Hårdtest


Vi går vidare till labbet där det finns ett antal rackskåp med Xelerateds pizzakartongstora utvecklingssatser monterade. AX- och HX-kretsarna är hela tiden under utveckling och prover med simulerad trafik pågår ständigt. I provracken försöker man stressa kretsarna så hårt det går, med 150 megapaket per sekund.

Avslutning


– Vad funderar ni på när ni ska designa nästa generations processor?

– Bandbredden måste öka, applikationsrymden måste öka och möjligheten att behandla varje paket ökas. Våra kunder slår alltid i taket. Det kommer alltid att finnas ett tryck på att få flera instruktioner per paket och mera bandbredd, särskilt med det sätt vi idag hanterar video i våra mobiltelefoner.

– Vad väntar härnäst, är det terabit Ethernet?

– Ja, det pratas om terabitnivåer. Idag klarar kundernas chassitillämpningar att mata ut kanske 120 Gbps per slot, men i framtiden räknar man med 400 Gbps eller en terabit. När det gäller processkapacitet kan vi välja om vi till exempel ska öka två eller fyra gånger. Många kunder har redan färdiga bakplan med en given kapacitet och vill bara öka genomströmningen i linjekorten. Man vet redan hur mycket kraft som finns tillgänglig. Man kunde tro att effekten inte var så viktig i högprestandasystem, men den är otroligt viktig.

Vi använder 65-nanometersarkitektur nu och i nästa steg kommer vi att gå ned till 28 nm. Då får vi mera utrymme på kislet och kan få in mera minne så vi i vissa fall kan slippa externt minne för tabeller. Tabellerna i en enterprisetillämpning är ändå ganska små. Visst, 65 nanometer är inte spjutspetsteknik idag, men vi vill inte vara med och kämpa i framkanten utan väljer hellre en mogen teknik. Vi kommer till 28 nm efter ett par år och kan då dra nytta av alla kunskaper branschen tillägnat sig inom processteknologin.

När jag kör med min vanliga klyscha ”Allt roligt kommer inte från Kalifornien”, svarar Per Lembre:

– Nej, det finns ingen i Kalifornien som gör det vi gör.

För ovanlighetens skull är en slogan inte bara en floskel. Xelerateds hejarop ”Wirespeed by Design” har solid verklighetsbakgrund.

Läs mer om 100GE och NPU-teknik


Xelerated: http://www.xelerated.com/en/start Där finns massor av uthopp till dokument kring design av linjekort.
Xelerateds utvecklingsblogg: http://blog.xelerated.com/tag/100ge/
Dataflow architecture: http://www.xelerated.com/en/dataflow-architecture/
Exempel på 100GbE-lösning: http://www.xelerated.com/en/metro-ethernet/
Manage Traffic Management in Your 100Gbit/s Designs: http://electronicdesign.com/article/embedded/Manage-Network-Traffic-In-Your-100-Gbit-s-Designs.aspx
Det finns också intresse att göra 100GbE över koppar. En ny task force kallad IEEE P802.3bj är etablerad för att göra detta kostnadseffektivt: http://www.thinq.co.uk/2011/9/26/ieee-pushes-100gbs-ethernet-copper/

*Fotnot


Ålrajt. Jag medger utan vidare att det är väldigt mycket svengelska här och många fackuttryck. Det är MAC-ar, scheduling, traffic shaping och forwarding lookup överallt. Men det är så designfolk på den här nivån pratar. Skulle jag hitta på egna svenska uttryck skulle åtskilliga fniss höras från initierade läsare.

Sida 4 / 4

Innehållsförteckning