Våra senaste
toppartiklar

- MacWorld:

Så lagrar
du dina filer
i hundra år


- Computer Sweden:

Ljudkoden som
triggar mobilköpet


- Computer Sweden:

Molnet tvingar
fram smartare
utvecklare


- TechWorld:

Så gör du
OS X säkrare


- PC för Alla:

9 tips: Så köper du den bästa bärbara datorn

Har din bärbara dator sett sina bästa dagar och du känner att det är dags att införskaffa en ny? Med dagens stora utbud är det allt annat än enkelt att känna till alla nyheter som tillkommit och vad du behöver.

PC för Allas systertidning, PC World, har sammanställt en guide som tipsar om de olika funktionerna och teknikerna som erbjuds i dagens bärbara datorer, oavsett om det rör sig om en notebook eller så kallad ultrabärbar.

1. Senaste processorn

sandy bridgeIntel släppte nyligen en ny processorserie som går under kodnamnet Sandy Bridge. Eftersom den nya processorserien är så ny finns det ännu inte så många bärbara datorer med den processorn, men nya modeller tillkommer varje dag.

En av fördelarna med Sandy Bridge-processorer är att de erbjuder lägre energiförbrukning i kombination med bättre prestanda. Likt tidigare så har Sandy Bridge-processorerna namn såsom Intel Core i3 eller Core i5. En skillnad är dock att de tidigare processorerna från Intel följs av en tresiffrig modellbeteckning likt Core i3-350M. De nya Sandy Bridge-processorerna har istället fyra siffror i modellbeteckningen likt Core i3-2310M.

Kolla även in bärbara datorer med AMDs nya Fusion-processor, vilket är motsvarigheten till Intels Sandy Bridge med bättre prestanda och lägre energiförbrukning. AMDs nya Fusion-processorer har namn likt AMD C-Series APU, AMD E-Series APU, och AMD A-Series APU.

2. Ssd-disk eller hybridlösning

Seagate Momentus XTNär det kommer till lagringsutrymme finns det nu flera lösningar att välja mellan i de flesta bärbara datorer. Allt beror egentligen på hur mycket du vill betala för kalaset. De nya ssd-diskarna är otroligt snabba jämfört med en konventionell hårddisk, men är också rejält mycket dyrare.

Dessutom har ssd-diskar inte lika stor lagringskapacitet som hårddiskar i dagsläget. Väljer du en ssd-disk så blir det både dyrare och mindre kapacitet på samman gång. Men med en ordentlig prestandaökning.

Ett alternativ är så kallade hybriddiskar som består av en hårddisk som även har en mindre ssd-disk inbyggt. På sådana diskar går det att lägga operativsystemet på ssd-disken och sedan program och filer på hårddisken. Det ger en bra balans vad gäller prestanda och kapacitet. Ett exempel på en sådan hårddisk är Seagate Momentus XT.
Kontrollera med din datorhandlare om den modell du är intresserad av går att få med hybriddisk.

3. Bildskärmar med hd-upplösning

De flesta bärbara datorer som säljs i dag levereras med bildskärmar som har en upplösning på 1 366 x 768 punkter. Något som duger gott och bra för de flesta användare, men kanske inte om du är en kräsen filmälskare.

Kommer du använda din bärbara dator till att titta på filmer bör du titta efter datorer som har bildskärmar med upplösningen 1 600 x 900 eller 1 920 x 1 080 punkter. Dessa lär kosta lite mer, men vill du se filmer i hd-upplösning kan det vara värt att lägga lite krut på detta.

Lång batteritid4. Lång batteritid

En av de viktigaste faktorerna när det handlar om bärbara datorer är batteritiden. De senaste åren har kapaciteten på batterierna blivit bättre och du kan hitta bärbara datorer som erbjuder en driftstid på sex timmar eller längre.

5. Mycket arbetsminne

De flesta laptops levereras med två gigabyte arbetsminne. Det räcker oftast gott och väl så länge du inte kommer att använda datorn till krävande applikationer såsom spel eller grafik. Minne kan du aldrig ha för mycket av, och vet du med dig att du använder krävande eller många program samtidigt bör du satsa på fyra gigabyte arbetsminne.

6. Bekvämt tangentbord och styrplatta

Bekvämt tangentbord och styrplattaVar noga med att testa tangentbordet ordentligt innan du bestämmer dig för vilken laptop du köper. Försäkra dig om att det känns bekvämt att skriva med och att styrplattan även fungerar bra.

7. Inbyggda säkerhetsfunktioner

Kommer du att lagra känsliga uppgifter på din laptop kan det vara en god idé att kika på laptops som erbjuder biometrisk säkerhets såsom fingerläsare eller andra säkerhetstekniker för att skydda datorn mot fysiskt intrång.

8. Inbyggt mobilt bredband

3g 4g modemMånga bärbara datorer erbjuder inbyggda modem för 3g eller 4g. Reser du mycket med din dator kan det vara värt att skaffa ett inbyggt modem så du slipper hålla på med instickskort eller dela internet med mobiltelefonen.

Problemet med inbyggda modem är att du inte lika enkelt kan byta ut dem eller uppgradera dem till en ny standard.

9. PC för Allas köpguider
För ännu fler tips, surfa in på PC för Allas köpguider. Här får du tips på vad du ska tänka på när du köper stationär- eller bärbar dator, hjälp med krångliga ord, och tips på de hetaste datorerna. Allt hålls uppdaterat av PC för Allas testredaktör.

IDG NewsArtikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg.
Vi har nolltolerans mot inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande. Även poänglösa datorkrigsinlägg och inlägg som är off topic tas bort. Brott mot reglerna kan leda till permanent avstängning.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla idg.se@idg.se

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Utvalda jobb

Utvalda whitepaper

Software-as-a-Boss
Ditt digitala skyltfönstret
DevOps krossar barriärerna

IDG.se-nyheter via mejl


Nyheter

- TechWorld:

Så arbetar företaget
smartare i Evernote


- CS Jobb:

Hon investerar fem
miljarder om året


- MacWorld:

Så lagrar
du dina filer
i hundra år


- TechWorld:

Banktrojanen Zeus har bytt skepnad

- Computer Sweden:

"Molnet blottar de onödiga kostnaderna"


- IT24:

Rekord för svensk
spelförsäljning


- TechWorld:

Jättarnas plan för att förhindra stöld


- Computer Sweden:

Ljudkoden som
triggar mobilköpet

- PC för Alla:

Netflix: "Här är Sveriges snabbaste bredband"


- Internetworld:

Google Glass blir militärverktyg


- CAP&Design:

Påskägg genom tiderna


- Computer Sweden:

Molnet tvingar
fram smartare
utvecklare


- PC för Alla:

Här är Googles nya Chrome Remote Desktop


- Computer Sweden:

De varnar Facebook: "Mixtra inte med Whatsapp"

- Internetworld:

"Skattepengar för att utreda trams och konspirationer"


- TechWorld:

Dubbelt så snabb MySQL


- TechWorld:

Prisras på anpassad Windows XP-support


- Computer Sweden:

Lundastudenter betalar kaffet med handflatan


- TechWorld:

Så gör du
OS X säkrare


- Computer Sweden:

Polisen anmäler Tele2 för slopad lagring

Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl GrapeOm IDG.se
Copyright © International Data Group
Sök efter artiklar och produkter: