Science Fiction, är inte det såna där filmer där de skjuter med strålkanoner och läskiga aliens och vampyrer tittar fram bakom varje hörn? Blåa humanoider som svingar sig fram genom en dödlig djungel?

Alls icke. Hade du gått på Eurocon 2011 som hölls i studentkårens hus Nymble på KTH den 17-19 juni hade du fått se något helt annat.

Flera gånger varje år samlas entusiaster för att utbyta idéer och smaka på vetenskap på olika kongresser runt om i världen. Det finns lokala svenska kongresser, sameuropeiska kongresser under namnet Eurocon och världskongresser under namnet Worldcon. Inget kunde vara mera fel än att tro att det här på något sätt är koncentrerat till USA. Jag hävdar som vanligt att allt roligt inte alls kommer från Kalifornien. Tvärtom har SF från Östeuropa, liksom kongresser därstädes, kommit starkt de senaste åren, medan SF i till exempel Sverige har fått stå tillbaka för deckare, blodiga vampyrnoveller och relationsdramer. De senare är sådant som den icke-tekniska dagspressen helst koncentrerar sig på. Allt det andra är för dem ”sånt där UFO”.

SF finns givetvis i många genrer, men undertecknad är mest intresserad av sk hård SF (Hard SF). Denna går ut på att berätta om hård teknik på ett underhållande sätt så att andra kan förstå och bli intresserade. För att klara detta behövs ofta ett äventyr. Men för att det ska kunna betecknas som hård SF ska tekniken vara så realistisk det bara går och beskrivas så att en tekniker kan tro på den (bortsett från att vi inte har någon teleportation ännu, men det kommer).

Det finns tillräckligt med tekniska ämnen idag som kan inspirera till kreativa tankar om vad som skulle kunna hända om utvecklingen drevs lite längre, eller det oväntade inträffade: SETI, radioteleskop, fusionskraft, rymdsonder som landar på asteroider, genmodifierade växer som inte gör det vi förväntar oss, teknokratiska förtryckarsamhällen, krigsmaskiner med allt för stor kapacitet, ja fältet ligger öppet för den som vill fantisera kring nutidsteknik och komma med nya, sköna världar.

Flera av de SF-författare som hyllas idag är av typen ”hårda” SF-författare och några av dem har redan fått se många av sina teoretiska uppfinningar förverkligas (När Science Fiction blir verklighet).

Sida 1 / 8

Innehållsförteckning