Styrbara uttagsgrupper (controllable outlet groups)


Aggregatet har två grupper av ups-skyddade eluttag på baksidan. Den ena kallas Main UPS Outlet och den andra Outlet Group 1.

När allting fungerar normalt, har de styrbara uttagsgrupperna ingen funktion. Det är när strömavbrottet inträffar som de är viktiga. Avsikten är att man automatiskt ska kunna stänga av oväsentlig utrustning först, för att spara batteri åt väsentliga enheter, såsom att bildskärmen i en ansluten dator bara är på en kort stund, medan själva datorn är på ända tills ups-batterierna tar slut.

Vid inkoppling kan man sekvensiera lasterna så att exempelvis en switch på Main UPS Outlet går på först och kommer igång, innan servern på Outlet Group 1, som är beroende av switchen, startar.

En titt under huven


Lyfter man på locket ser SMX 750I ut så här

Överst i bild syns den stora ackumulatorn, ansluten med det blå kontaktdonet. Det finns ett yttre kontaktdon också, där man kan ansluta ett batteri till, för att få ökad drifttid. Och ett till, och ett till osv.

Hela apparaten är för övrigt uppbyggd på ett moderkort, på vilket det står en del kraftkomponenter, som switchtransistorerna (kylflänspaket), likriktarbryggan och silkondensatorerna.

Reläerna längst ned är till för att koppla om mellan direkt elnät och den uppswitchade batterispänningen och för att koppla in eller ur uttagsgrupperna.

Dessutom finns det ett processorkort som står rakt upp, som är den styrande och loggande delen.

Till höger sitter I/O-kortet, som sköter usb- och serieportarna, driver displayen och kommunicerar med Ethernetkortet, som ska sitta ovanpå, men just nu ligger på batteriet.

Tänkt funktion
Ett dylikt aggregat kan konstrueras på många sätt, men det här är en tänkt princip för funktionen.

Vid normal drift kommer nätspänningen in genom ingången, passerar avstörningskomponenterna och reläerna och går ut igen genom uttagsgrupperna. Samtidigt laddas batterierna av det linjära nätaggregatet. Ett linjärt nätaggregat är trots allt ett robust sätt att ladda batterier, som inte sprider störnignar. Elektroniken drivs givetvis direkt från batteriet, så att man har loggfunktion och kommunikation även när nätspänningen fallit bort och när aggregatets utgångar stängts av med Av-knappen.

När spänningen faller bort börjar fyra effekttransistorer att hacka om batterispänningen till 330 volt likspänning, vilket lagras upp i eleketrolytkondensatorerna. De andra fyra transistorerna börjar pulsbreddsmodulera den upplagrade likspänningen till 50 Hertz, vilket får passera genom EMC-drosseln (se vidare http://teknik360.idg.se/2.8229/1.305629/frekvensomriktaren---industrins-lyckopiller) och reläerna och till uttagsgrupperna.

Driftprov


Hur mycket effekt drar en typisk avancerad musikanläggning idag. Tidningen Ljud & Bild rapporterar följande siffror, med lägre eller högre värden beroende på hur högt man spelar.

Blurayspelare 20 W
Spotifydator 40 W
Förförstärkare 25 W
Slutsteg 2x40W - 2x300 W
Aktiv subwoofer 20-500 W
Tv (beroende på bildens ljusstyrka) 50-250 W
Adsl-modem, router, trådlösa telefoner mm 19 W
Totalt <=254 - 1454 W

Det ger någon slags känsla för hur mycket effekt du kan behöva investera i om du köper en ups att ha hemma. Adsl-modem och router ingår alldeles klart i dagens stereoanläggning, eftersom de är ingångar för musiken från exempelvis Spotify och utgångar för larm. Eventuellt ingår tv:n också, om dekodern sitter i denna och en videoinspelning pågår.

Undertecknad tog och skrämde grannarna lite med mina Dali bandhögtalare för mellanregistret kopplade till en Quad-förstärkare och ett stort bashorn kopplat till en 250 watt basförstärkare. Effektsiffrorna antecknades direkt från ups:ens display.

Apparatur i tomgång 75 VA
(10 % last)
Spelar tystlåtet 112 VA
(15 % last)
Elaine Paige sjunger musical, hög dynamik, obehagligt högt 210 VA
Ofra Haza, hårdkomprimerad pop, obehagligt högt 300 VA

SMX 750I klarar 750 VA, så det finns gott om effekt kvar till exempelvis en mediadator i den här installationen. Vid normal ljudvolym forsätter anläggningen med dessa effekltkrav att spela i 1 timme och 38 minuter och det kan behövas om du håller på att spela in en video från kabel-tv-nätet.

Fört information om komprimerad musik, se http://techworld.idg.se/2.2524/1.380939/mediamassakern

APCs egna gångtidskurvor anger att aggregatet ska gå cirka 14 minuter med full last (nedersta kurvan): Kurvorna ovanför visar gångtiden med ett eller flera externa batterier.

Goda råd, del 2


  • Blinkar ljuset ofta, skaffa en ups till dina digitala apparater.
  • Räkna efter hur mycket effekt apparaturen förbrukar och dimensionera därefter, plus toleranser.
  • Jorda ups:en korrekt så att dess störskydd kan fungera.
  • Använd korrekt dimensionerade kablar.
  • Se till att få med internetanslutningen på den batteriuppbackupade elen, så att aggregatet kan larma dig via e-post om du inte är hemma (på semester) när det blir strömavbrott. Det är mycket annat än datorerna som kan skadas av ett strömavbrott, maten i frysen till exempel.
  • Prova att det fungerar. Stäng av huvudströmmen och kontrollera att datorerna fortfarande går, att du fortfarande har kontakt med Internet osv.

Läs mer


APC: http://www.apc.com/site/apc/index.cfm?ISOCountryCode=se

Om SMX 750: http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=SMX750

Allt om Line interactive: http://www.apcmedia.com/salestools/JSII-5YQSBR_R1_EN.pdf

Myter om nolledaren avlivade: http://www.apcmedia.com/salestools/SADE-5TNQYQ_R1_EN.pdf

Om common-mode-störnigar och datorer: http://www.apcmedia.com/salestools/ASTE-5T3TSZ_R2_EN.pdf

Om statisk elektricitet: http://www.idg.se/2.1085/1.204477/statisk-elektricitet--en-osynlig-fiende

Spännande läsning om avhjälpning på industrinivå: http://www.eeel.nist.gov/817/pubs/spd-anthology/index.html

Data för APC P5B-GR, eluttagslist med fem jordade uttag


Nominell inspänning: 230V
Maximal nätström: 10A
Transientenergi: 960 Joule
eP Joule-gradering: 1060
EMI/RFI avstörning (100 kHz till 10 MHz): 30 dB
Toppström: 13 kA
Genomsläppsspänning: < 900 V

Data för APC SMX 750I


Uteffekt: 600 watt / 750 VA
Nominell utspänning: 230V
Spänningsdistorsion på utgångssidan: < 5%
Utgångsfrekvens (nätsynkroniserad): 47 - 63 Hz
Vågform: Sinusvåg
Verkningsgrad vid halv last: 96 %
Verkningsgrad vid full last: 98 %
Batteritid vid full last: 14 minuter
Gränssnitt: Ethernet (med extra nätverkskort), reläutgångar, serieport mm

Sida 4 / 4

Innehållsförteckning