De kallas för “Smart Goggles”. Inte nog med att glasögonen minns vad du ser, de kan dessutom identifiera vad du ser. Låter det som science fiction? De finns redan - om än bara i ett testlabb i Japan.

När du inte minns var du lagt mobiltelefonen behöver du bara ställa frågan till glasögonen - som då spelar upp en videosekvens för när du senast såg mobiltelefonen, tillsammans med informationen om när det var.

Hideki Nakayama som visar glasögonen på Tokyos universitet för Information Science and Technology berättar att glasögonen snart kommer att vara intelligentare än bäraren - i framtiden kommer glasögonen att koppla upp sig mot internet och söka information för att identifiera vad det är du ser.

Prototypen är i dag för otymplig för att kunna serietillverkas, men forskarna är övertygade om att de kommer att kunna krympa ner storleken. Tekniken för att spela in är enkel, det som tagit flera år att utveckla är identifieringen som gör att glasögonen vet vad det är du ser. I praktiken fungerar det så att du första gången säger vad du ser för något, glasögonen lagrar då den informationen och kan i fortsättningen identifiera det föremålet, i framtiden kommer glasögonen att hämta den informationen från internet.

Källa: The Times Online