Våra senaste
toppartiklar

- CS Jobb:

Han är projektledare
för Star Wars


- Computer Sweden:

"Apple-rapport visar
pyspunka på plattor"- TechWorld:

Här är de bästa
tipsen för ett
säkrare Java


- PC för Alla:

Pc i byggsats - ett klipp för den händigeHär i Sverige är vi bland de bästa i världen på att meka med datorer. Det skruvas och uppgraderas ute i stugorna och det säljs mer lösa datorkomponenter här än på de flesta håll. Även om den traditionella stationära datorn tappar mark är intresset för hembyggandet stort.

Samtidigt är det många som inte riktigt vågar sig på att bygga eller uppgradera. För många termer, för mycket varianter på komponenter som inte passar ihop och för mycket som kan gå snett i installation och konfiguration kan vara avskräckande för en den annars skulle vara nyfiken på att försöka.

Rätt delar från början
En handfull datorbutiker säljer därför färdiga byggsatspaket. Där köper du på en gång en bra datorlåda, en kraftenhet, en processor, ett grafikkort och så vidare, som är utvalda för att passa bra ihop och ge mycket värde för pengarna. Det du själv får bidra med är en skruvmejsel, lite tid och lite arbete.

– Paketen har vi tagit fram för att ge kunden en vägledning om vilka komponenter som fungerar bra ihop. Det finns ett extremt stort utbud i dag och det är inte helt enkelt för slutkunden att komma fram till vad som är kompatibelt med vad. Vi vill dessutom hjälpa kunden att hitta en konfiguration som ger bra prestanda för pengarna. Vi bygger paketen med kvalitetskomponenter från alla stora kända varumärken och till ett reducerat paketpris, säger Patrik Windestam, nordisk produktchef på Dustin.

Hur mycket tid och arbete kunden får lägga ned beror på hur van du är vid att sätta ihop pc-datorer. En duktig pc-byggare vet precis var allt ska sitta och hur det hänger ihop. Den rutinerade kan utan problem få allt på plats på en halvtimme, medan andra bör ta det lugnare, läsa instruktioner och gå försiktigt fram.

– Komponenttillverkarna har blivit mycket bättre på att göra pedagogiska och informationsrika handböcker. De har även gjort produkterna enklare att sätta ihop och förstå sig på med färgkodningar på moderkortet och enklare anslutningar, säger Patrik Windestam.

Ställer krav på kunden
Samtidigt ska man inte göra misstaget och tro att det är som att sätta ihop en Ikea-möbel. Det krävs en hel del praktiskt problemlösande och pillande som det inte går att skriva steg-för-steg-instruktioner om. Speciellt när det gäller att dra kablar fram och tillbaka mellan komponenterna i datorn.

Vi blev så klart nyfikna på de här kraftfulla datorerna i byggsats, och tog hem tre för runt tio tusen kronor, från större butiker. Hur svårt är det att montera ihop en dator? Skiljer sig paketen och butikerna åt? Hur mycket pengar sparar du? Och vad blir bättre eller sämre - att köpa en märkesdator eller en som butiken själva monterat?Fakta

När du köper en färdigbyggd märkesdator lämnar tillverkaren funktionsgaranti på hela produkten. En dator är en dator är en dator, oavsett var komponenterna kommer ifrån.
Köper du komponenter i lösvikt eller som paket är det däremot tillverkaren för varje del som lämnar garanti. Det är du som står för monteringen, så butiken kan ju inte garantera att du gjort ett korrekt jobb. Däremot kan det skilja sig i vilken typ av service du kan få.
- Vi har service och telefonsupport även på paketen med dator i delar. Däremot finns det en risk att det vid fel på komponenter tar längre tid att felsöka och byta ut, säger Ram Hassan på Liontech.
En dator som plockas ihop av märkesdelar och skruvas ihop av personalen i en butik brukar oftast innebära en kombination av det hela. Enskilda delar har tillverkargaranti, medan butiken också lämnar garanti på sitt monteringsjobb.
Men även här kan det variera från företag till företag. Så lusläs villkoren och fråga en eller två gånger om du är osäker på vad som gäller.

Så gjorde vi testet
Datorerna monterades med alla medföljande komponenter, med en stjärnmejsel och för övrigt endast medföljande skruvar, kablar, buntband med mera.
Efter montering installerade vi 64-bitars Windows 7 Home Premium, drivrutiner och program från medförljande skivor, samt körde igenom alla aktuella Windows-uppdateringar. Därefter prestandamättes datorerna med Pcmark Vantage, ljudmättes med decibelmätare i tyst kontorsmiljö (30 dBA bakgrundsbrus) och effektmättes med elmätare.

Så gjorde vi urvalet
Efter att ha sökt på prisjämförarsajter och bland de större butikerna hittade vi fem leverantörer av datorbyggsatser. Fyra av dessa erbjöd datorer i jämförbar prisklass, så dessa bjöd vi in till testet. Av dessa var det tre som kunde leverera sitt paket i tid för att vara med.

Sida 1 / 3
Mer från IDG-nätverket

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg.
Vi har nolltolerans mot inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande. Även poänglösa datorkrigsinlägg och inlägg som är off topic tas bort. Brott mot reglerna kan leda till permanent avstängning.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla idg.se@idg.se

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Info från Prisjakt

Pris från: 9 990 kr. Se alla 1 priser

Grafikprocessor: GeForce GTX 460 
RAM-minne: 4 GB
Processormodell: Intel Core i7 [Gen 1] 870 
Typ av chassi: Miditower 
Hårddiskstorlek: 1000 GB
Mer produktfakta...

Utvalda jobb

Utvalda whitepaper

Hackarnas strategiska mål
Testa agilt
Virtualisera smart

IDG.se-nyheter via mejl


Nyheter

- M3:

"Som att dra
naglarna över
en griffeltavla"


- CS Jobb:

Han är projektledare
för Star Wars


- Computer Sweden:

Heartbleed får jättarna att öppna plånboken


- IDG.se:

Världens mäktigaste röntgenlaser

- M3:

Roota Androiden: Pac Rom ger det bästa av två världar


- TechWorld:

Vad händer efter molnet?


- Computer Sweden:

Säpo vill använda trojaner


- Computer Sweden:

Podcast: "Operatörernas största miss"

"Därför måste Microsoft leva som de lär"

Ledare "Det finns gott om smidigare alternativ för virtualisering och det saknas som bekant inte utmanare till Office", skriver Jörgen Lindqvist.


- Computer Sweden:

"Apple-rapport visar
pyspunka på plattor"


- Computer Sweden:

Robot norpade lägenheter i bostadskö


- TechWorld:

"Teknikskräcken måste bekämpas"


- PC för Alla:

Nu kan du resa tillbaka i tiden med Street View


Cdon minskar förlusten

RESULTAT Cdon redovisar fortsatt förlust, men vd Paul Fischbein gläds åt bolagets tillväxt.

- Computer Sweden:

IBM hårdsatsar
på servrar för
att klå Intel


- M3:

Första livstecknet från Nvidias nästa spelkonsol- CIO Sweden:

Duellen: Svenskbaserad it - eller sourcing i Ukraina?


- Internetworld:

E-boksdrömmen som gick i kras


Efter rekordkvartalet - Apple delar upp aktien

Efter en strålande kvartalsrapport meddelar Apple att företaget kommer göra en aktiesplit.

Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl GrapeOm IDG.se
Copyright © International Data Group
Sök efter artiklar och produkter: