I juni varnade Microsoft för bedragare, som ringer upp användare och utger sig vara från Microsofts supportavdelning. Redan då var de falska supportsamtalen ett känt knep av bedragare för att få kontroll över privatpersoners datorer.

En som inte gick på den minan är Joakim, som i ett mejl berättar hur samtalet gick till. Hans fru blev uppringd av någon som på dålig engelska förklarade att hennes dator var full med virus. Hon borde genast sätta på datorn så att de kunde ge henne nödvändig hjälp.

Joakims fru fattade misstankar och räckte över luren till sin make, som undrade var de fått hennes namn och telefonnummer ifrån. "Microsoft Everywhere" blev svaret. Vilken av hushållets datorer som var smittad med virus kom det ytterst otydliga svar på. Joakim synade bluffen och la på luren.

Denna typ av falska supportsamtal har tidigare varit kända i engelskspråkiga länder som USA, Kanada, Storbritannien och Irland, men samtalet Joakim fått ta emot ger en indikation på att bedragarna nu har vidgat sina vyer.