Resultattabell


Totalt provade 16 objekt, både dvd och cd-skivor av olika typer. Den svagaste, en cd-skiva, sprack vid 21.000 v/min, medan den starkaste, givetvis en dvd-skiva, klarade 32.160 v/min. Den kevlarförstärkta skivan var inte ens den starkaste, inte ens den starkaste bland cd-skivor. Den slagprovade cd:n var näst svagast och sprack vid 23.000 varv/minut.

Breven


Det har kommit mängder av e-brev i fallet. ”Plötsligt small det...”, ”Får jag citera din artikel i ett rättsfall mot Microsoft...” har det bland annat stått i breven.

Per Moser, Sverige, skrev: ”Jag fick en smärre hjärtattack när jag satt framför datorn igår; en j-a smäll. Trodde först en elektrolykondensator eller nåt sprängdes i pcn, men det visade sig att min "Heroes of M&M 3"-skiva hade blivit sprängd i bitar. Läste dina artiklar och tackar för infon.”

Ralph Troppmann från den tyska datorsupportorganisationen Computertechnik Troppmann skrev:

”Vi har på senare tid fått in flera klagomål från kunder om exploderande cd-skivor. Varje gång har vi tvingats byta ut cd-läsaren. Vi har bestämt oss för att agera mot cd-rom-tillverkarna och tror att din rapport kan vara till nytta för oss.”

Jorge Bernat från Chile skriev:

”...plötsligt exploderade en Traxdata cd-r som fungerat utmärkt i 2 år, i min Asus 52X cd-läsare. Explosionen var så kraftig att fronten på läsaren disintegrerades, delar av CDn flög över hela rummet och själva släden böjdes. Om datorn inte hade stått där den stått hade jag kunnat få skador i ansiktet.”

Tony Harding, England, skrev 2001:

”Förra helgen höll jag på och installerade programvara från Microsoft på min dator när jag hörde ett högt ljud från cd-läsaren, frontpanelen lossnade och systemet stannade. När jag undersökte saken fann jag hundratals små fragment där min dyrbara skiva med Microsoft-program hade suttit. Jag ringde deras supportavdelning, som struntade fullständigt i mitt problem. Allt de var intresserade av var att ställa upp hinder så att jag inte skulle kunna utkräva kompensation. Jag kan inte acceptera detta och bestämde mig för att kämpa emot. All hjälp du kan lämna mig uppskattas. Om jag får rätt att använda din rapport skulle det ge mig en fantastisk sträng på bågen.”

Vem var jag att säga nej till en sådan förfrågan?

Andy Hocker vid NASA Ames Research Center i Mountain View i Kalifornien skrev i juli 2003:


Mejl från Nasa ska man spara noga på.

”Two weeks ago, Nasa Ames Research Center experienced the failure of a compact disk within a computer's cd drive. The cd shattered within the drive and ejected broken pieces six feet outward. It has been suggested to me that I contact you for a related study and report that was performed by a Swedish group on this subject. I am assuming that you are that group. Please provide me with an electronic copy of your study and report - it will be most helpful to us in the prevention of potential injuries.”

Det här ”experienced the failure of a compact disk” är sk ”Nasa speak”. Raketkonstruktörer har ett särskilt språk.

Byron Dawson, uppenbarligen anställd på HP i USA, skrev:

”Denna sida (webbsidan) har erhållit mycket uppmärksamhet från folk i cd-branschen, Jag har själv rapporter om 100-tals cd-skivor som sprängt fronten av läsare och kastat iväg splitter flera yard (meter)”.

Shyam Venugopal, Texas, skrev i februari 2003:

”Jag heter Shyam och jag är doktorand i mekanisk konstruktion vid University of Texas. Jag tänker göra mitt examensarbete kring fenomenet med exploderande cd-skivor, undersöka orsakerna och ta reda på vad som kan göras för att eliminera problemet.”

Totalt kom det under åren från år 2000 fram till 2011 dryga 350 e-brev från hela världen, från länder som Chile, Hawaii, Indien, Island, Kanada, Malta, Nya Zeeland och Taiwan, från företag och skolor som australiska konsumentverket, HP, Imation, NASA Goddard Space Flight Center, Plextor, Royal Military College of Canada och Spirent Communications, såväl som från folk från olika datorsupportorganisationer, skivtillverkare och människor som bara hört en smäll från sin dator och sedan inte kunnat öppna cd-läsaren normalt.

Mediedrevet


Även datormedia uppmärksammade saken. Här i Sverige var det främst NOK-artikeln som spred sig.

Jag blev intervjuad om våra cd-sprängarexperiment av tidningen PC för Alla och det hela publicerades i nummer 4 i maj 2003 i en artikel kallad ”Dina cd-skivor kan explodera!” där de dels tagit upp min text, och dels varit kreativa själva och roat sig med att stoppa skivor i mikrovågsugn och vanlig ugn och beskrivit resultaten under rubriken ”Så mycket tål en cd-skiva”. Ungefär samma sak kom senare i en samlingsvolym kallad ”pc-tips för alla 2003”.

Holländska Computer Idee 2002

Ett brev från Dick van de Schraaf, redaktör för det holländska datormagasinet Computer Idee, damp ned i min inkorg i slutet av juni 2002. Han bad att få använda mina bilder och min text om cd-sprängning i en artikel. Naturligtvis fick han det. Det är trevligt att se att världen är så intresserad av våra små experiment. Resultatet dök upp i Computer Idee 16/2002 med titeln ”De scherven vlogen door de kamer” (Skärvorna flög genom rummet).

Australiska PC User 2003

Efter en tids mailkonversation med den australiska datortidningen PC User publicerades ett sammandrag av min artikel om cd-sprängning i mars år 2003, som en del av en större artikel om cd-bränning. Fast de verkar inte ha gillat mitt förslag att datoranvändare ständigt ska bära handskar och skyddsglasögon. Trist.

Sida 3 / 7

Innehållsförteckning