdrömmen som gick i kras


Efter rekordkvartalet - Apple delar upp aktien

Efter en strålande kvartalsrapport meddelar Apple att företaget kommer göra en aktiesplit.


- CS Jobb:

Det här vill Google se i ditt cv

Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl GrapeOm IDG.se
Copyright © International Data Group
Sök efter artiklar och produkter: