Våra senaste
toppartiklar

- MacWorld:

Så lagrar
du dina filer
i hundra år


- Computer Sweden:

Ljudkoden som
triggar mobilköpet


- Computer Sweden:

Molnet tvingar
fram smartare
utvecklare


- TechWorld:

Så gör du
OS X säkrare


Digitala Hemmet listar - Lajka:

10 smarta program för ett digitalt hem

Datorn står och tickar, bredvid den står en nas som ger dig en terabyte utrymme. Allt som allt är du redo att ta klivet in i ett digitalt hem. Men i en osorterad hög på skrivbordet ligger dina senast inhandlade köpfilmer ihopblandade med din skivsamling. Det är dags att göra något åt röran. Vi guidar dig till programmen som behövs för ändamålet och ytterligare program som bland annat gör att du kan fjärrstyra datorn från jobbet.
Alla underlättar övergången på ett eller annat sätt.

Digitalisera dina cd-skivor
Program:
Freerip
Pris: GratisHar du cd-skivor du vill digitalisera innan de repas sönder är Freerip ett bra alternativ. Du stoppar bara in skivan, väljer ljudformat och platsen de ska sparas på. Gratisversionen av programmet ger dig stöd för mp3, wma, ogg vorbis och flac. Eftersom flac komprimerar förlustfritt till skillnad från övriga får du samma ljudkvalitet som du har på cd-skivan. Dock blir filstorleken högre än med exempelvis mp3.

Sortera filerna med ett knapptryck
Program:
Tag & Rename
Pris: GratisFör att din mediaspelare och din mp3-spelare ska kunna sortera dina musikfiler rätt måste du in och pilla i filernas metataggar. Med ett stort musikbibliotek kan detta ta flera dagar. Tag & Rename gör jobbet för dig och du får omslagsbilder på köpet. Ska du digitalisera en hel skivsamling är tagg-program ett måste.

Digitalisera dina dvd-filmer
Program:
DVDFab HD Decrypter
Pris: GratisFör att säkerställa att dina dvd-filmer inte går om intet kan det vara en bra idé att säkerhetskopiera dem. DVDFab HD ska klara detta på mellan 10-20 minuter beroende på vilken dator du har. Programmet fixar även blurayfilmer och hd-dvd. Därför passar det riktigt bra både i i ett halvutvecklat digitalt hem och för de som kommit en bra bit på vägen.

Spela upp dina filer
Program:
XBMC Media Center
Pris: GratisXBMC gör om din dator till en fristående mediaspelare i stil med Popcorn Hour och liknande produkter. Det utvecklades från början för att göra om Xbox till en mediaspelare. Numera fungerar det överallt, både till Mac OS, Windows och Linux. Med programmet installerat kommer du åt filmer, musik, bilder och annat i tv:n.

Nå dina filer via tv:n
Program:
Tversity
Pris: GratisMed Tversity installerat i datorn har du en mediaserver som kan strömma filmer, musik, bilder och annat till nätverksanslutna enheter. Du navigerar med hjälp av fjärrkontrollen till enheten som du strömmar till. Har du då en Xbox 360 som enhet kan du alltså se på film genom denna, allt styrs med Xbox-kontrollen. Det som krävs är att du har delat ut mapparna med mediafilerna i Tversity och att du har datorn igång.

Gör backup på dina filer
Program:
GK Backup
Pris: GratisFör att undvika att viktiga filer försvinner om du råkar ut för datorhaveri kan det vara bra att ta en backup med jämna mellanrum. Och det behöver inte vara krävande. GK Backup går att schemalägga. Du bestämmer själv vilka mappar som ska backas upp och var dessa ska sparas. Du kan sedan lagra backupen på nätverkshårddisk, usb-minne eller en vanlig extern hårddisk.

Skydda det du lagrat
Program:
Norton 360
Pris: 899 kronorDet enda programmet i vår lista som faktiskt kostar något är antivirusprogrammet Norton 360. Men det kan vara värt att investera 900 kronor i ett fullgott antivirusskydd. Med detta paket får du antivirus, brandvägg och datorstäderska i ett, med licens för tre datorer i ett års tid. Sedan får du skaffa en ny licens. Programmet går att köpa och ladda ner via nätet.

Styr din hemmadator från annan plats
Program:
Logmein
Pris: GratisMed Logmein installerat i datorn kan du kontrollera den från vilken annan dator som helst genom din webbläsare. Du loggar in på ditt konto och styr sedan hemmadatorn på distans. Ett perfekt koncept om du håller på med något du inte hinner slutföra hemifrån. Du kan till och med starta webbkameran eller höra ljudet från din dators mikrofon. Programmet kräver självklart att hemdatorn är igång.

Håll koll på din bredbandshastighet
Program: Bredbandskollen
Pris: GratisBredbandskollen är inget program utan en sajt från Stiftelsen för Internetinfrastruktur. Där kan du mäta din exakta bredbandshastighet. Därefter kan du jämföra resultatet med den hastighet du betalar för hos din bredbandsleverantör. Tycker du att det går ovanligt slött att surfa är den värd ett besök. Här finns även en guide där du får tips på hur du kan snabba upp hastigheten.

Ring gratis från datorn

Program: Skype
Pris: Gratis dator till datorÄr du trött på höga telefonräkningar men vägrar minska på samtalen? Då kan du och dina samtalskamrater installera Skype i datorn. Sedan ringer ni varandra gratis. Det som krävs är ett headset eller en mikrofon, och en högtalare i datorn. Du har även möjlighet att låta din vän se dig under samtalet om du äger en webbkamera.


Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg.
Vi har nolltolerans mot inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande. Även poänglösa datorkrigsinlägg och inlägg som är off topic tas bort. Brott mot reglerna kan leda till permanent avstängning.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla idg.se@idg.se

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Utvalda jobb

Utvalda whitepaper

Software-as-a-Boss
Ditt digitala skyltfönstret
DevOps krossar barriärerna

IDG.se-nyheter via mejl


Nyheter

- Computer Sweden:

Så vändes it-krisen
på Försäkringskassan


- TechWorld:

Så fick språken sina namn


- M3:

10 luriga påskägg på internet


- M3:

Petter bygger
egna robotar

Wordpress-skolan - del 3 - PC för Alla:

Så tjänar du pengar på din Wordpress-blogg


- Computer Sweden:

Lastbalanseraren går in i nästa fas


- Computer Sweden:

Microsofts
budord till
utvecklarna


- M3:

10 prylar för att uthärda påsken

- TechWorld:

Datormusikens
heliga graal


- Computer Sweden:

Video: Historien
om Windows


- Computer Sweden:

"Därför ser jag fram emot Java 9"


- Internetworld:

"Entreprenören har inte 10 000 timmar"


- TechWorld:

Så arbetar företaget
smartare i Evernote


- CS Jobb:

Hon investerar fem
miljarder om året

- MacWorld:

Så lagrar
du dina filer
i hundra år


- TechWorld:

Banktrojanen Zeus har bytt skepnad


- Computer Sweden:

"Molnet blottar de onödiga kostnaderna"


- IT24:

Rekord för svensk
spelförsäljning


- TechWorld:

Jättarnas plan för att förhindra stöld


- Computer Sweden:

Ljudkoden som
triggar mobilköpet

Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl GrapeOm IDG.se
Copyright © International Data Group
Sök efter artiklar och produkter: