Virtualisering är en teknik för att köra två eller flera operativsystem samtidigt på en och samma dator. Det kan antingen vara flera operativsystem som körs sida vid sida. Det kan också vara ett operativsystem som kör ett annat operativsystem och drar nytta av dess mjukvaror. Den förstnämnda kategorin är vanligtvis begränsad till servrar, medan den senare ofta används på persondatorer.

När det gäller virtualisering för arbetsstationer och servrar ligger Vmware och Oracle längst fram. Oracle Virtualbox och Vmware Player är två gratisprogram som är tänkta för användning på persondatorer, medan Vmware Vsphere är för virtualisering i servrar.

En populär teknik är vdi, som står för virtual desktop infrastructure, och går ut på att man loggar in på en server som har hand om hela sin skrivbordsmiljö. Detta är vad som kallas för virtuellt skrivbord och används oftast via ett fönster i användarens dator - men det blir allt vanligare att använda virtuella skrivbord från surfplattor och mobiltelefoner.

Program som Citrix Xendesktop gör det möjligt för hundratals persondatorer att logga in på en enda kraftfull server, där varje användare har sina egna program och sitt personliga skrivbord.

Här är tio saker du kan göra med virtualisering som förhoppningsvis kan övertyga dig om att pröva tekniken.

1. Kör gamla program

Har du program inte inte fungerar i nyare versioner av Windows? Installera då bara ett äldre operativsystem i en virtuell dator. Sedan är det bara att installera och köra ditt program precis som vanligt.
I mjukvaran Vmware Player finns ett så kallat Unity-läge som låter program visas som om de körs direkt i din dator med ditt modernare operativsystem. Programmet har sina egna knappar i aktivitetsfältet och uppför sig exakt som om det kördes direkt på din dator. För att integrera program som körs virtuellt måste du installera programmet Vmware Tools i det virtualiserade operativsystemet.

2. Få tillgång till virusinfekterad data

Har du någonsin fått en fil som innehåller viktig information, men som ditt antivirusprogram flaggar som infekterat? De flesta virtualiseringsprogram kan ta en ögonblicksbild av hur hela datorn såg ut vid ett tillfälle. Genom att använda denna funktion kan du lugnt öppna den infekterade filen i din virtuella dator, få tillgång till informationen och sedan återställa datorn till hur systemet såg ut innan du öppnade filen.

3. Surfa helt säkert

Genom att installera Windows och Firefox i Vmware Player, kan du sedan köra Firefox i Unity-läget så att det verkar som du kör det som ett vanligt program.
På detta sätt kommer Firefox att köras i vad som kallas för en sandlåda, vilket innebär att webbläsaren och alla dess tilläggsprogram är helt åtskilda från den övriga datorn och det finns ingen risk för en hackare att nå dina övriga filer. Du kan skapa en ögonblicksbild i din virtuella maskin innan du börjar surfa och gå tillbaka till den ohackade versionen i fall något skulle hända.

4. Testa mjukvara, uppgraderingar eller nya konfigurationer

Metoden för att komma åt infekterade filer är inte bara begränsat till skadliga program. Du kan använda din virtuella dator för att säkert installera ny programvara, uppdateringar av program, nya konfigurationer eller rent av testa uppdateringar av operativsystemet innan du installerar dom på din riktiga dator.
Vissa it-administratörer använder virtualisering för att skapa en kopia av en befintlig arbetsstationer för att se hur konfigurationer och uppdateringar påverkar stabiliteten, innan de gör de uppdateringarna på allvar.

5. Kör Linux i Windows (eller tvärt om)

Vill du pröva på Linux men vill inte trassla med att partitionera om datorns hårddisk är virtualisering en smidig lösning. Förutsatt att Linux-distributionen du vill installera fungerar med din dators konfiguration, kan du köra nästan vilka operativsystem du vill i virtuella maskiner, inklusive de flesta distributioner av Linux.
Linux och Mac-användare har använt virtualisering i åratal för att köra Windows på detta sätt.

6. Säkerhetskopiera ett helt operativsystem

Eftersom det virtuella operativsystemet är helt inneslutet, blir säkerhetskopiering lika enkelt som att kopiera vilka filer som helst.
Samma sak gäller för virtualiserade servrar. Kör du en virtuell dator för exempelvis en epost-server och den blir utsatt för en attack, är återställningen lika enkel.

7. Skapa en personlig dator i molnet

När du lämnar kontoret finns det inte någon anledning att ta med datorn. Lämna kvar datorn påslagen, och koppla istället upp din mobil eller surfplatta mot kontorsdatorn via 'remote desktop protocol'. På detta sätt får du tillgång till samma skrivbord och program du är van vid - även om grafiken inte är den snabbaste.
Om du använder Windows 7 Professional, Ultimate eller Enterprise, kan du konfigurera datorn att acceptera rdp-anslutningar genom att högerklicka på Datorn i Start-menyn och välja Egenskaper. Detta fungerar även med Windows Vista, men du behöver versionerna Professional, Business eller Ultimate för att det ska fungera. Andra versioner av Windows stöder inte inrättandet av en rdp-server utan lite trixande, men det går att göra.

Du behöver även veta ip-adressen för din router samt ställa in denna för att fungera med en rdp-anslutning till din bärbara dator. Hur detta görs varierar från dator till dator, men ofta finns det fördefinierade regler för detta.

Ladda sedan ner en rdp-klient för din mobila enhet och anslut. För Apple Ipad och Iphone är Itap ett användbart program.

8. Kör egen webbserver i bakgrunden

De flesta virtualiseringsprogram kan köra operativsystem och applikationer utan att visa ett skrivbord eller användargränssnitt. Genom att köra den virtuella datorn i bakgrunden kan man exempelvis ha en privat webbserver som kan användas för utveckling och teständamål.

9. Gör en backup av din server för nödsituationer

Med Amazons tjänst Elastic Cloud Computing (EC2) kan du kopiera över alla virtualiserade Windows 2008 Server-installationer för användning på EC2 (så småningom kommer alla typer av serverinstallationer att stödjas Linux).

Regelbundna säkerhetskopior av befintliga serverinstallationer ger viktig redundans om en katastrof händer med din befintliga server. Efter katastrofen behöver du bara åter ladda upp säkerhetskopian till EC2-tjänsten och fortsätta som att inget hade hänt.

10. Återanvänd gammal hårdvara

Genom att installera Citrix Xendesktop på din Windows-server, kan du förvandla gamla, mindre kraftfulla datorer till tunna klienter och spara pengar i din uppgraderingsbudet.

Användarna får istället tillgång till sina personliga skrivbord på servern och skillnaden mot att köra på en egen dator är väldigt liten. Xendesktop innehåller smart teknik för att undvika de vanligaste problemen som uppstår med tunna klienter, som till exempel långsamma grafikuppdateringar. Xendesktop löser detta genom att flytta en del av belastningen till klientdatorn.

Xendesktop tillåter också dina anställda att komma åt sina skrivbord från hemmet, förutsatt att servern är konfigurerad att vara tillgänglig för allmänheten och att de har rätt klientprogramvara installerad. Du kan även använda mobiltelefoner för att ansluta till skrivbordsmiljöer.