Google har påbörjat kartläggningen av gatorna med hjälp av specialutrustade bilar med avancerade kameror och lasermätare på taket. Google-bilarna har setts i Paris men även i andra europeiska städer de senaste veckorna – något som visar att Google förbereder en stor release av den nya tjänsten i Google Maps där man kan se gatubilder i stället för att bara nöja sig med satellitbilder.

Google har dock anledning att se upp – europeisk lagstiftning och kultur skiljer sig från den amerikanska. Franska lagar är stränga när det gäller att skydda medborgarnas integritet. Bland annat har alla franska medborgare en ”Droit á l’image” - rätten till bilder föreställande dem själva, vilket innebär att bilder inte får publiceras utan de avbildades tillstånd.

Hittills har Google valt att inte lansera tjänsten i Europa, men nu kan det alltså vara på gång om Google löst de juridiska problemen. En lösning är att maskera ansikten på bilderna – något som skulle kräva oerhört mycket bildbehandling med tanke på det antal ansikten som avbildats bara i mångmiljonstaden Paris. En annan lösning är att göra bilderna så lågupplösta att enskilda ansikten inte går att känna igen – men då försvinner även detaljnivån på gatan och byggnaderna och därmed lite av hela syftet med bilderna.

I USA där tjänsten lanserades i maj förra året har Google blivit stämda för integritetskränkning ett antal gånger och är tvungna att ta bort bilder om någon invänder mot dem.

Källa: IDG News Service