En funktion i Windows Vista som väcker många starka känslor är UAC, User Account Control. UAC är en ny säkerhetsfunktion som introducerades med Vista, som ska se till att bara program som användaren litar på kan köras med administrationsprivilegier. Låter kanske bra i tanken men i praktiken innebär det att UAC visar en varningsdialog så fort ett program du inte godkänt startas.

Många har kritiserat UAC för att vara irriterande och nu säger David Cross, en av Vista-utvecklarna, att det var precis det de ville åstadkomma. Davids uttalande på säkerhetskonferensen RSA 2008 kommer att bli välciterat på nätet: ”The reason we put UAC into the platform was to annoy users, I'm serious”.

Microsofts strategi var att göra UAC riktigt irriterande för att användare ska sluta köra program med administrationsprivilegier, och samtidigt få mjukvaruutvecklare att sluta skapa program som kräver mer rättigheter. Varningsdialogerna skulle dessutom göra datoranvändaren medveten om riskerna.

Cross berättar att Microsoft kom fram till att drastiska åtgärder var nödvändiga för att lära användare att använda datorn på ett säkert sätt, och UAC var svaret på det.

I dag när Vista funnits ute på marknaden i ett år har mjukvaruutvecklarna i viss mån anpassat sig till UAC, de flesta nya mjukvaror kräver inte längre administrationsprivilegier. Enligt Microsoft har 88 procent av alla Vistaanvändare UAC aktiverat, och av dem får 66 procent inga UAC-varningar längre.

Källa: ZDnet