När SP1 släpptes sade Microsoft att uppgraderingen inte skulle fungera med ett mindre antal drivrutiner som är inkompatibla med den nya versionen av Vista.

Listan över inkompatibla drivrutiner visar sig vid en närmare granskning även innehålla drivrutiner för ett av Intels chipset som finns i tusentals datorer - närmare bestämt är det Intels 945G Express chipset som används i datorer från i stort sett alla större tillverkare, men även i moderkort tillverkade av Asus. Drivrutinerna för Intels 945G Express med versionsnummer mellan 7.14.10.1322 och 7.14.10.1403 fungerar inte tillsammans med SP1. Detta påverkar även Intels grafikkrets GMA 950 som inte fungerar med SP1 då samma drivrutiner används.

Microsoft uppmanar nu alla Vistaanvändare att uppgradera drivrutinerna till all hårdvara i datorn innan man försöker installera SP1, det är dock inte alla drabbade drivrutiner som finns i någon nyare version så någon garanti att lyckas med en SP1-installation finns inte.

Det är inte bara Intels kretsar som drabbats, även några av de vanligaste drivrutinerna för Realtek (ljud) och Symantec (säkerhet) är med på listan över inkompatibla drivrutiner.

Källa IDG News

  • Läs mer om SP1 här.